Независимо дали искате да увеличите продажбите на даден продукт, който не е толкова популярен, колкото Ви се иска, или представяте нови стоки на Вашите клиенти, трябва да измислите как да популяризирате идеите си.
Най-лесният начин, чрез който можете да се справите с тази задача, е да създавате рекламни кампании. И въпреки че преди 30 години това означаваше да планирате месеци наред, да се чудите по какъв начин да финансирате кампанията си и да проследите резултатите от нея, то сега в дигиталната ера, е значително по-лесно да го направите.

Дигиталните реклами предлагат много предимства на сегашните собственици на бизнес. Най-напред, те Ви позволяват да сте гъвкави, когато става въпрос за бюджета, тъй като не се изисква да инвестирате голяма сума, за да започнете да ги използвате. Това прави А/Б тестването по-лесно и достъпно, както и Ви позволява да променяте бюджета си в хода на кампанията и спрямо резултатите на рекламите Ви. Нещо повече, рекламирането в дигиталния свят Ви дава възможност да проследявате представянето на кампанията Ви в реално време. По този начин можете да видите дали усилията Ви допринасят за изпълнението на целта Ви. 

Има няколко платформи, чрез които можете да рекламирате продуктите си онлайн. Две от тях, обаче, набират все повече популярност през последните години – Facebook и Google. Отчасти си приличат, но има определени специфики, свързани с всяка от двете платформи, на които трябва да обърнете внимание, когато избирате коя от тях да използвате. Така че си вземете чаша кафе и продължете да четете, ако искате да разберете кои са предимствата и недостатъците на всяка от тях.

via GIPHY

Как могат рекламите в Google да помогнат на бизнеса Ви?

Google AdWords е най-голямата платформа за PPC (pay-per-click – плащане за клик) реклами, позната ни днес. Името “pay-per-click” (плати-за-клик) произлиза от начина, по който се изчислява сумата за реклами на платформата. Практическата страна на нещата изглежда ето така:

Когато потребителите кликнат върху дадена реклама в Google, маркетологът (или този, който е пуснал рекламата) трябва да плати определена сума пари за всеки клик.

Хората често наричат рекламите в Google ‘платено търсене’. Създаването на подобни кампании не е прекалено сложно. Има два основни вида реклами, които можете да пуснете в Google:

 • В мрежата за търсене (The Search Network)

В същността си, тези реклами се фокусират над използването на ключови думи и са предимно текстови. За да успеете да покажете Google рекламите си на правилната публика трябва да залагате на ключови думи и фрази (подходящи за изпълнението на заложената цел), които Вашите потребители използват при търсенията си. След като определите най-подходящите думи за Вашите реклами, Ви остава само да се надявате те да излязат сред резултатите, когато клиентите Ви използват търсачката на Google. С помощта на тази платформа, маркетолозите се опитват да привлекат нови клиенти, чрез думите и фразите, които потребителите използват при търсенията си

 • В мрежата за показване (The Display Network)

Въпреки че рекламите в Google като цяло се фокусират върху текст и ключови думи, това пространство позволява на потребителите да използват визуален подход при създаването на рекламите си. Тук можете да използвате банери и други визуални елементи, като снимки и гифове. Дисплей рекламите се показват на сайтове, които съдържат подходяща информация, свързана с темата на рекламата. Това се определя на базата на комбинация от интереси и други величини, които Вие избирате спрямо целта на кампанията Ви и Вашата целева аудитория. Например, ако създадете дисплей реклама, която продава препарат за почистване на печки, би било добре да я оптимизирате така, че да се показва в готварски блогове или в сайтове с кулинарни рецепти.

Според wordstream.com, Google отговаря на над 3.5 милиарда въпроси всеки ден. Лесно можете да добиете представа за това, колко много хора използват платформата ежедневно. Именно заради това, ако решите да използвате Google AdWords, ще имате шанса да представите съобщението си на огромна публика. По-голямата публика се равнява на повече достигнати хора, което често накланя везните в полза на платформата и все повече маркетолози я предпочитат. Нещо повече, тъй като Google постоянно се подобрява и често виждаме нови функционалности, лесно можем да предположим, че броят на потребителите му ще продължи да нараства.

Вашите усилия ще определят колко трябва да платите за реклами в Google.

Google предпочита рекламите да са висококачествени и ангажиращи, за да могат да заинтригуват потребителите. Подобно на други популярни гиганти, Google иска да задържи потребителите и да ги накара да бъдат активни в платформата за възможно най-дълъг период от време (все пак, това е начинът, чрез който такива платформи генерират печалба – като предоставят данни за висока активност и продават пространството си на маркетолози, които, от своя страна, плащат на Google, за да показват рекламите си там.) Затова, ако рекламите Ви са релевантни и добре оптимизирани спрямо изискванията на Google и целта на Вашата кампания, най-вероятно ще Ви струват по-малко. От друга страна, ако елементите от Ваша реклама не са изготвени добре, ще трябва да си приготвите по-голям бюджет.

Най-общо казано, има определени ключови думи и фрази, които са по-скъпи от други. Някои от най-скъпите ключови думи в Google AdWords, например, са: “business services” с цена за клик $58.64, “bail bonds”, която ще Ви струва $58.48 за клик и “casino” с $55.48 за клик. Така че лесно можете да придобиете представа колко скъпо би Ви струвало да използвате някоя от тях (или недай си Боже, повече от една) във Ваша реклама, която да получи 50 клика (нека Ви подскажем: ако използвате “business service” и получите 50 клика, ще трябва да напишете чек на Google за малко над $2 930). Въпреки това, не бива да се обезкуражавате от цените на някои ключови думи, а по-скоро трябва да покажете креативност и да отделите време за проучване. Трябва да помислите кои са най-използваните думи и изрази от Вашите клиенти, които търсят информация за бизнеса Ви в интернет. След това е добре да видите каква е тяхната цена за клик. Ако не можете да си позволите да използвате точно тях, просто потърсете подобни, “по-евтини” такива. Не забравяйте да проверите какво правят конкурентите Ви.

via GIPHY

Важна метрика, която трябва да следите внимателно е CTR (click through rate) на Google рекламите Ви. Той показва колко пъти дадена реклама е била кликната за определен брой импресии (импресиите са броя пъти, когато рекламата Ви е била показана, без значение дали е била кликната. Те не са индикатор за броя потребители, които са видели рекламата Ви – индикатор за това е достигането ѝ). Ако имате висок CTR, това обикновено означава, че кампаниите Ви са релевантни и, тъй като са добре изпълнени, привличат интереса на потребителите.

Въпреки че в началото на 21 век, Google AdWords до голяма степен предлага основни, базови функции, сега, маркетолозите се възползват от многобройните опции в платформата. Чрез тях, те подобряват представянето на рекламите си и ги правят по-привлекателни за потребителите. Сега и Вие можете да създавате реклами, в които да присъстват отзиви на Ваши клиенти и други интересни елементи. Можете още да сложите разширения към рекламите Ви, някои от които Ви позволяват да изпращате съобщения на клиентите си директно от страницата с резултати в търсачката. Хубаво е да направите проучване, за това, кои са най-подходящите допълнения и функции, които биха допринесли за изпълнението на целите на бизнеса Ви и да ги приложите в рекламите си. Накратко – колкото повече разширения (extensions) използвате, толкова по-добре, защото по този начин полето, което заема рекламата ви се разполага на повече място и има по-голям шанс да бъде забелязана. Нещо повече, тъй като Google прогресивно нараства и се подобрява, не е зле да следите постоянно променящите се тенденции.

Какви са предимствата на рекламите във Facebook?

Не би трябвало да Ви изненада факта, че рекламите във Facebook значително се различават от тези в Google. Първата голяма разлика, която можем да видим, е че Facebook ads се фокусират предимно и най-вече върху характеристиките на Вашата публика. Според statista.com, Facebook потребителите, които са активни ежемесечно, в момента наброяват над 2.740 милиарда. Въпреки че социалната мрежа е една от най-предпочитаните платформи, когато става въпрос за маркетиране на даден бизнес, има данни, че органичното достигане намалява с всяка изминала година. Поради тази причина, собствениците на бизнес, които искат да постигнат маркетинговите си цели стават все по-зависими от рекламите във Facebook. Добрата новина е, че тук също имате шанса да покажете рекламите си пред голяма публика. Нещото, което прави Facebook уникален в това отношение, обаче, е степента на прецизност, до която можете да достигнете при таргетиране на целевата си аудитория.

Ако знаете как правилно да използвате платформата за създаване на рекламни кампании Facebook Ads Manager, ще можете да насочите съобщението си точно към хората, които искат да го чуят и към тези, които биха станали Ваши клиенти. Можете да избирате хората, на които да покажете рекламите си, на базата на техния семеен статус, техните интереси, локация, възраст, езика, на който говорят, пола им и много други фактори. Например, можете да създадете “запазена” аудитория във Facebook, която да се състои от “жени на възраст от 18 до 35 години, които са женени и имат деца и които се интересуват от бейзбол, но не харесват футбол”. Това е прекрасен пример за детайлно таргетиране, което би Ви помогнало да привлечете потенциални клиенти. Въпреки това, не бива да забравяте, че колкото по-детайлно е таргетирането Ви, толкова по-малка ще бъде публиката, тъй като хората, попадащи в нея трябва да отговарят на повече изисквания.

Нещо повече, не трябва да забравяме и за една от най-полезните функции на Facebook рекламите, а именно, така наречените look-a-like аудитории. Чрез тази функционалност, можете да създадете група, съставена от подобни на Вашите клиенти хора и да промотирате продуктите си на тях. Това, което трябва да направите, е да качите информация за сегашните Ви клиенти (като телефонни номера или имейли) във Facebook и да изберете опцията “създай look-a-like аудитория” (**Имайте предвид, че Ви е нужно изричното съгласие на клиентите Ви, за да съберете подобна информация от тях). Алгоритъмът на Facebook ще сравни данните, които сте му предоставили, с такива, събрани от профилите на потребители и от странични инструменти (които често използват бисквитки, за да набират информация за интересите на Facebook потребителите). След като се намерят достатъчно потребители, подобни на Вашите клиенти, публиката Ви ще бъде създадена. Тази функция Ви предоставя уникалната възможност да достигнете до повече хора, които потенциално харесват продуктите Ви и да привлечете нови клиенти. 

Можем да кажем, че когато са изпълнени правилно, рекламите във Facebook значително помагат за изпълнението на бизнес целите Ви. Има няколко вида цели, които можете да постигнете ако инвестирате част от бюджета си във Facebook реклами. Някои от тях са свързани с популяризирането на бранда Ви, привличане на допълнителен трафик към уебсайта Ви, набиране на потенциални клиенти и други. Тази особеност на Facebook Ads Ви гарантира успешно оптимизирана кампания, независимо от това, каква е крайната Ви цел. 

Ако изберете да използвате Facebook за рекламите си, ще имате няколко различни опции, за това, на кои места да бъдат показвани те. Едно от предимствата на платформата е, че ако имате Instagram профил за бизнеса си, можете да поставяте рекламите си както във Facebook, така и Instagram (като използвате само Facebook Ads Manager).

Някои от опциите за позиции на рекламите Ви, Ви позволяват да:

 • Да показвате рекламите си във фийдовете, а от скоро и във фийда на Facebook групите, в които членувате.
  Това включва опциите: Facebook Newsfeed, Instagram feed, Facebook Marketplace, Facebook video feeds, Facebook Right Column, Instagram Explore и Messenger Inbox.
 • Да показвате рекламите си в сторита
  Това включва опциите: Facebook stories, Instagram stories и Messenger stories.
 • Да показвате рекламите си in-stream
  Ако изберете тази функция, рекламите Ви ще бъдат показани преди, по време на или след Facebook live stream видеа.
 • Да показвате рекламите си в страниците с резултати от търсения
  Подобно на Google AdWords, тази опция Ви позволява да покажете рекламите си по време на подходящи търсения във фийда на Facebook и във Facebook Marketplace.
 • Да показвате рекламите си в месинджър
  Чрез това позициониране можете да покажете рекламите си между съобщенията на Вашите клиенти (обикновено това е последното видимо съобщение в списъка Ви)
 • Да покажете рекламите си в статии
  Рекламите Ви ще бъдат поставени в Instant Articles в мобилното приложение.
 • Да показвате рекламите си в приложения.
  Ако изберете тази опция, рекламите Ви ще бъдат показвани в Audience Network native, banner and interstitial и в Audience Network rewarded videos.

via GIPHY

Не забравяйте, че можете да променяте местата, на които се показват рекламите Ви както преди, така и след като кампанията е започнала. Хубаво е да си помислите кои от тези места биха били най-подходящи за рекламите Ви, както и къде е най-вероятно Вашата целева аудитория да ги види. След като си отговорите на тези въпроси, не би трябвало да Ви е трудно да прецените къде да поставите рекламите си.

Нещо повече, това, което накланя везните в полза на Facebook, когато става дума за рекламиране, е невероятно високата възвръщаемост на инвестицията (ВНИ), която имате възможност да постигнете, използвайки платформата. Въпреки безбройните опции и функции за таргетиране на аудитория, които Facebook предлага, цените на рекламите могат да бъдат впечатляващо ниски. Не бива да пропуснем, че и тук цената зависи от определени фактори като цялостна цел на кампанията, размер и релевантност на аудиторията, както и конкуренцията на пазара. Въпреки това, можете да пуснете реклами във Facebook за по-малко от 2 лева на ден. Затова, Facebook Ads Manager е не просто страхотна платформа за тестване на рекламни стратегии или създаване на първата Ви реклама, но и място, което Ви предлага много висока възвращаемост. Още повече, както wordstream.com споделят

Когато раберем колко е голям потенциалът за възръщаемост на инвестицията в платформата, ясно виждаме, че Facebook Ads е едно от най-добрите решения, от гледна точка на стойност, за онлайн реклами в днешни дни.

Коя опция е по-доброто решение за Вашия бизнес?

Въпреки, че има значителни разлики между тези платформи, и двете предлагат невероятни възможности на маркетолози от целия свят. Всяка от тях има своите силни страни и затова понякога е трудно да се каже коя би била по-подходяща за кампаниите Ви – Google AdWords или Facebook.

Ако погледнем няколко примера, ще видим, че и двете успешно помагат на собствениците на бизнес да изпълнят целите си. Например, когато става въпрос за ефективността на рекламите във Facebook, можем да си припомним как “Пандора” увеличи достигането на рекламите си с 93% (като те са били видени от 3 милиона потребители). Бижутерийната компания изпълни кампания, целяща популяризиране на пролетната колекция на бранда. Нещо повече, “Пандора” отчита два пъти по-голяма популярност на бранда и увеличение на ВНИ със 17% (при оптимизация brand awareness за Facebook рекламите им).

Ако погледнем някои от успешните истории, свързани с Google AdWords, можем да видим, че и тук има впечатляващи постижения. Вземете WIT Fitness за пример. Фитнес компанията иска да увеличи продажбите по време на Черен петък, Коледа и месец януари, чрез таргетиране на заинтересовани потребители и използване на много често употребявани ключови думи. В тази си своя кампания, те използват динамични реклами за ремаркетинг (за да таргетират клиенти, които са изоставили онлайн количката си преди да извършат покупка), реклами за пазаруване, както и някои от функционалностите на платформата, като “подобни аудитории”. В резултат на техните усилия, WIT Fitness виждат увеличаване в продажбите, благодарение на Google AdWords със 135%. Нещо повече, те отчитат 50% цялостен ръст на онлайн продажбите си и 11% повече реализирани покупки.

Не е трудно да забележим факта, че независимо коя от двете платформи използвате, ако имате издържана кампания и висококачествени реклами, ще успеете да постигнете зададените цели. Въпреки това, според нас е добре да помислите за комбиниран подход и да показвате рекламите си и на двете платформи.

От опита ни, можем да кажем, че рекламите във Facebook са чудесно средство за популяризиране на бранда Ви, чрез което можете да достигнете до повече хора, както и да комуникирате с тях. От друга страна, Google AdWords се представя по-добре, когато става дума за директни продажби.

Това е така, защото когато потребителите търсят продукти в Google, те най-вероятно вече са решили точно какво искат да си купят и се нареждат по-високо във фунията. Когато потребител види реклама във Facebook, обаче, времето, което му е нужно, за да вземе решение за покупка, е значително по-дълго (особено ако продуктът или услугата са по-скъпи). Затова, можем да спорим, че двете платформи се допълват. Когато използвате и двете в маркетинговите си стратегии, Вие разширявате шансовете си за успех, защото едновременно имате възможността да популяризирате бранда си и да продавате продуктите си директно. За да успеете да създадете комбинирана кампания, която оперира и на двете платформи, е добре да се запознаете с техните специфики и да приготвите елементите на рекламите си спрямо изискванията. Добра идея е да се придържате към едно послание и да бъдете последователни в стила си, защото това може да Ви помогне да повишите възвръщаемостта на инвестицията и допълнително да разраснете бизнеса си.

Ако искате да постигнете целите на бизнеса си чрез реклами във Facebook и Google, но нямате идея откъде да започнете, свържете се с нас!

Марксепшън е винаги тук, за да Ви даде маркетингови съвети, когато имате нужда от тях. Заедно ще планираме всяка стъпка от кампанията Ви и ще проследим създаването и имплементацията им, както и анализа на тяхното представяне. Нещо повече, ние сме готови да Ви помогнем с всички аспекти на маркетинговата стратегия на Вашия бизнес, така че не се колебайте да ни потърсите за безплатна консултация!