Маркетингът чрез съдържание е неизменна част от всяко маркетингово начинание. Той обединява визуални и писмени материали, като видеа, снимки, блог статии, постове в социалните мрежи и още много разнообразни формати. Без значение дали искате да увеличите продажбите си или да насочите вниманието на аудиторията към бизнеса си, съдържанието играе ключова роля в тези процеси. Това е така, защото ако искате да предадете посланието си на клиентите, то Вие трябва да комуникирате с тях. А всяка форма на комуникация изисква създаване на определен вид съдържание.

Според института за маркетинг чрез съдържание, 91% от B2B маркетолозите (специалисти, които се грижат за комуникацията между даден бизнес и други бизнеси) включват маркетинга чрез съдържание в своите стратегии. Нещо повече, review42.com споделят, че 86% от B2C маркетолозите (специалисти, които се грижат за комуникацията между даден бизнес и крайните потребители) също разчитат на маркетинга чрез съдържание. Той струва 62% по-малко от традиционния маркетинг и компаниите, които се възползват от него, се радват на 6 пъти повече реализирани продажби, допълва авторът на статията. 

Затова, ако сте собственик на бизнес, е добре да имате качествена и задълбочена стратегия за маркетинг чрез съдържание. Това обаче не е всичко. Трябва внимателно да следите последните тенденции, свързани с това направление на маркетинга и да прилагате новите техники в стратегията си. В тази статия ще разгледаме някои от последните тенденции, свързани със създаването на съдържание.

Маркетингът чрез съдържание днес

Можем да кажем, че маркетингът чрез съдържание е повлиян от редица фактори, свързани главно със събитията, които се случват в света в момента на създаването на съдържанието. Ето защо не трябва да бъдете изненадани от факта, че днес той е силно повлиян от Covid – 19 и кризите, произхождащи от пандемията. Носталгичният маркетинг и вдъхновяващият маркетинг станаха широко разпространени в резултат на това, че хората са принудени да останат у дома. Докато редица нации по света са в локдаун и работят от вкъщи, без да се социализират, маркетолозите днес насочват усилията си към доброто старо време и предлагат вълнуващи занимания на потребителите за момента, когато вече няма да има вирус. В допълнение, хората са склонни да прекарват повече време в интернет и въпреки че преди това бяхме свидетели на тенденции за намаляване на потреблението на социалните мрежи, потребителите все още скролват из фийдовете си в отчаян опит да избягат от скуката.

via GIPHY

И тъй като маркетингът чрез съдържание става все по-популярен и много брандове го включват в маркетинговите си стратегии (особено след като започна пандемията), създаването на съдържание отдавна надвиши търсенето му. Във връзка с това, интернет пространството изобилства с разнообразие от статии, отговарящи на всевъзможни въпроси и дори при най-голямо желание, човек не би могъл да прочете всичката налична информация по дадена тема. На разположение на потребителите по всяко време има толкова много визуални и текстови материали, че става все по-трудно за маркетолозите да задържат вниманието им и да ангажират съзнанието им с оригиналност.

Нещо повече, потребителите са объркани от цялата затрупваща ги като смъртоносна лавина информация и ограничават потреблението си като четат и гледат материали, създадени основно от брандове, на които вярват. Затова, дори и автентичността, доверието и прозрачността да са на мода от известно време, Covid -19 допълнително подсили значимостта им. Освен това, след като все повече брандове навлизат в дигиталното пространство, ще се наложи да се конкурирате с бизнеси, които имат по-големи бюджети Вашия. Това означава, че стандартите за качествено, добре написано съдържание се завишават и аудиторията има по-големи очаквания.

Маркетинг чрез съдържание: Тенденции

Друга особеност на днешното съдържание е фактът, че маркетолозите започнаха да експериментират с нови стратегии и техники заради цялото време, с което разполагат и липсата на новини, дейности и събития, случващи се по света в момента, с които биха могли да се обвържат. Освен това технологиите стават все по-значими (заради социалното дистанциране) и хората често се обръщат към тях, когато бързо имат нужда от помощ при изпълнението на дадена задача. Според Google, повече от 90% от потребителите на платформата използват мобилни и десктоп устройства, за да черпят идеи и информация, докато изпълняват даден проект. Още повече, потребителите изискват отговори бързо, затова създателите на съдържание трябва да намерят начин, по който да отговорят на нуждите им. За Вас подбрахме някои от последните тенденции и техники за създаване на съдържание, които могат да Ви помогнат да задържите вниманието на клиентите си. 

  • Колаборации 

Докато пандемията продължава физически да разделя хората, социалните онлайн мостове и виртуалните взаимоотношения стават все по-ценени. И въпреки че общите проекти не са нещо ново, не се изненадвайте, ако видите много колабораци при създаването на съдържание през следващите месеци. Авторите на съдържание разчитат на връзки както с техните колеги, така и с хора извън компаниите им. Тази тенденция може да се окаже доста ползотворна за маркетолозите, защото намира решения за някои от най-големите трудности, през които се изправят, когато става дума за съдържание. От една страна, колаборациите могат да бъдат много достъпни и биха могли да Ви позволят да се състезавате с брандове, които отделят по-голям бюджет за съдържание. От друга страна, чрез колаборации можете да покажете повече гледни точки по дадена тема и да измислите завладяващо съдържание, за което не бихте се сетили сами.

Можете или да поканите колегите си да се включат в общ проект с Вас, или да добавите маркетинг с инфлуенсъри към стратегията си. Помислете за хора, които са експерти по темата, за която ще говорите и ги включете в проекта. По този начин ще повишите доверието на аудиторията си, понеже в екипа Ви ще има авторитетна фигура, която хората искат да чуят. Тъй като колаборациите станаха изключително популярни (и ще продължават да бъдат), има разнообразие от онлайн инструменти и платформи, чрез които можете по-лесно да организирате задачите си и да създавате общи проекти безпроблемно. Някои от тях Ви позволяват да добавяте много хора в процесите на планиране заедно.

  • Оптимизация за въпроси 

Както вече споменахме, потребителите разчитат на технологиите за незабавни отговори и помощ при изпълнението на задачи. И въпреки че неотдавна създателите на съдържание трябваше да пишат текстове, базирани на ключови думи, за да подпомогнат SEO усилията си, сега нещата изглеждат по-различно. Както digitalmarketer.com споделят, Google вече не се фокусира върху поредици от ключови думи, а вместо това неговият алгоритъм може да определя контекста и намерението на всяко търсене. И така  авторите на съдържание трябва да се разграничат от текстовете, базирани на ключови думи, които често убиват креативността и да се фокусират върху разработването на задълбочени и стойностни материали. С други думи, авторите трябва да определят кои въпроси най-много вълнуват целевата им аудитория и да се опитат да им дадат ясни и детайлни отговори. Дори и Google по свой собствен начин подкрепя оптимизацията за въпроси. Търсачката има специална функция “хората питат още”, която има за цел бързо да насочва потребителя към нужния му отговор. Най-често потребителите използват въпроси, а не ключови думи, когато търсят информация в интернет. А едно от предимствата на тази тенденция се крие именно в по-доброто представяне на въпросите при гласови търсения в мрежата. Това е така, защото когато имаме нужда от информация, ние инстинктивно формулираме въпрос, а не поредица от ключови думи. Нещо повече, въпросите са идеалното средство, чрез което можете лесно да разберете даден проблем, така че да представите адекватен отговор за него. Затова е добра идея да се възползвате от някои онлайн инструменти, които Ви позволяват да проучвате въпросите на потребителите. Има голямо разнообразие на такива инструменти, така че всичко, което трябва да направите, е да изберете най-подходящия за Вашия бизнес. Някои от тези инструменти Ви позволяват да оптимизирате съдържанието, така че то да е базирано на популярни въпроси, открити с помощта на съответната платформа или чрез функционалностите на Google (като например онлайн инструментът Text Optimizer). Други платформи са по-фокусирани върху организирането на информация и предоставят пространство, където можете да групирате съдържание на базата на определена тема или въпрос.(като Serpstat). Алтернативен начин, чрез който можете да проучите популярните сред потребителите въпроси, е като следите потребителските коментари в социалните мрежи, четете Q&A секциите в Amazon, Quora и Reddit, проверявате последните мнения на клиенти в платформи като TrustPilot, или просто редовно разговаряте с Вашия екип за обслужване на клиенти (а защо дори не поканите членове на Вашия екип за колаборация?)

  • Предоставяйте уникални преживявания 

Ако имате опит като маркетолог, най-вероятно знаете колко е важно да можете да предоставяте ангажиращи, интерактивни и приятни преживявания на Вашата аудитория. Нещо повече, няма нужда да споменаваме, че хората, на които говорите определят тона Ви, а понякога дори и посланието. Затова не се учудвайте, че персонализацията на съдържание е една от най-нашумелите тенденции в момента. Важно е да не бъркате персонализацията със сегментирането. Да сегментирате означава да разделите аудиторията си на части (например по определен критерий като възраст), а след това да представите различно съдържание на всяка отделна група. Да персонализирате, обаче, означава да подарите уникално преживяване на всеки отделен потребител, без значение в кой сегмент попада той. Както bigcommerce.com споделят, когато по-младите потребители трябва да вземат решение дали да направят покупка и какво точно да си купят, те се доверяват предимно на персонализирани препоръки, дадени им от изкуствен интелект и персонализирани реклами в социалните мрежи. Затова брандовете все повече използват тази тенденция. Нещо повече, потребителите очакват непрекъснато да получават такова съдържание. С най-новите технологии и програми персонализирането на съдържание може да се окаже по-лесно, отколкото Ви изглежда. Например, можете да настроите различни бутони, подтикващи действие, съобразени с особеностите на всеки един потребител. Hubspot предлагат подобни функционалности и твърдят, че персонализираните бутони с призиви за действие увеличават интеракциите на страницата с 202%! Чрез техния софтуер можете да създадете уникално потребителско преживяване като добавите към бутоните и първото име на съответния потребител (чрез списъка с контакти от платформата): например, “Георги, абонирай се сега” или “Анна, запиши се за участие”. Освен това, можете да оптимизирате бутоните на базата на това, от кой източник идва дадения потребител (социални мрежи, блог платформата, уебсайта Ви и т.н.). 

Друг инструмент, който Ви позволява да персонализирате бутоните за действие, препоръчаните продукти и банерите в уебсайта Ви, е Alter. Платформата събира данни (не лични) от потребителите в интернет и след това оптимизира съдържанието, което им се показва. С този инструмент се работи сравнително лесно, а допълнително предимство е фактът, че той Ви предлага и базови функции за отчет и анализ. Не на последно място, друга платформа, която може да Ви помогне с персонализирането на съдържание е Finteza. Това е безплатен софтуер за анализ, чрез който можете лесно да следите реакциите на аудиторията си. Много е важно често да преглеждате и анализирате представянето на съдържанието си, ако искате да изпълните целите си.

  • Вдъхновете потребителите да създават съдържание (user-generated content)

Позволете на потребителите да допринесат към бранда Ви и да създават съдържание за него. Това е изключително популярна техника, която е и много успешна в изграждането на доверие във Вашия бизнес. Днес този подход все по-често се използва от маркетолозите, които намират иновативни начини за прилагане. Брандовете провокират клиентите да създават съдържание и да променят и обогатяват вече създадено такова. Собствениците на бизнес предлагат материали и отделни части от дадено съдържание на потребителите, които от своя страна могат да взаимодействат с тези файлове, да ги разбъркват и подреждат. Подобен тип потребителско съдържание може лесно да бъде създадено, особено след като Tik Tok се появи на сцената на социалните мрежи. Нещо повече, младежката платформа даде на маркетолозите огромна възможност за експерименти, което означава, че скоро може да станем свидетели на още иновации и нови тенденции, когато става дума за поднасяне на съдържание.

  • Обърнете внимание на аудио съдържанието

Друга тенденция с нарастваща популярност е създаването на аудио съдържание.

Подкастите и различни аудио материали като аудио книгите, например, заемат по-голяма част от ежедневието на потребителите. Аудио съдържанието е перфектно за хората, които правят по няколко неща наведнъж. И докато днешният свят не е толкова забързан, колкото беше преди година, потребителите все още имат нужда да изпълняват много задачи едновременно. Както вече споменахме, много брандове се състезават за вниманието на потребителите и онлайн пространството е затрупано с повече, отколкото е нужно. Освен това, хората са си вкъщи, което означава, че не се радват на разнообразие от вълнуващи преживявание и затова им става скучно. Така че, за да си намират занимание, потребителите днес прекарват повече време в търсене на интересно съдържание. Ако им предоставите лесно достъпно развлечение (като например възможността да слушат Вашият подкаст), което не изисква никакви усилия от тях, те биха били щастливи. Освен това, според  smallbizgenius.net, днес има над 29 милиона подкаста, достъпни на повече от 100 езика. Още повече, 54% от хората, които слушат подкасти споделят, че са се замисляли да си купят рекламираните в тях продукти. 

Не е задължително съдържанието Ви винаги да рекламира продукти или услуги. Да, добре е крайната Ви цел да е обвързана с извършването на продажби и генерирането на приходи, за да можете да разраснете бизнеса си още повече. Но винаги трябва да работите върху взаимоотношенията между бранда Ви и Вашите клиенти. Опитайте се да включите онлайн събития или видео на живо в стратегията си за маркетинг чрез съдържание. Както breaklineagency.com споделя, през 2021 повече маркетолози ще използват видео, защото потребителите внимателно преглеждат този вид съдържание и обикновено остават пред екрана до края на клипа. Трябва още и да се опитате да разберете как се чувства аудиторията, предвид трудностите, на които 2020 ни подложи. След това им предложете ангажиращо и забавно видео (и не само) съдържание, което да ги разсеяе от ситуацията днес. 

Успяхме да поговорим само за малка част от всички настоящи и бъдещи тенденции, свързани със съдържанието. Не забравяйте, че с промяната на глобалните събития и обстоятелства, се променят и тактиките и стратегиите в маркетинга. Добра идея е да се интересувате от тях, както и да се стараете да използвате най-новите методи, чрез които можете да привлечете интереса на потенциалната си аудитория. Нещо повече, не пропускайте да следите какво правят Вашите конкуренти, за да успеете да ги надминете.

Придържайте се към хубава стратегия за маркетинг чрез съдържание

Както вече споменахме, маркетингът чрез съдържание е изключително популярен както за B2B, така и за B2C комуникацията. Той Ви предоставя безброй възможности да покажете креативността си и да завладеете потребителите с качествени материали. Нещо повече, има широка гама от типове съдържание, като статии, видеа, аудио, снимки и още. Постоянно развиващите се технологии също допринасят за развитието на иновативни методи за създаване на съдържание. Маркетолозите се вдъхновяват от всички достъпни мобилни приложения и инструменти в онлайн пространството и се възползват от техните функционалности, за да експериментират със създаването на интерактивно съдържание. Така че спокойно можем да очакваме изключително добри материали в бъдеще.

Не трябва да пропускаме да отбележим обаче, че е много важно да следвате стратегия за маркетинг чрез съдържание, специално създадена за нуждите на Вашия бизнес. Въпреки че технологиите и статии като тази биха били полезни за моментите, когато имате нужда от идеи, създаването на висококачествени визуализации и текстови документи отнема време и не е лесна задача. Няма нужда да споменаваме, че това ще Ви коства и определена част от бюджета. Затова, ако не искате усилията Ви да са били напразни, трябва да следвате ясна стратегия при създаването на съдържанието си. Това не само ще Ви помогне да разберете дали действията Ви допринасят за изпълнението на крайната Ви цел (тъй като трябва да проследите резултатите си), но и ще Ви помогне да измисляте подходящи теми за съдържанието си. Нещо повече, ако имате изградена стратегия, значи вероятно сте определили цел за някакъв период от време, а това ще Ви помогне да създавате по-последователно съдържание, целящо да изпълни следващата стъпка от плана.

Казано с прости думи, съдържанието Ви трябва да има посока и крайна цел.

Освен това, ако имате стратегия за маркетинг чрез съдържание, увеличавате шансовете си за успех. Това е така, защото Вашият план ще Ви помогне да подходите професионално към подбирането на подходящи теми за съдържание. Важно е да прилагате последните тенденции и техники, но трябва винаги да съобразявате материалите си със стратегията, Вашата целева аудитория и крайната Ви цел. Така че когато става дума за колаборации, например, не канете просто случаен член на екипа Ви. Добре е да помислите защо точно този Ваш служител би бил подходящ за общ проект и как биха реагирали хората на съвместната Ви работа. Нещо повече, трябва да разберете как подобна колаборация би допринесла за изпълнението на крайната Ви цел.

Нямате идея на какво да посветите съдържанието си? Притесненията и стресът няма да Ви помогнат! 

Нормално е понякога да не знаете какво да напишете, случва се на всеки и това не е повод за притеснения. Още повече, когато можете да разчитате на Марксепшън за всички маркетингови дейности, свързани с Вашия бизнес, включително маркетинг чрез съдържание. Не се колебайте да се свържете с нас, ако имате нужда от свежи идеи. Потърсете ни за безплатна консултация сега!