Ноември вече е на прага ни. Трябва да съберем сили и да изстискаме последните капчици креативност от нас, за да успеем да изпълним целите на бизнеса си за последното тримесечие и да приключим годината с отпразнуването на нашия успех. Ако поне малко приличате на нас, то понякога Ви е трудно да измислите на какво да посветите съдържанието си в комуникационните платформи на бизнеса си. Особено пък, ако се чувствате блокирали или просто не можете да измислите какво да напишете. Ние сме тук, за да Ви кажем да не се тревожите, защото на всички ни се случва да нямаме идея какво да споделим в социалните мрежи или в блога на компанията ни. Затова решихме да Ви дадем предложения за някои от най-подходящите теми през ноември, за които можете да създадете съдържание, когато нищо друго не Ви идва на ум.

П.С: Тази статия не съдържа идеи и съвети, свързани с Черен петък. Ако искате да научите повече за това, отскочете до блог поста ни Black Friday идва! А ти готов ли си?

Защо е трудно да измислим съдържание през ноември

Вярвате или не, има месеци, през които измислянето на теми за нашето съдържание е повече от лесно. За съжаление, има и месеци, през които ни се струва, че потокът с идеите е пресъхнал. Според нас, ноември спада към втората категория. Погледнете го от тази гледна точка: ноември е месецът между страховитото, хелоуинско съдържание и веселите коледни послания. Именно защото нищо не се случва през ноември (освен Черния петък и Кибер понеделника), е лесно да останем без думи и идеи. Нещо повече, след като Ковид грубо навлезе в ежедневието ни, след окончателното настъпване на Брекзит и всички други неща, които се случиха тази година (добре, че 2020 вече е към края си), разбираме, че е трудно да останем позитивни, мотивирани и креативни.

В крайна сметка, въпреки че измислянето на теми за съдържание през ноември може да изглежда трудно, месецът е богат на каузи и през него се провеждат кампании за повишаване на осведомеността за редица заболявания. Затегнете коланите си, защото ще Ви споделим най-добрите маркетингови идеи, за които си струва да говорите този ноември.

Каузи през ноември, за които си заслужава да говорим

През месец ноември се провеждат кампании, които повишават осведомеността около редица заболявания и медицински състояния. Сред тях са рак на белите дробове, рак на стомаха, рак на панкреаса, гастроезофагеална рефлуксна болест, диабет и още. Следователно, през този месец имате шанса да покажете, че брандът Ви е съпричастен с трудностите, пред които преминават страдащите от тези заболявания, както и че сте готови да подкрепите техните близки и приятели. Най-лесният начин, по който можете да направите това, е да помогнете за разпространението на посланието на каузата. Ето нашите предложения за маркетингови дейности, чрез които можете да постигнете това:

  • Включете се в събитие за набиране на средства, посветено на каузата

Проучете с екипа си какви събития за набиране на средства са планирани за избраната от Вас кауза и се включете в тях. Това могат да бъдат концерти, състезания за най-вкусно печиво или пък маратон. Ако не можете да си харесате събитие, в което да се включите, защо Вие не организирате такова? По този начин не само допринасяте финансово за каузата, но и показвате, че Вашият бизнес и служителите Ви са наистина съпричастни с нея. Не забравяйте да направите снимки и да споделите актуални новини за събитието. Можете да споделите информация за него преди то да се състои, за да позволите и на други хора да се включат, ако пожелаят. Освен това, можете да планирате малка кампания, свързана със събитието, в рамките на която да намалите цените на някои от продуктите Ви. Това Ви дава и възможността допълнително да допринесете за каузата финансово, като дарите разликата в цената. Ако, например, определите 10% намаление на продукт, който струва 100 лв., можете да дарите по 10 лв. (равно на 10% от оригиналната цена) за всеки продаден артикул в рамките на кампанията. Не забравяйте да споделите с каква сума сте помогнали на каузата.

  • Споделяйте съдържание, свързано както с Вашия бизнес, така и с каузата

Целта Ви тук е да покажете как Вашият бизнес е повлиян от каузата и как я подкрепя. Например, ако работите в здравеопазването, споделяйте последните новини, данни от проучвания и открития, свързани с каузата (заболяването). От друга страна, ако работите в спортната индустрия, можете да говорите за това, как спортът би помогнал на страдащите от тези заболявания, както и какви упражнения биха били полезни за превенцията им. Ако, пък, се занимавате с изкуство, създайте тематична творба, която подчертава важността от разпространение на информация за каузата. Винаги има нещо, което свързва бизнеса Ви и дадена кауза. Просто трябва да разберете какво е то и да предприемете действие.

  • Следете традиционните дейности, с които се асоциира всяка кауза

Някой кампании, целящи повишаване на осведомеността за определена кауза имат традиционни елементи и дейности, които спазват ежегодно. Например, белият цвят се счита за цвета на месеца, посветен на борбата с рака на белите дробове, така че ако през ноември носите бяло, то Вие подпомагате каузата.
Друга широко популярна традиция е свързана с Мовембър (ноември без бръснене), движение в подкрепа на мъжкото здраве. През целия месец, хиляди мъже по света спират да бръснат мустаците (и брадите) си, за да покажат подкрепата си. Заедно с мъжката част от екипа си, също можете да се включите в подобни инициативи и да споделите снимки, които показват как участвате в подобни дейности. Нещо повече, можете периодично да споделяте снимки, гифове или видеа, показващи прогреса ви, например. В случая с Мовембър, можете да споделите снимка, на която се виждат различните дължини бради (и мустаци) на Вашите колеги.

via GIPHY

  • Използвайте хаштаговете на каузата

Това предложение говори само за себе си, но си помислихме, че е добре да споменем този детайл. Когато използвате тематични хаштагове и ключови думи за всяка кауза, Вие не само показвате подкрепата си, но и повишавате осведомеността за нея. Затова не забравяйте да ги добавяте в постовете си.

  • Окуражете служителите си да говорят за техния допир до каузата

За съжаление, всеки от нас има приятели или познати, които са се борили с някое от заболяванията, признати през ноември. Ако окуражите служителите си да говорят за техния личен опит и да споделят историите си, ще Ви помогне да изградите доверие у Вашите клиенти, като по този начин Вие показвате автентичност. Повече потребители ще могат да се асоциират с историите на Вашите служители и с Вашия бизнес като цяло.

Забавните ноемврийски празници, които трябва да включите в маркетинговата си стратегия

Освен каузите, които се отбелязват през ноември, има и някои забавни “празници”, протичащи през този месец, които със сигурност могат да Ви помогнат да обогатите маркетинговата си стратегия. От “Ден на курабиеното чудовище” до “Ден на имащите лош ден”, оказва се, че има празник за абсолютно всичко. Всъщност, ако трябва да сме напълно честни, бяхме изненадани от многобройните празници през ноември и ни беше изключително трудно да се спрем на тези, които поставихме в списъка по-долу. Внимателно подбрахме пет дати, с помощта на които можете да поставите усмивки на лицата на Вашите клиенти (и колеги). Продължете да четете, ако искате да разберете за кои празници говорим и как можете да ги използвате, за да обогатите присъствието си в онлайн пространството в месеца преди Коледа.

  • 4-ти ноември: Международен ден за осведомеността за стреса

Международната асоциация за управление на стреса основава този ден с цел да предостави информация за стреса и да даде съвети за това, как да се справим с него както на лично, така и на професионално ниво. На този ден можете да организирате дейности, които намаляват стреса, заедно с Вашите служители и да ги окуражите да споделят преживяването в социалните мрежи. Подгответе специален блог пост на тема “Как да се погрижите за себе си” или направете видео стрийм на живо чрез Facebook, YouTube или Instagram, където обяснявате защо е важно да се справяме с високите нива на стрес в офиса и у дома. Бизнесите, работещи в индустрии, свързани с поддържане на добро ментално здраве или грижа за себе си, могат да планират кампания, свързана едновременно с повода и с продуктите си. Ако работите в подобна индустрия, можете да предложите намаления на продукти, които са считани за средство за справяне със стреса. Това са, например, меки (скуиши) играчки, фиджет спинъри и дори ароматерапевтична козметика и ароматни свещи.

  • 7-ми ноември: Интернационален ден на мерлото

Това е празник, който би бил най-вече подходящ за работещите в хранително-вкусовата промишленост. Интернационалният ден на Мерлото, може да Ви бъде от полза при изготвянето на маркетингова стратегия, особено ако преди да започнете с планирането, си налеете една чаша. Всъщност, сега като се замислим, може би нямаше да е лошо да започнем списъка си с този празник. Можете да почетете напитката на боговете като подготвите кампания, по време на която Вашите клиенти да получат бутилка Мерло за всяка тяхна покупка. Ако се притеснявате за бюджета, можете да определите минимална стойност за всяка покупка, така че офертата да е валидна само в случаите, когато клиент си купи продукт на стойност над 50 лв., например. Нещо повече, тъй като тази година празникът се пада в събота, можете да организирате тиймбилдинг събитие, посветено на Мерлото и да прекарате стойностно време с колеги си. Въпреки че Ковид е все още наоколо и трябва да се придържаме към онлайн срещите, никой не е казал, че не можете да вдигнете наздравица през Zoom или Skype. Плюс това, малко вино няма да нарани никого.

  • 13-ти ноември: Световен ден на добротата

Над 28 нации застават заедно на този ден, за да покажат значението на това да сме добри едни към други. Има няколко начина, по които Вашият бизнес може да почете Световния ден на добротата. Например, можете да организирате състезание, провеждащо се в социалните мрежи, и да помолите Вашите клиенти да качат снимки или видеа, на които се вижда как помагат на други хора. Можете, също, да ги поканите да разкажат за свое добро дело в коментар под поста Ви. След това определете най-харесвания от други потребители коментар (снимка или видео) и подарете един от Вашите продукти на автора му. Чрез тази игра в социалните мрежи със сигурност ще привлечете внимание към бранда Ви. Освен това, по този начин показвате, че бизнесът Ви одобрява добротата и подкрепя каузата.

  • 15-ти ноември: Интернационален ден на игрите

Въпреки че има разнообразни мнения в интернет относно точната дата, на която се чества Интернационалния ден на игрите (19-ти, 21-ви, 15-ти ноември), всички можем да се съгласим, че игрите, без значение от вида им, са изключително забавно средство за развлечение. Именно поради тази причина, Ви окуражаваме да почетете този ден като разнообразите ежедневието на клиентите си с ангажиращо съдържание, изпълнено с игри. Например, можете да създадете пост или реклама в социалните мрежи и да скриете съобщение, съдържащо промоционален код някъде между редовете. Предизвикайте клиентите си да го открият и да разберат как могат да се възползват от намалението. По този начин не само ще накарате потребителите да се чувстват значими, но и ще можете лесно да разберете колко човека са успели да отгатнат скритото Ви съобщение.

  • 18-ти ноември: Ден на рекордите на Гинес

Това е денят, в който можете гордо да споделите постиженията на Вашия бизнес с клиентите Ви чрез комуникационните канали на компанията Ви. Не се притеснявайте да се похвалите за всички проекти, които сте изпълнили. По този начин обогатявате знанията на клиентите си за Вашия бизнес и ако сте достатъчно оригинални при писането на съдържанието си, неминуемо ще възбудите въображението им. Допълнително, ако не Ви е страх от предизвикателства, можете да организирате събитие, на което Вие, Вашите клиенти или Вашите служители да поставите някакъв рекорд. Не се притеснявайте, няма нужда той да покрива изискванията за световен рекорд на Гинес. Може да бъде просто нещо, което се случва за първи път в компанията и следователно да се възприема като рекорд.

Въпреки че това е само малка част от празниците през ноември, се надяваме да сме успели да запалим искрата на креативност у Вас и да Ви дадем полезни идеи за маркетинговата стратегия на бизнеса Ви този месец. Можем да кажем, че ако следите какви подобни събития и празници има през всеки месец, идеите ще са налице. Освен това, обаче, е важно да следите и настоящата ситуация, свързана както с обществото, така и с нишата на бизнеса, в която той оперира. През 2020 г. един от най-големите проблеми, засягащ почти (ако не) всички сфери от нашия живот, е пандемията от Ковид-19.

Маркетинг по време на Ковид – ноемврийско издание

От една страна, много икономики в световен мащаб страдат вследствие на последиците от Ковид. От друга страна, човечеството поема голяма крачка напред към дигиталния свят и много бизнеси подобряват представянето си в онлайн пространството. Да бъдеш онлайн вече не е избор, това просто е задължително. Поради тази причина, дигиталният маркетинг е по-важен от всякога в тези времена на преход от интеракциите в реалния живот и масовото пазаруване в онлайн пространството. Нещо повече, сега, когато толкова много бизнеси за първи път се докосват до интернет, конкуренцията както за опитни маркетолози, така и между различни компании, ства все по-очевидна.

Според ama.org, 63% от маркетолозите споделят, че маркетингът е станал по-значим по време на ковид-19 и ние сме абсолютно съгласни с тях. За да превъзхождате конкуренцията си (която, както вече споменахме, става все по-активна, когато става въпрос за дигитален маркетинг) трябва да предлагате свежо, грабващо вниманието съдържание на Вашите клиенти и да комуникирате с тях чрез колкото се може повече платформи.

Освен това, не трябва да се изненадвате от факта, че много хора променят ежедневната си рутина, за да останат защитени по време на пандемията. Може би много от Вашите клиенти имат притеснения относно колко са сигурни продуктите Ви от гледна точна на Ковид. Добрата новина е, че можете да използвате това знание (или по-скоро предположение) и да планирате кампания произтичаща от него. Можете да споделяте информационни видеа, в които разказвате защо продуктите Ви са безвредни, като обяснявате какви мерки сте предприели, за да защитите Вашите клиенти от разпространение на коронавирус. Още повече, вместо да предполагате от какво може да се притесняват клиентите Ви, можете просто да ги попитате чрез имейл маркетинг или социалните профили на компанията Ви. Окуражете ги да споделят притесненията си, а след това работете по премахването им, като споделяте серии от постове, посветени на това, например. Така не само ще накарате клиентите Ви да се почувстват значими, но и ще увеличите броя на потенциалните Ви лийдове.

За да поддържате добри отношения между бранда Ви и Вашите клиенти, трябва да бъдете съпричастни към техните проблеми. Помислете какво можете да направите, за да ги подкрепите. Вземете като пример отношението на Ford към своите клиенти в трудни времена. Те подкрепят потребителите, които имат финансови затруднения, чрез програмата им за по-лесно изплащане на кредити – Ford Credit Payment Relief Program. Надяваме се повече компании да последват техния пример.

Не на последно място, трябва да сте наясно, че Ковид е скучен! Той принуждава хората да се барикадират по домовете си и да се залепят за телевизора, таблета, лаптопа, смартфона или каквото се сетите. Това, обаче, може да не е толкова зле, колко звучи, особено когато става дума за силата на маркетинга. Да, наистина има много голяма конкуренция сега, след като пандемията вече принуди бизнесите да се изместят в онлайн пространството, но все още има начини, по които можете да накарате Вашия бизнес да изпъкне. Трябва да откриете начин да ангажирате клиентите си и да запазите техния позитивизъм. Ще излекувате скуката им, като измислите начин, по който да ги накарате да се чувстват обединени, докато те всъщност са на сигурно място в домовете си. Може да организирате онлайн събития, да инициирате дискусии и разговори в профилите Ви в социалните мрежи или да излъчвате видео на живо и по този начин да комуникирате с тях.

Накратко, важно е да поддържате връзка с Вашите клиенти, особено в толкова несигурни времена, каквито Ковид предлага. Важно е да се опитвате да повдигате настроението им, като им предоставяте забавно съдържание, картинки, гифове и видеоклипове, както и като ги мотивирате да участват в разнообразни събития. Не забравяйте да следите какво правят Вашите конкуренти, както и последните новини, свързани с нишата на Вашия бизнес. Бъдете съпричастни и предоставяйте подкрепа и помощ на всеки, който има нужда от такава.

Все още нямате идея за Вашата маркетингова стратегия през Ноември?

via GIPHY

Ако все още не сте сигурни какво да включите в маркетинговата си стратегия този месец, в Марксепшън ще се радваме да Ви помогнем. Нашите услуги включват всички стъпки по изпълнението на маркетингови кампании – от планирането, през имплементацията, до анализирането на представянето.

Без значение дали трябва да преборите конкуренцията си в социалните мрежи, да промотирате бизнеса си чрез дигитални реклами, да премислите идентичността на бранда си, да се изкачите нагоре в резултатите в търсачките, или да подобрите имейл маркетинга си. Можем да Ви помогнем с всички тези задачи, ако просто се свържете с нас.