Когато декември започне да чука на вратата и навън стане студено (или топло, ако се намирате в Южното полукълбо), значи сезонът на добрините е тук. След приключването на Черния петък и Кибер понеделника, Коледа остава последният най-натоварен период от годината, особено за маркетолозите. Това е така, защото с течение на годините брандовете се научиха да използват празничния сезон в своя полза. Потребителите седят и чакат с отворени портфейли, готови да похарчат цяло състояние за (ненужни) подаръци.

Но какво прави коледните кампании перфектни? Ами, краткият отговор е емоциите. Трябва да влезете под кожата на потенциалните си клиенти с нещо наистина вдъхновяващо, за да ги накарате да ви обикнат и да си купят от вас. И без съмнение знаем кой грабва Оскар в тази категория – разбира се – Кока Кола. Те са ветераните, чиито проекти намират място във всички учебници по маркетинг и служат за пример за перфектната коледна кампания. И ако все още не сте гледали рекламата им тази година, вземете си салфетки и си я пуснете. Призаваме си, че и ние пуснахме по някоя сълза… и то няколко пъти.

Обаче, ако бизнесът ви не е толкова голям и стар, колкото Кока Кола, няма огромен бюджет за маркетинг, а вие се чувствате като Гринч, когато видите някой прекалено развълнуван за празниците, не се притеснявайте. Все още има шанс да спасите своята коледна кампания. Така че пригответе се за четене – направете си чаша топъл чай или пък греяно вино, ако навън вече е тъмно и не пропускайте да си пуснете коледните хитове на Марая Кери.

Носталгия маркетинг

Поглеждайки назад в изминалите години, не е трудно да разберем колко по-лесно беше тогава. Позитивните чувства, свързани с “добрите стари времена” помагат да подсилим емоциите си сега. 

Носталгичният маркетинг не е нещо ново. Но със сигурност е следващата голяма тенденция в дигиталния свят. Както се казва в статията на Ню Йорк Таймс от 2009 година (случайност ли е, че е написана малко след началото на предната рецесия),

Надяваме се, че онова топло, уютно усещане за миналото, ще помогне на хората да възприемат настоящето и бъдещето по по-позитивен начин

Накратко, не можахме да намерим по-добра дефиниция за термина от тази.

Ако решите да използвате носталгичен маркетинг в своята коледна кампания тази година, има няколко важни детайла, за които трябва да помислите.

Познавате ли аудиторията си достатъчно добре?

Въпреки че един от най-добрите начини да задържите вниманието на аудиторията, е като накарате потребителите да потънат в спомени, трябва да бъдете прецизни, когато става дума за демографските им особености. На първо място помислете какви са характеристиките на клиентите ви. Това е изключително важно, особено ако таргетирането ви е широко обикновено, защото представители на поколение Х със сигурност биха реагирали по различен начин на рекламата ви от Милениалите и обратното. След като си разясните тези детайли, попитайте клиентите си, кое е било любимото им занимание по време на коледните празници докато са били деца. Дали най-много са обичали семейните събирания или купищата вкусна храна, или пък игрите с братовчедите им? Отговорите на тези въпроси ще ви подскажат как да продължите нататък. 

Много добър пример за този вид маркетинг е пускането на играта Pokemon Go през 2016 г. Тя докосна много Милениали, защото те са израснали с анимето и историите на Аш. И така, преди няколко години те бяха достатъчно млади, за да се забавляват с игра в добавена реалност (augmented reality) и достатъчно стари, за да си спомнят за Пикачу. Въпреки това, същото не се отнася за техните родители (които се възмущаваха как всеки ходи с телефон по улицата).

Разровете се на дълбоко

Освен да питате клиентите си директно, е добре да направите допълнително проучване. Разберете какво е било на мода по тяхно време. И докато ние сме големи късметлии, че живеем в дигиталната ера и имаме достъп до интернет 24/7 (и можем да черпим информация от него когато си поискаме), години назад хората от поколение Х дори не са имали телевизори вкъщи. Какво са правили тогава? Има ли важни събития, които са се случили докато клиентите ви са били деца и които могат да ви бъдат от полза?

Черпете вдъхновение и креативност от “ретро инфлуенсърите”

Знаехте ли, че има инфлуенсъри, които градят цялата си база от последователи, като споделят носталгични елементи? Само с едно бързо търсене в Google ще попаднете на списък с топ 16 ретро инфлуенсъри. Изключително ценно е да се работи с такива хора, не само защото можете да черпите вдъхновение от тях, но и защото те вече имат ангажирана аудитория, която реагира добре на съдържанието, което споделят. Така или иначе, ако намерите подходящ инфлуенсър, чиято концепция отговаря на бранда ви, определено трябва да се свържете с него (или нея) и да му разкажете за идеите си и новата ви кампания.

Казано с прости думи, последствията от Covid-19 тази година карат хората да се разграничат от настоящите трудности като си спомнят за миналото. Или, както е написано в новия световен доклад “Тенденции за социалните мрежи през 2021”, изготвен от Talkwaker и Hubspot : “Обвържете позитивните спомени с бранда си и това чувство ще изгради емоционалната връзка между бизнеса и клиентите ви. Карате ги да се почувстват добре, тогава те ще възприемат бранда ви като добър ”. Носталгията ви помага да създавате по-автентични кампании, по начин, по който маркетинговите ви усилия ще бъдат приети като истински истории, а не просто като поредната продажба. Нещо повече, вярва се, че носталгичният маркетинг работи много добре с Милениали, защото те си спомнят и двете времена – преди и след дигиталното развитие и е по-вероятно да реагират позитивно на него (както беше в случая с Pokemon Go).  Или, както Лорън Фридман пише за Forbes “Споделете “въздействащ взрив” от миналото с един милениал и най-вероятно това ще го докосне на емоционално ниво – свещеният граал на бранд маркетинга”.

Взрив от миналото

Внимание: Писането на тази статия беше изключително трудно, защото аз съм от онези хора, които приличат на Гринч и въртят очи с недоволство, когато видят някой прекалено развълнуван за Коледа. Причината? Всяка година изживявам огромен стрес – не само защото съм сошъл медия нинджа и имам предостатъчно работа по това време от годината, но и защото съм човек и е нормално да изпитвам емоции.

 

via GIPHY

Преди малко говорихме за носталгичния маркетинг и за това, как можете да го включите в празничната си кампания, а по-надолу ще намерите някои от най-добрите стари, но безценни идеи, които са винаги на мода и могат да ви помогнат да увеличите продажбите си и да бъдете по-автентични от всякога. 

Преди това, обаче, е важно да отбележим, че подготовката за Коледа започва още през лятото, просто защото има много неща, за които трябва да помислите, преди да започнете със същинската работа. Нищо чудно, че Facebook изпратиха имейл за коледен маркетинг през юли (и неусетно стана декември). Добра идея е да си свалите списък, на който да отбелязвате всички стъпки, през които трябва да преминете, за да не забравите някой важен детайл. Списъкът на Later за празничен маркетинг е идеален за този повод. След като го попълните, ще сте изминали половината път от изпълнението на целите ви. Ако все още не сте започнали с подготовката, просто направете малка, но значима кампания. Не забравяйте и да си запазите линк към тази блог статия и да си сложите напомняне да я прочетете отново догодина, но през август. А сега – директно към идеите, които сме ви подготвили.

Адвент календари

Спомняте ли си онези специални календари, пълни с шоколадови бонбони, които отброяваха дните до 25 декември и вместо да отваряме прозорчетата по едно на ден, ги изяждахме наведнъж? Адвент календарите заемат първото място в нашия списък с идеи. Тъй като живеем в 21 век, обаче, те могат да бъдат трансформирани, така че да се използват от всякакви бизнеси, а не само от захарната индустрия. Те могат да бъдат подходящи за бизнеси, предлагащи продукти или услуги, както онлайн, така и във физически магазини.  Адвент календарите са добро средство, чрез което можете да изградите солидна имейл база. Нещо повече, те са забавни, ангажиращи и могат да накарат потребителите да говорят за вашия бранд.

  • Например, ако произвеждате вино, можете да направите поставка за вино във формата на коледно дръвче и да поставите 24 малки бутилки от вашата колекция. Едно от предимствата тук, е фактът, че клиентите ви ще могат да опитат голямо разнообразие от колекцията ви.

Кредит за снимката: Chateau Copsa 

Нещо повече, имайки предвид Covid-19, можете да продавате тези календари в онлайн магазин или с помощта на социалните мрежи и имейл маркетинга, ако вече имате списък с абонати. Ако нямате база с данни за имейл маркетинг, това е и добър начин да се снабдите с такава, за да можете да я използвате при следващи кампании. В допълнение, тъй като потребителите ще ви предоставят имейлите си, когато си поръчват продукта, можете да им изпратите специална оферта за намаление след новогодишните празници, която да използват, ако желаят да си купят кашон с вина. Този малък жест ще подсили и продажбите ви през януари. А колкото до клиентите, имайки предвид локдауна в момента, те ще бъдат щастливи да се насладят на чаша вино.

Бонус съвет: помолете ги да споделят щастливите си истории в Инстаграм и ги помолете да ви отбележат. Така ще увеличите социалните интеракции в канала си. Съдържанието, създадено от клиенти е ключов фактор за всеки бизнес в днешни дни.

  • Дори и да предлагате услуги, какво ви спира също да си направите адвент календар? Просто трябва да подходите креативно към задачата и да помислите, по какъв начин е възможно и вие, и клиентите ви да спечелят от такава кампания. Специфична особеност тук, е фактът, че ви е нужен програмист, който може да програмира дигиталния ви календар. Ако случайно се чудите, тук, в Марксепшън имаме перфектните хора за тази задача. Просто се свържете с нас по имейл office@markception.com. И обратно на въпроса. През 2019г., британската компания за почистване и поддръжка за дома, Фантастик Сървисес направи точно такава кампания. Техният онлайн адвент календар включваше награди, свързани с дейността им. Клиентите трябваше да се връщат всеки ден, за да отворят нова врата, да попълнят имената и имейлите си и да участват за възможността да спечелят някоя от ежедневните изненади.

Това, което можете да направите, разбира се, е да поставите различни намаления, безплатни консултации (ако работите в индустрията за красота, например), подаръчни ваучери, бонуси (ако си купите това, получавате 1 безплатно) и, дори, образователно съдържание. Всичко зависи от Вас и от бюджета Ви.  

Ако се замислите, със сигурност ще се сетите за още идеи, подходящи за всяка индустрия – от захарната, хранително-вкусовата, козметичната и дори до тази за почистване и поддръжка на дома. Може би най-голямото предимство на коледните кампании с адвент календари (било то онлайн или офлайн) е фактът, че те са винаги на мода. Никога не остаряват, а по-скоро се адаптират и намират мястото си обратно на пазара. Нещо повече, онлайн адвент календарите стават все по-популярни, особено при технологичното развитие, на което сме свидетели. Това са идеалните кампании, с които да ангажирате аудиторията си. Освен това, ако хората продължават да се връщат към каналите ви отново и отново, има по-голям шанс името на бранда ви да изникне в съзнанието им, когато се нуждаят от услугите или продуктите ви. Няма дори да споменаваме, че в крайна сметка това увеличава трафика и времето, прекарано във вашия уебсайт.

12 дни Коледа

12 дни Коледа е малката сестра на адвент календара. Защо ли? Защото е възможно да не сте подготвили достатъчно солиден бюджет или просто да не можете да си позволите да предоставяте по една награда всеки ден в продължение на почти месец (особено ако не продавате продуктите директно), което е разбираемо. Въпреки това, на този етап вече трябва да сте осъзнали, че е почти невъзможно да правите какъвто и да е маркетинг безплатно. За да получите, е нужно да дадете нещо в замяна. И в този случай, това е 12 дни с намаления и оферти. Тази идея е перфектна за бизнеси, които искат да разчистят инвентара си. Създайте изкушаващи промоционални оферти или сложете намаления на продуктите, от които искате да се отървете. Развълнувайте аудиторията си с предварителни послания, за да ги накарате да се поинтересуват от предложенията ви. Допълнително, можете да създадете онова чувство за необходимост и нужда от бързи действия, да ги накарате да се почувстват сякаш изпускат уникална сделка, ако не побързат.

Коледни чорапчета против стрес

Както споменах малко по-рано, и съм сигурна, че има и други хора като мен, които мислят, че този сезон е посветен не само на радостта, а и на стреса. Затова, можете да помислите за коледна кутия или, дори по-добре, коледно чорапче, пълно с неща от първа необходимост, без които възрастните не биха могли да преживеят празниците. Когато бяхме малки, коледните чорапчета бяха пълни с шоколад и сладки (хмм, а защо точно шоколад). Двадесет и няколко години по-късно, обаче, нещата изглеждат различно. Въпреки че добрите стари времена бяха безгрижни за много хора, истината е, че днес имаме свои собствени семейства, за които трябва да се грижим, и колкото и да ги обичаме, това малко усложнява нещата. Ако работите за супермаркет или магазин за хранителни стоки, това би било най-лесното и най-гениалното решение за вас. Съберете най-нужните неща, като: аспирин, ибупрофен, бутилка джин (или вино, ако не си падате по твърдия алкохол), кафе, шоколад, ароматни свещи (за лесно превключване към дзен състояние) и ваучер за допълнителен интернет за мобилните ви устройства (повярвайте ми, това е крайно необходимо). Опаковайте всичко и подгответе чорапчетата, така че клиентите ви да могат да ги купят като подарък за някой специален техен близък или защо не и за самите тях.

Дори и бизнесът ви да не спада към нито една от изброените индустрии, все пак можете да си партнирате с друг бранд и да работите заедно чрез афилиейт маркетинг – получавате процент от всяко продадено коледно чорапче. Колкото повече реклами пускате за това, толкова по-добре.

via GIPHY

Бонус съвети

Въпреки че имате възможността да го направите по всяко време от годината, Коледа е най-добрият момент да покажете на клиентите си колко много значат те за вас.

Така че, защо не направите нещо малко, което ще ги накара да се усмихнат? Добавете персонален акцент към продуктите, които си поръчват от вас или към любимите им услуги. 

  • Например, можете да предложите на клиентите си да опаковате коледните им подаръци вместо тях. Така дори и да са си поръчали продуктите в последния момент, все пак ще сложат нещо красиво под коледната елха. Освен това, много хора ще се зарадват на подобен комплимент, просто защото ще им спестите усилията и времето, необходимо им да ги опаковат сами.
  • Ако притежавате салон за красота, подгответе коледни картички и приберете всяка от тях в луксозен плик. Раздайте ги на клиентите си, когато си тръгват от салона, но им кажете да изчакат до 25 декември преди да ги отворят. Допълнителен плюс е ако се сдобиете с картичките от благотворителен базар и напишете посланията на ръка. Така ще покажете подкрепата си към местни каузи и несъмнено ще прибавите емоционална нотка към жеста.
  • Въпреки че повечето ресторанти са затворени заради пандемията, те все още получават поръчки за доставка на храна. Когато опаковате обяда или вечерята на клиентите си, защо не добавите и картичка с QR код, който води към тайно кътче на сайта ви, пълно с класически коледни рецепти? Това със сигурност няма да Ви струва цяло състояние, а ще накара клиентите ви да се чувстват специални.

Без значение колко голяма или малка кампания организирате, трябва да бъдете активни в социалните мрежи и другите комуникационни канали, които използвате. По време на локдаун това е от изключително значение, за да поддържате качествени взаимоотношения с клиентите си.

Не е достатъчно просто да споделяте по един пост или стори на седмица. Споделянето на постове всеки ден, също няма да проработи. Трябва да намерите баланса между това да напомняте на клиентите си за съществуване ви и да не бъдете прекалено досадни. Отговаряйте на съобщенията и коментарите на клиентите си възможно най-бързо. Това ще им покаже, че наистина сте там, когато имат нужда от вас.

Използвайте уникални, брандирани хаштагове в постовете и сторитата си. Поканете клиентите си също да ги използват когато споделят снимки или видеа. По този начин ще можете да следите какво си мислят, как се чувстват и да се включите в техните разговори. Може да получите и ценна обратна връзка от клиентите си и да разберете кое им харесва и кое не, а след това да вземете информацията предвид, когато планирате следващата си кампания. Освен това, колкото повече потребителско съдържание имате, толкова по-добре.

Възползвайте се от всички безплатни инструменти в Инстаграм. Използвайте стикери и гифчета в сторитата си, защото така промотирате действията си по забавен и ангажиращ начин. Гайдовете, от друга страна, ви позволяват да създавате колекции, съдържащи различни списъци – от места и локации, съвети, локални производители и продукти до идеи за подаръци.

Най-важното е да се уверите, че посланието ви, тонът ви на изказ и визуализациите ви са последователни във всички комуникационни канали, които използвате. Не искате да объркате клиентите си, нали? Затова всичките ви усилия трябва да следват една и съща посока.

Вярвате или не, това е краят на статията. Благодарим ви, че стигнахте до тук. Има достатъчно много идеи за коледни маркетинг кампании, но искахме да се върнем назад във времето, когато всичко беше по-просто. Не е нужно да разполагате с бюджетите на Кока Кола или на Сейнсбъри, за да създадете нещо наистина чувствено. Всичко, от което се нуждаете, е екип от умници, които да ви помогнат. Така че, ако ви харесва това, което правим, можете да си запишете контактите ни и да се свържете с нас. Никога не е прекалено рано да започнете да планирате целите си за следващата година.