“Как се пишат качествени имейли?” определено е важен въпрос, но за да успеем да дадем адекватен отговор, трябва първо да си изясним някои детайли. Преди да отговорим трябва да вземем предвид причината за написването на имейла, както и неговият получател. Има безброй причини, поради които може да Ви се наложи да изпратите имейл: може би, трябва да предадете бизнес съобщение на мениджъра Ви или искате да изпратите картичка на близък приятел, за да го поздравите за рождения му ден. В тази статия обаче ще се фокусираме върху едни малко по-различни имейли, които изпълняват функцията на мощен маркетингов инструмент. Или, както вече сте се досетили, ще говорим за имейл маркетинга.

За имейл маркетинга накратко

Имейл маркетингът предлага изключителни възможности и ползи на брандове и собственици на бизнес по цялото земно кълбо. Маркетолозите често използват този канал, когато трябва да представят значима информация на целевата си публика, както и когато имат нужда да увеличат броя на извършените продажби. Според oberlo.com, до 2023 година се очаква броят на активните имейл потребители да достигне 4.3 милиарда. От автора разбираме още, че броят на изпратени и получени имейли всеки ден възлиза на 293.6 милиарда. Имайки предвид тези данни, няма как да се изненадаме, че 81% от малките бизнес компании разчитат на имейл маркетинга и го използват като основен канал за привличане на клиенти. Още повече, 80% от тях използват имейли в своите кампании за задържане на клиенти.

Едно от предимствата на това направление е, че Вие имате пълен контрол над имейл маркетинга във Вашата компания. Вие решавате как да привлечете нови абонати и да разраснете имейл листа си, Вие решавате по какъв начин да разделите публиката си на сегменти, Вие определяте имейл графика на бранда Ви, Вие планирате и създавате маркетинговите кампании на бизнеса си и Вие избирате дизайна, визуализациите и посланието им. Това, може би, Ви се струва като много работа (и ако правите всичко сами, наистина ще се наложи да положите много усилия), но има разнообразие от допълнителни онлайн инструменти (срещу заплащане), които могат да Ви помогнат с планирането и прилагането на Вашата имейл маркетинг стратегия. Добрата новина е, че този вид маркетинг не изисква голям стартов бюджет, така че можете да започнете с лимитиран план (неплатен или такъв, изискващ минимална месечна такса) и да го надградите, когато бизнесът Ви се разрасне.

Освен това, според thedrum.com, потребителите предпочитат да получават маркетингова информация от любимите си брандове предимно по имейл. Това може да се дължи на факта, че дигиталното пространство ни позволява да създаваме креативни, цветни и интерактивни имейли, които грабват вниманието на клиентите. Ако не сте забелязали, отдавна се сбогувахме със сивите и скучни имейли, който започват с обръщението “Уважаем/а Госпожо/ Господине”. Още повече, потребителите днес получават значима информация, придружена от свеж дизайн и интересни визуални елементи. Това в комбинация с факта, че клиентите имат възможност сами да решат кога да отворят даден имейл (и дали да го отворят изобщо), прави този канал изключително добър маркетингов инструмент.

Златните правила на имейл маркетинга

Подобно на всеки друг маркетингов канал, имейл маркетингът също си има специфични изисквания, които трябва да бъдат спазвани, ако искате да постигнете успех с кампаниите си. Въпреки че има широк набор от онлайн инструменти, които могат да Ви бъдат от полза, изграждането на подобен канал и отчитането на положителни резултати от него ще Ви коства време и усилия. Именно затова е добре да започнете с планирането на имейл стратегия възможно най-рано. В тази статия сме събрали някои от най-важните аспекти на имейл маркетинга, за да Ви помогнем да поемете по пътя към успеха.

 • Задайте си цел

Преди да се заемете със забавната задача да създавате имейли, трябва първо да определите какво искате да постигнете с тях. Добра идея е да зададете специална цел за всяко тримесечие от годината. Нещо повече, всяка отделна кампания, която изпълнявате, трябва също да следва предопределена цел. Винаги вземайте предвид желаните Ви резултати, когато създавате текста, визуалните елементи и дизайна на имейлите си. Още повече, когато създавате кампании спрямо целите си, ще Ви бъде по-лесно да поддържате един стил на комуникация с публиката Ви и, в крайна сметка, ще постигнете това, което искате. Ако никога преди не сте се занимавали с имейл маркетинг, можете да си поставите цел за следващите три месеца, която да е обвързана с изграждането на по-голяма база от последователи. По този начин ще можете да обогатите имейл листа на компанията Ви.

 • Разраснете имейл листа си

Имейл листът Ви е един от най-важните елементи от имейл маркетинга, за които трябва да помислите. Без него е просто невъзможно да изпълнявате имейл кампании, защото няма да има на кого да изпратите съдържанието си. Затова не е лоша идея да приоритизирате тази задача и да помислите за различни начини, по които можете да разраснете списъка Ви с абонати. Можете да създадете приканващи банери и да ги публикувате на уебсайта си, можете да пуснете дигитална рекламна кампания или да предложите безплатни материали (като инструкции, специално съдържание или гайдове), които да бъдат достъпни за клиентите Ви само ако преди това са Ви предоставили своите имейл адреси. Не забравяйте, че всички методи, по които планирате да обогатите имейл листа си трябва да бъдат съвместими с и отговарящи на изискванията на GDPR (Общият Регламент за Защита на Данните), защото в противен случай може да си навлечете сериозни неприятности. Най-хубавият аспект на имейл листа Ви е фактът, че той е изграден от хора, които са част от целевата Ви аудитория и които доброволно и по свое желание са се абонирали за Вашите имейли. Затова не трябва да се изненадвате, че имейл маркетингът може да Ви помогне да изпълните бизнес целите си. Колкото по-голям е Вашият имейл лист, толкова по-успешни ще са Вашите кампании.

via GIPHY

 • Сегментирайте и Персонализирайте

Ако искате да предадете посланието си на правилните хора (добре е да се стремите към това), то сегментирането трябва да Ви стане най-добър приятел. Целта Ви тук е да разделите хората от имейл листа Ви на малки групи (спрямо различни характеристики, като пол, възраст, работна позиция и други.) и да изпращате различни имейли на всяка от тях. По този начин лесно можете да предоставите значимо съдържание, което не само ще накара потребителя да се чувства сякаш говорите специално на него, но и ще увеличи броят на извършените продажби. Нещо повече, с помощта на днешните технологии можете лесно да персонализирате имейлите си. Можете да добавите първото име на потребителя където сметнете за добре в имейла Ви, така че текстът да започва по този начин, например: “Хей, Георги” или “Георги, знаем, че това ще ти хареса…”. Интересен факт, споделен от campaign monitor е, че имейлите, които съдържат персонализирани теми (subject lines) са отваряни с 26% повече. Ако имате и друга информация за абонатите Ви (освен техните имейл адреси и имена), можете също да я използвате, за да персонализирате съдържанието си. Например, можете да добавите телефонния номер на потребителя, неговата локация и други детайли.

 • Създайте поток от съдържание

Имейл маркетингът Ви позволява да създавате автоматизирани поредици от съдържание, които обикновено допринасят за изпълнението на дадена цел. Най-хубавата част от поредиците (или flows) е факта, че те изискват от Вас да създадете серия от имейли, които ще продължават да изпълняват предназначението си докато не решите да промените или да прекъснете поредицата. Например, можете да изградите поредица от имейли, които да напомнят на потребителите, че са изоставили количката си в сайта Ви без да приключат покупката. Освен това, можете да настроите кога точно да се изпраща всеки един имейл, така че да има паузи от по няколко дни или седмици между всеки от тях (това зависи от целта на Вашата поредица). Не забравяйте, че не е добре да затрупвате абонатите си със съдържание през цялото време.

 

 • Следете ключовите показатели за представянето на Вашите кампании (key performance indicators)

Винаги трябва да следите и да записвате представянето на Вашите имейл кампании, защото по този начин ще можете да разберете кои Ваши усилия допринасят за изпълнението на целите Ви и кои – не. Някои от основните ключови показатели за представянето (KPIs – key performance indicators) на имейл кампании са:

 1. Процент отворени имейли (open rate): Този индикатор Ви показва броя на хората от имейл листа Ви, които са отворили даден имейл.
 2. Процент на кликанията (click-through rate): Така можете да разберете колко хора са кликнали на даден линк в имейла Ви.
 3. Процент на кликове спрямо отваряния (click-to-open rate): Данните от този индикатор показват сравнение между броя на уникални кликове и броя на уникални отваряния. Така можете да разберете по какъв начин клиентите Ви взаимодействат с имейлите Ви. Ако имате висок процент на кликове спрямо отваряния, то това означава, че потребителите харесват съдържанието Ви.
 4. Брой извършени действия (conversions): Този индикатор показва броя на Вашите потребителите, които не само са кликнали на бутона с призив за действие, но и са го изпълнили. Действието обикновено е извършване на покупка или харесване на страницата Ви в някоя от социалните мрежи (обикновено това действие подпомага изпълнението на целите на кампанията Ви)

Ако сте си задали цел и сте изградили стратегията си за имейл маркетинг по гореспоменатите точки, значи сте поели крачка към повишаване на възвръщаемостта на Вашата инвестиция. Getresponse.com споделят изследване, проведено от Litmus през 2018г., според което възвръщаемостта на инвестициите вложени в имейл маркетинг е средно 38:1. Това е чудесно, защото означава, че ако сте вложили 1 лев, ще получите 38 лева в замяна. Ако искате да постигнете такива резултати, е важно да запомните, че имейл маркетинга, в крайна сметка е само едно колело от огромният маркетингов механизъм на Вашата компания. Затова трябва винаги да се стараете да предавате последователни послания във всички комуникационни платформи, които бизнесът Ви използва.

Следвайте списъка ни и създайте перфектния имейл

Ето, че най-накрая дойде моментът да отговорим на големия въпрос: “Как се пишат качествени имейли?”. Вече знаете, че създаването на перфектния имейл зависи от много фактори, като: кой е получателят (кой определен сегмент от Вашата аудитория), на кой етап от имейл поредицата (flow) се изпраща имейлът, както и как са се представили предишните имейли от тази поредица. И въпреки че няма единна формула за това как се пишат хубави имейли, ще Ви споделим някои ключови детайли, за които трябва да помислите, без значение от типа кампания, която изпълнявате.

⬚ На първо място трябва да грабнете вниманието на клиентите Ви, като измислите интересна, забавна и любопитна тема на имейла Ви, както и като добавите интригуващо изречение, което служи като пояснение на темата (preview text). И двете трябва да са кратки, точни и ясни, но най-важното е, че трябва да провокират желание за действие (все пак искате клиентите Ви да отворят имейла, нали?). Добра идея е да персонализирате темите на имейлите, които пращате, като добавите и името на получателя. Още нещо, ако в темата или в пояснението има цифри, това може да увеличи процента на отворени имейли. Например, вместо темата Ви да звучи така: “Предлагаме намаление на най-новите си продукти”, би било по-добре ако напишете това: “Дарина, поръчай продукт с 20 лв отстъпка”. Не забравяйте, обаче и за обяснителното изречение, което се показва в дясно от темата на имейла Ви. Ето един уникален пример от щатската компания за доставка на алкохол до дома Drizly: Тема: “Навън е страшно” Обяснение: “Подаряваме ви $5, за да си останете вкъщи”. В крайна сметка, всичко се свежда до Вашата креативност и способност да измисляте кратки, свежи и ангажиращи имейл теми (и обяснителни изречения, разбира се).

⬚ Уверете се, че текста в имейла е ясен, че отговаря на поставената цел за кампанията и че предоставя значима информация за целевата Ви аудитория. Писането на имейли не е по-различно от писането на текстове за даден уебсайт. Трябва да следвате логична структура, да пишете кратки параграфи и да включвате по една главна идея във всеки от тях. Не се притеснявайте да добавите подзаглавия и подточки, тъй като това ще направи текстовете Ви по-лесно четими. Не забравяйте да сегментирате и да подготвяте съдържанието си съобразно всеки отделен сегмент. Избягвайте използването на клиширани маркетингови изрази и не подвеждайте клиентите си, като им обещавате невъзможни неща. Нещо повече, хиперболизацията и прекалената употреба на прилагателни имена няма да направи съдържанието Ви по-качествено, а напротив, то ще изглежда непрофесионално, затова избягвайте да ги използвате.

⬚Друг аспект, за който трябва да помислите когато създавате перфектния имейл е неговия дизайн и визуалните елементи, които ще включите. Ако направите кампания, която не използва визуализации, определено сте малко старомодни и най-вероятно няма да получите резултатите, които очаквате. Снимките, гифовете и видеата, както и други визуални елементи целящи да обогатят съдържанието Ви, са незаменими, когато трябва да грабнете вниманието на клиента. Ако не предоставите цветни (или черно-бели, ако това пасва на стила на компанията Ви) визуализации на потребителите, те просто няма да прочетат съдържанието Ви, а в някой случаи дори може да се отпишат от имейл листа Ви. Стратегически поставените изображения могат да насочат вниманието на клиента към бутона с призив за действие. Освен това, ако добавите различни цветове или дори снимки върху самия бутон, това също ще се отрази на броя получени кликове. Нещо повече, изразът “една снимка струва колкото хиляда думи” е абсолютно валиден, когато става дума за имейл маркетинг. Както movableink.com споделят, човешкият мозък “разчита” и възприема изображения 60,000 пъти по-бързо, отколкото текст. Така че не забравяйте да добавяте и по няколко висококачествени снимки в имейлите си.

⬚Вече споменахме нещичко по темата, но дори не можем да опишем колко е важно да добавите бутон с призив за действие към имейла си. По този начин ще позволите на клиентите Ви да продължат комуникацията с Вас, дори и извън границите на виртуалните им пощенски кутии. С други думи, осигурявате средството, чрез което разговорът може да бъде продължен. Нещо повече, бутоните с призив към действие често служат като превенция срещу обърквания и неразбирателства, защото тяхната цел е ясно да (по)кажат на клиента, какво точно се очаква да направи той. Може да имате няколко такива бутони в един имейл, но не забравяйте да насочвате вниманието на потребителя именно към онзи, който има най-голямо значение за изпълнение на целите Ви. Освен това, текстът върху бутона за призив към действие трябва да е ясно написан, така че потребителите да знаят какво могат да очакват ако кликнат върху него. Добра идея е, предварително да подготвите специална лендинг страница, за да може да свържете бутона за призив към действие с нея и така, когато даден потребител го натисне, то той ще бъде препращан към лендинг страницата Ви. Ако тя е завладяваща и съдържанието на нея е свързано с темата на имейла, то Вие показвате наистина качествено и задоволително отношение към клиентите си.

Бонус Съвети:

 • Когато става дума за имейл маркетинг, е важно да намерите точния момент за изпращане на имейлите си, защото ако не го направите рискувате да навредите на представянето на кампанията си. Ако сте собственик на ресторант, например и искате да изпратите имейл, който промотира предложението Ви за happy hour (вземи два коктейла на цената на един), е добре да го направите в следобедните часове, а не в 7 сутринта.
 • Не пропускайте да попълните метадатата на снимките и визуалните елементи във Вашите имейли. Това ще помогне на имейл клиентите (като gmail, yahoo, abv) да разберат съдържанието Ви по-добре и имейлите Ви рядко ще попадат в спам папката.
 • Винаги оптимизирайте кампаниите си за мобилни устройства.
 • Добавете иконките на различните социални канали, в които бизнесът Ви има профили в най-долната част на имейла Ви или неговия футър. Освен това, не забравяйте да добавите бутон за отписване от имейл списъка Ви, тъй като това е задължително условие по GDPR.
 • МНОГО ВАЖНО: Вашите действия трябва винаги да са съобразно правилата и изискванията на GDPR. В противен може да си навлечете сериозни проблеми.

Ако сте отметнали всички кутийки в списъка ни, най-вероятно сте успели да създадете качествен имейл. Въпреки това, точките в нашата статия съвсем не покриват всички аспекти, за които трябва да мислите, когато създавате успешна имейл маркетинг кампания. Винаги трябва да следвате последните тенденции и да научавате за нови онлайн инструменти, които биха могли да Ви бъдат от полза. Добра идея е да се абонирате за имейлите на Вашите конкуренти, за да можете по-лесно да следите техните действия.

Не се притеснявайте ако не знаете откъде да започнете. Марксепшън е винаги насреща, когато имате нужда от помощ. Позволете ни да станем част от бизнеса Ви като планираме и прилагаме висококачествени имейл маркетинг кампании. Свържете се с нас за безплатна консултация.