Ако сте собственик на бизнес, то най-вероятно сте чували термина SEO или оптимизация за търсачки. Дали наистина знаете какво означава обаче, е съвсем различен въпрос. Истината е, че оптимизацията за търсачки може значително да подобри представянето на бизнеса Ви в дигиталния свят. Затова, определено трябва да помислите за SEO, когато изготвяте маркетинговата си стратегия. Ако не сте сигурни какво точно означава това и как можете да го използвате, за да разраснете бизнеса си в дигиталното пространство, не се притеснявайте, защото в тази статия ще Ви разкрием някои от най-важните детайли, свързани с оптимизацията за търсачки.

Какво е оптимизация за търсачки?

Чрез добри практики за оптимизация за търсачки, можете значително да увеличите количеството и качеството на трафик към уебсайта Ви. Нещо повече, оптимизацията ще подобри представянето на бранда Ви, така че той да се показва по-напред в страниците с резултати от търсене в мрежата. Това означава, че потребителите ще могат много по-лесно да търсят и откриват информация за бизнеса Ви. Затова, оптимизацията за търсачки е изключително важен инструмент, когато става въпрос за онлайн бизнеси, а през 2021 г. в това число влизат повечето от познатите ни брандове. Ако все още не сте оптимизирали уебсайта си за търсачките в онлайн пространството, не спирайте да четете, защото ще Ви разкажем кои са ползите от SEO (които в момента изпускате).

Как работи оптимизацията за търсачки?

За да разберете каква е функцията на SEO, трябва първо да имате основни знания за търсачките в интернет. Една от най-големите от тях, която най-вероятно използвате всеки ден, е Google. Разбира се, има и други подобни платформи в мрежата, като например: Yahoo, Bing и дори YouTube (за търсене на визуално съдържание). Основната функция, която търсачките изпълняват, е да отговарят на въпросите на потребителите. Въпреки че Google не споделя официални данни относно броя на получените въпроси, според kenshoo.com, гигантът отговаря на повече от 5.6 милиарда запитвания всеки ден.

За да намерят правилен отговор за всеки потребителски въпрос, търсачките “прочитат” огромно количество документи, като уеб страници, видеа, снимки, текстови файлове, PDF файлове и още, а след това ги подреждат в база с данни. Тези процеси се наричат “пълзене” (crawling) и индексиране (indexing). След като платформата е преминала през всички достъпни източници, търсачката определя кои файлове съдържат полезна информация, както и кои биха отговорили на въпроса Ви най-добре. Накрая всички документи, видеа, уебсайтове и файлове се подреждат в страниците с резултати от търсенето. Интересното тук е, че редът, в които са подредени резултатите зависи от това, колко добре даден източник отговарят на потребителското запитване. Затова източниците, които според Google (например) са най-прецизни в отговорите си, ще бъдат показвани на първите страници с резултати. Подреждането на този принцип се нарича “ranking” или класиране.

Най-вероятно се чудите, как всичко това би могло да помогне за по-доброто представяне на бизнеса Ви в дигиталния свят. Сега ще Ви кажем: Ако знаете какви въпроси най-често вълнуват клиентите Ви във връзка с Вашия бизнес (намерението на запитванията на Вашата аудитория), както и точните думи, които те използват когато търсят информация за бизнеса Ви онлайн, можете да оптимизирате съдържанието си така, че Google да отчете положените от Вас усилия и адекватно да насочи аудиторията Ви към най-точния отговор (а ако сте успели качествено да оптимизирате уебсайта си, би трябвало Google да насочи аудиторията Ви именно към него). Както moz.com споделят, “Ако едната страна на SEO е да знаете намеренията на аудиторията си, то другата е способността Ви да поднесете съдържанието си по такъв начин, че търсачките да могат да я намерят и разберат ”

via GIPHY

Какви са ползите от SEO за Вашия бизнес?

В момента има разнообразие от онлайн инструменти, съвети и хитринки, чрез които можете да оптимизирате уебсайта си за търсачките. Това не само Ви дава възможност да привлечете повече трафик към страницата Ви, но и помага за по-доброто класиране на уебсайта Ви, така че той да се показва сред първите резултати при търсене. По този начин бизнесът Ви ще бъде по-лесно откриваем и ще можете да привлечете нови клиенти. Както searchenginejournal.com ни напомнят, най-често, главният източник на уебсайт трафик е органичното (безплатно или не подкрепено с реклами) търсене. Нещо повече, 75% от търсенията по света са обработвани от Google, а 15% от ежедневния трафик с въпроси към платформата са задавани от нови потребители. Това означава,че потенциалната Ви аудитория постоянно нараства и бизнесът Ви може по-лесно да бъде открит от хората, които се нуждаят от продуктите или услугите Ви.

Въпреки че оптимизацията за търсачки е от ключово значение за собствениците на бизнес (особено за тези, които управляват своя локален бранд), това не означава, че усъвършенстването на Вашата SEO стратегия ще стане бързо и лесно. Не трябва да имате прекалено големи надежди и да очаквате да видите положителни резултати веднага. Трябва да запомните, че в някои случаи ще трябва да изчакате между 4 и 6 месеца преди да видите резултати от положените усилия. Както Forbes споделят, обаче, ефектът, който ще видите след 12 месеца, значително ще се различава от този след 6 месеца. Добрата новина е, че резултатите са дълготрайни и оптимизацията за търсачки ще продължава да носи ползи на бизнеса Ви в продължение на дълъг период от време. От друга страна, ако сте пропуснали да оптимизирате бизнеса си за търсачките в мрежата или сте го направили непрофесионално и некачествено, това може да навреди на бранда Ви. Опитайте се да се разграничите от подобни действия, защото както вече Ви споменахме, доброто класиране на бизнеса Ви в страниците с резултати от търсене изисква много положени усилия и време.

Има редица фактори, които определят колко качествена е Вашата оптимизация за търсачки. Въпреки че висококачественото съдържание и изграждането на мрежа от връзки са двата най-важни параметъра за по-добро класиране признати от Google, алгоритъмът на платформата взима в предвид над 200 фактора, когато решава как да подреди страниците с резултати. Някои от тях са свързани с целта на страницата, която искате да класирате по-добре, с количеството и качеството на съдържанието ѝ, с цялостната информация за уебсайта и за създателите на съдържание, с тяхната репутация, с начина, по който потребителите взаимодействат със страницата, както и с нивата на компетенция, авторитет и надеждност на източника.

Ключови елементи за оптимизация за търсачки

Както вече споменахме, има много фактори, спрямо които Google (и другите търсачки в мрежата) подреждат класирането в страниците с резултати. За щастие, в мрежата има много информация относно оптимизацията за търсачки. Въпреки че не знаем с абсолютна точност какви са факторите, можем да добием представа за това, кои са добрите SEO практики. Нещо повече, Google предоставя изчерпателни и детайлни уроци, за това как да построите уебсайта си и какви елементи да включите при изграждането му, така че той да се класира по-добре. Затова решихме да представим някои от най-важните стъпки, които трябва да предприемете, за да подобрите (или изградите) оптимизацията си за търсачките.

  • Проучвайте ключови думи и намеренията на клиентите Ви при търсене

Както при повечето маркетингови стратегии и инструменти, при оптимизацията за търсачки е добре преди да започнете да планирате и прилагате идеите си, да направите проучване. Трябва да разберете кои са думите, с които клиентите Ви най-често търсят информация за бранда Ви онлайн. Можете да го направите с помощта на Google Keyword Planner (планер на Google за ключови думи) или чрез някои от многобройните онлайн инструменти. Нещо повече, трябва да успеете не само да определите най-често използваните ключови думи, но и да разберете намерението на клиентите Ви, когато ги използват. Общо казано има три главни намерения за търсене в мрежата:

  1. Информационно: когато потребителят иска да научи повече информация по даден въпрос. Например, “Колко е високо най-високото животно на планетата”
  2. Навигационно: когато потребителят търси точно определен уебсайт и използва търсачките в интернет, за по-лесен достъп. Например, “Ню Йорк Таймс” или “БТВ новините”
  3. Транзакционно: когато потребителят използва търсачката с намерението да си купи даден продукт. Например, “Магазин за пердета Варна”

Не забравяйте, че ако искате дадена страница да се класира на първите позиции в резултатите от търсенето трябва да създадете съдържание, което съдържа ключовите думи, които Вашите клиенти използват и което е съвместимо с намерението им.

via GIPHY

  • Създавайте качествено съдържание с ясни заглавия и опишете страниците си подобаващо

Въпреки че класирането в резултатите от търсения е важно и може да помогне на бизнеса Ви, не изграждайте страниците си само и основно спрямо изискванията на търсачките в мрежата. В крайна сметка, трябва да бъдете полезни на клиентите си, а не да ги подвеждате. Добре е да се фокусирате върху интересно и добре написано съдържание, което да грабва вниманието на клиентите Ви и да отговаря на намеренията им при търсене. По този начин ще изградите доверие към бранда Ви. Редовно следете какво правят Вашите конкуренти. Проверявайте какви резултати се класират на първата страница, като използвате някои от ключовите думи, предпочитани от клиентите Ви. Разберете кои потребителски въпроси са останали неотговорени и се заемете със създаването на подходящо съдържание.

При избора на съдържание, не забравяйте, че ясните и инетересни заглавия са винаги на мода. Много от специалистите по оптимизация за търсачки споделят мнението, че страниците Ви ще се класират по-добре, ако използвате ключови думи в заглавията на съдържанието си. Нещо повече, за предпочитане е да имате подробни мета описания на всички страници от уебсайта Ви, които да съдържат ключови думи. Въпреки това, недейте да добавяте всички ключови думи, за които се сетите. Това няма да Ви помогне, защото просто ще обърка алгоритъма на Google и търсачката няма да успее да класира страницата Ви по правилен начин. Освен това, ще подведете потребителите като ги поканите да посетят страница на дадена тематика, която всъщност не включва очакваното съдържание. Нещо повече, според проучването на ahref.com, което изследва 2 милиона ключови думи, повечето сайтове, които се класират на първите страници с резултати не използват точно съвпадаща ключова дума. Затова, главната Ви цел би трябвало да е свързана с предоставянето на качествено съдържание, което отговаря на въпросите на потребителите, както и със създаването на добри мета описания на страниците Ви. Ако имате възможност и считате, че са подходящи, не се колебайте да добавите и ключови думи, но не прекалявайте.

Освен това, винаги е добре да добавите малки текстове (още познати като алтернативен текст), описващи снимките, видеата и другите визуализации в страницата Ви. Това ще бъде от полза не само на хората, използващи аудио четец, но може и да спомогне за по-доброто класиране на страницата в Google изображения (и в страниците с резултати от търсенето). Така, дори и зареждането на визуалните елементи на сайта Ви да отнема време (което би навредило на SEO усилията Ви, както и на потребителското преживяване), клиентите Ви ще могат да прочетат описанието и да добият представа за снимката преди да са я видели. Както Джон Мюлер, анализатор на тенденции за уеб администратори към Google сподели в Twitter: “Алтернативният текст е много полезен за Google Изображения – ако искате изображенията Ви да се класират там. Дори и сайта Ви да се зарежда бавно, ще знаете коя визуализация се зарежда в момента, така че попълнете тази информация възможно най-бързо и тествайте как работи за Вас”

  • Използвайте вътрешни и външни препратки и връзки

Добра идея е да използвате висококачествени, съответстващи на темата източни и да препращате потребителите към тях, когато пишете съдържание за уебсайта Ви. Изграждането на връзки между отделните страници във Вашия уебсайт, също ще подобри оптимизацията Ви за търсачките. Така, страниците Ви ще се класират по-добре в резултатите. Ето го и обяснението: преди години, алгоритъмът на Google, който отговаря за класирането, подреждаше с приоритет страниците, които съдържат много линкове и връзки. Те се появяваха на първите страници с резултати, защото според Google, колкото повече препратки съдържа дадена статия, толкова по-качествено е нейното съдържание. Нещо повече, както contentharmony.com споделят: Линковете към Вашия уебсайт са, всъщност, свидетелства за популярността му. Колкото повече подобни свидетелства получите, толкова по-популярен ще бъдете за Google. Въпреки това, добре е да знаете, че някои линкове са по-подходящи за използване от други. Старайте се винаги да препращате клиентите си към страници свързани с темата, но и към такива, които са спечелили доверието на потребителите и които са изградили име на авторитет и експерт по дадения въпрос. Ако пишете статия за глобалното затопляне, например, препратете потребителите към уебсайта на НАСА, а не към случайна статия, написана преди 5 години и публикувана в блог, в който има общо 4 статии. Освен това, трябва съдържанието Ви да включва разнообразни линкове от различни източници. Това ще подобри доверието на потребителите към Вашия бранд и ще им покаже не сте пристрастни. А и страници, които не съдържат достатъчно разнообразни връзки, могат да попаднат в “черните списъци” на търсачките в мрежата.

  • Оптимизирайте уебсайта си за мобилни устройства и се уверете, е страниците Ви се зареждат бързо

Не трябва да се изненадваме, че бързината на страницата и съвместимостта ѝ с мобилни устройства са от ключово значение, когато става дума за по-добро класиране и по-високи нива на отскачане от страницата (bounce rate). Според statista.com, глобалният интернет трафик, генериран чрез мобилни устройства ще се повиши почти седем пъти от 2017 г. до 2022 г. Нещо повече, в статията е написано, че през април 2019 г., хората, които използват предимно мобилни устройства, за да сърфират в интернет са били 4 милиарда в целия свят, а през февруари 2019 г. 48% от всички посещения на страници в мрежата са извършени през мобилни устройства. Тъй като повече търсения се извършват през мобилни устройства (включително чрез гласовите търсения), няма нужда да обясняваме защо е добре да оптимизирате уебсайта си за таблети и смартфони. С помощта на инструмента на Google за тестване на съвместимост с мобилни устройства лесно можете да проверите дали страницата Ви има нужда от подобрения.

След като се уверите, че потребителите имат свободен достъп до уебсайта Ви, без значение от вида устройство, което използват, трябва да помислите за бързината на зареждане на страниците. Ако искате да превъзхождате конкурентите си, е добре да имате страници, които се зареждат за по-малко от секунда. В противен случай нивата на отскачане от страницата може да се завишат (което определено не е полезно за класирането ѝ) и трафика към уебсайта Ви може да намалее.

  • Анализирайте и подобрявайте представянето си в търсачките

Когато става въпрос за оптимизация за търсачките, трябва винаги да основавате действията си на данни (всъщност това правило е в сила за всички маркетингови инструменти). Винаги трябва да следите тенденциите и новите SEO инструменти, за да можете да ги включите в стратегията си. Както споменахме малко по-горе, може да мине известно време преди да започнете да виждате резултати. Въпреки това, трябва винаги да следите представянето си и да оценявате кои Ваши усилия си струват и Ви помагат и кои – не. Разбира се, за да можете да определите това, трябва да сте си поставили определена цел. Дали искате да увеличите трафика към уебсайта си, да покажете знанията си по дадена тематика и по този начин да си изградите по-голям авторитет, да подобрите класирането си в страниците с резултати, а може целта Ви да бъде комбинация от всички тези неща. Без значение какво сте си поставили за цел, е важно да определите ключовите индикатори за представянето Ви и редовно (ежеседмично или ежемесечно) да записвате резултатите. Платформи като Google Analytics и Google Search Console, могат значително да Ви помогнат при изпълнението на тази задача. И двете от тях, ви дават възможност да следите представянето на уебсайта Ви и да разглеждате огромния набор от справки и доклади, предоставени от всяка от тях.

Това са най-важните елементи, за които трябва да помислите, когато оптимизирате уебсайта си за търсачките. Непременно ги използвайте, ако искате да подобрите класирането на страниците си в резултатите от търсене в мрежата и ако искате клиентите Ви да намират информация за бизнеса Ви по-лесно. Това са само малка част от всички детайли, свързани с SEO. Добре е, уебсайта Ви да има хубав дизайн и да предлага хубаво преживяване на потребителите, защото ако те са щастливи и страниците Ви им харесват, то и търсачките ще ги класират на първите страници с резултати. Нещо повече, ако създадете бизнес профил на компанията си в Google, това също би допринесло за по-добра оптимизация за търсачките. Това е изключително важно, особено за собствениците на малък и локален бизнес, защото така се повишава ангажираността на Вашата аудитория и по този начин нараства и трафика към уебсайта Ви. В крайна сметка, това може да повлияе положително на броя извършени покупки. Трябва да се уверите, обаче, че винаги следвате най-добрите практики, когато създавате бизнес профила си в Google. Не забравяйте да включите висококачествени изображения и хубаво съдържание. Не на последно място, имайте предвид, че оптимизацията на уебсайта Ви оказва най-голямо влияние върху класирането Ви в страниците с резултати от търсения в мрежата. Затова не фокусирайте всичките си усилия върху намирането на подходящи ключови думи, а отделете малко време, за да подобрите и уебсайта на бизнеса Ви.

Защо Ви е нужна оптимизация за търсачки?

Въпреки че с помощта на социалните медии, имейл маркетинга и други комуникационни платформи можете да увеличите притока на трафик към уебсайта Ви, SEO е най-добрият метод, по който това може да се случи, защото най-честият източник на онлайн трафик са търсачките в мрежата. Освен това, потребителите вярват повече на органичните резултати от търсения и затова те получават повече интерес и внимание, отколкото платените такива (чрез Google AdWords). Както Hubspot споделят, 36.2 % от потребителите разпознават източниците, които се класират с помощта на реклами, но не кликват върху тях.

Ако решите да се възползвате от реклами, вместо от SEO, трябва регулярно да определяте бюджет, за да успеете да постигнете желаните резултати. С оптимизацията за търсачки нещата изглеждат по-различно. Ако имате изключително добро съдържание, което се класира на първите страници с резултати и за правилните ключови думи, трафикът Ви може постоянно да нараства, дори и да не променяте нищо по съответната страница от уебсайта Ви.

Затова е добре да не влизате в черните списъци на Google, а да работите върху изграждането на авторитет за бизнеса Ви. Трябва да бъдете лесно откриваеми и да си изградите име на бранд, на който потребителите могат да имат доверие. Ако искате да постигнете всичко това, е добре да прилагате така наречената “бяла шапка” оптимизация за търсачки (White hat SEO), вместо “черна шапка” оптимизация за търсачки (Black hat SEO). Последният вид SEO, често е свързан със специфични техники и инструменти, които целят да объркат и заблудят търсачките в мрежата, за да се постигне по-хубаво класиране. Съветваме Ви да не прилагате този подход, защото ако го направите уебсайта Ви може да бъде де-индексиран или премахнат от базата с данни на търсачките. Освен това, не е добре да използвате Black hat SEO и заради нарушените морални ценности, които се свързват с него. От друга страна, използването на добри практики и прилагането на техники спрямо правилата и изискванията на търсачките се нарича White hat SEO. Според нас, трябва винаги да спазвате тези правила и да оптимизирате уебсайта си за търсачките, като предоставяте качествено съдържание на интернет потребителите.

Ако сме успели да Ви убедим, че уебсайта Ви определено има нужда от оптимизация за търсачките, значи е време да разгледаме начините, по които можете да направите това. Можете да приложите гореспоменатите техники и да се опитате да оптимизирате страниците си сами, или да потърсите помощ от професионалистите. Ще подчертаем, че Ви съветваме да не правите експерименти с бизнеса си, а да възложите оптимизацията на SEO специалист, защото както moz.com споделят, грешните техники и инструменти за оптимизация биха навредили на уебсайта Ви повече, отколкото биха му помогнали. Нещо повече, качествената оптимизация за търсачки отнема време и усилия. Трябва постоянно да следите променящите се тенденции и да се опитвате да отгатвате как работи алгоритъмът, за да можете да превъзхождате конкуренцията си. Освен това, трябва да следите какви стратегии прилагат конкурентните на Вас бизнеси, защото SEO включва динамични процеси, изискващи добро познаване на действията на другите брандове на пазара. Още повече, оптимизацията за търсачки наистина изисква много положени усилия и може да Ви се стори като трудно занимание, особено ако не никога преди не сте се занимавали с SEO.

Поради тези причини, е най-добре да се доверите на професионалистите. Има голямо разнообразие от дигитални агенции за маркетинг, които предлагат оптимизация за търсачки. Уловката е, че трябва внимателно да изберете с коя от тях предпочитате да работите. Ако попаднете на специалист, който прилага Black hat SEO или просто не е достатъчно добър в това, което прави, то той може да навреди на бизнеса Ви повече, отколкото да му помогне. Затова е добре да направите задълбочено проучване, преди да се спрете на правилната агенция за Вас.

Разбира се, Марксепшън е винаги насреща, когато имате нужда от помощ. Нашият екип е съставен от опитни професионалисти, които през годините са работили както с интернационални корпорации, така и със собственици на малък бизнес. Можем да работим и заедно с Вас, да определим целите на бизнеса Ви и да Ви предложим най-доброто решение за Вашия бранд. Екипът на Марксепшън може да Ви помогне не само със създаването, прилагането и анализирането на Вашата стратегия за оптимизация за търсачки, но и с всички останали аспекти на маркетинговото представяне на Вашия бизнес. Горди сме, че повеждаме бизнесите по пътя на техния дигитален успех. Не се колебайте да се свържете с нас за безплатна консултация.