Инстаграм е една от най-големите социални платформи, познати ни днес, чиято популярност продължава да нараства. Всъщност, според 99firms.com, това е третата най-използвана социална мрежа с над милиард месечни потребители. Златният медал в класацията отива при Facebook, разбира се, където има около 2 милиарда активни потребители всеки месец. YouТube, пък, застава на почетното второ място с малко над 1.9 милиарда потребители месечно. Първо, един милиард потребители са много хора, така че не би трябвало да Ви изненадва факта, че над 76% от маркетолозите и собствениците на малък бизнес избират да промотират продуктите си и да комуникират с клиентите си чрез Инстаграм. 

Нещо повече, 43% от потребителите на социални мрежи в света често използват платформите, за да проучват продукти онлайн. Следователно, освен че Инстаграм става все по-познат сред потребителите, голяма част от тях често използват социални медии, за да търсят желани продукти. Според omnicoreagency.com, над 200 милиона Инстаграм потребители посещават поне по един бизнес акаунт на ден. Освен това, историите на бизнес профилите в платформата заемат ⅓ от най-гледаните истории в социалната мрежа. Още повече, 130 милиона потребители месечно кликват върху реклами и промотиращи постове, за да научат повече за съответния продукт.

При наличието на всички тези статистики, можем честно да кажем, че ако включите Инстаграм в стратегията си за социални мрежи, то бизнесът Ви може да види значителни ползи. Не се тревожете, ако нямате идея как точно работи Инстаграм. Тук сме, за да Ви кажем кои са най-важните стъпки при създаването на Вашият бизнес акаунт на платформата. Освен това, ако продължите да четете, ще научите някои от най-добрите маркетингови стратегии, които можете да прилагате в Инстаграм. Съветваме Ви да си направите чаша ароматно кафе и да продължаваме.

Първи стъпки

Хубаво е при създаването на акаунт за бизнеса Ви, той да бъде различен от Вашият личен профил. Не е добра идея да смесвате двете, най-малкото защото личните Ви селфита не биха били интересни на клиентите Ви. Нещо повече, бизнес акаунтът в Инстаграм Ви дава достъп до допълнителни функционалности и опции,от които няма как да се възползвате с личния Ви профил. Не е прекалено сложно да регистрирате бизнеса си в Инстаграм. Ето за какво трябва да помислите, когато създавате акаунта си в платформата.

 • Изберете опцията за бизнес акаунт

Както вече споменахме, винаги е добре да имате отделни акаунти за личните Ви нужди и за Вашия бизнес. По този начин, ще имате възможността да добавите допълнителни бутони за действие към акаунта на компанията Ви. Някои от опциите, от които можете да избирате, включват: поръчай храна, запази час, резервирай, изпрати съобщение, обади се, научи повече. Хубавото на тази функционалност е факта, че клиентите Ви могат бързо да достигнат до предварително избраните от Вас онлайн услуги. Нещо повече, след като профилът Ви е готов, потребителите ще могат лесно да се свържат с Вас чрез бутоните за съобщения и контакт в акаунта Ви.

Друг плюс на бизнес акаунта е факта, че той Ви позволява достъп до инструментите за анализиране на Инстаграм, а това просто е задължително, когато става дума за проследяване на представянето на бранда Ви в платформата. Чрез секцията за анализ можете да научите какви са демографските данни на Вашите последователи, както и колко хора са харесали, видяли или коментирали даден пост или реклама. Това е само малка част от всички данни и статистики, до които платформата Ви дава достъп. Нещо повече, ако имате Facebook страница за бизнеса Ви, можете да я свържете към Инстаграм акаунта си.

Поради тези причини, силно Ви съветваме да си създадете бизнес акаунт в Инстаграм. Преди това, обаче, е нужно да си направите личен профил, а после да го промените на бизнес акаунт от настройките на приложението. Просто отворете менюто с настройки, изберете “Акаунт”, след това изберете опцията “преминете към професионален акаунт” и накрая изберете “бизнес”. След като преминете през тези стъпки, ще имате възможност да свържете профилите на компанията си във Facebook и Инстаграм. Както екипът на Инстаграм споделя, това би улеснило работата Ви с всички функционалности за бизнес профили в семейството на Facebook приложенията. Имайте предвид, обаче, че можете да свържете само една Facebook страница към акаунта си в Инстаграм. След като сте преминали през изброените стъпки, Ви остава да попълните информация за бизнеса си, като например – контакти, детайли за спецификите му и други. Натиснете бутона “Готово” и бизнес профилът Ви ще бъде създаден.

 • Създайте хубаво описание на бизнеса си (bio section)

Тъй като Инстаграм е предимно визуална платформа (за което ще говорим малко по-късно), секцията с описанието на профила Ви е едно от малкото места, на които последователите Ви ще могат да прочетат за Вас и бизнеса Ви. Можете да го възприемате като виртуална визитна картичка, още повече, че имате само 150 символа на разположение, за да опишете идеалното представяне на компанията Ви. Затова е добре да помислите как да създадете ангажиращо и ясно описание на бизнеса си. Добра идея е да използвате това пространство, за да разкажете историята на бранда Ви. Не забравяйте да споделите някои от най-важните постижения на компанията Ви, както и какви са целите на Вашия бизнес и как планирате да изпълните мисията си. Използвайте емотиконки и създайте собствени хаштагове за бранда Ви (ако бизнесът Ви го позволява).
Не забравяйте, че това е единственото място в Инстаграм, където линковете Ви са активни. Възползвайте се от възможността да увеличите трафика към уебсайта си, като добавите негов линк в описанието. Друга възможност, която непременно трябва да обмислите, е така наречената linkin bio функция, предоставена от платформата Later (има както платена, така и безплатна версия на linkin bio). Това, което Ви позволява тази опция е да добавите лендинг страница, идентична с Инстаграм фийда Ви, но вместо статични снимки и текст, можете да добавите още и линкове във всеки от постовете си. Така можете да увеличите трафика към уебсайта си дори повече.

Ето някои добри примери за описания в Инстаграм:

 

 • Бъдете последователни

Както при повечето от комуникационните платформи в онлайн пространството, и тук, общо взето, е задължително (ако се стремите към успех и разрастване на бизнеса Ви) да бъдете последователни с елементите на бранда Ви. Това означава да имате разпознаваема профилна снимка. Ще Ви бъде по-лесно да постигнете това, като използвате една и съща снимка (за предпочитане тя трябва да съдържа логото на компанията Ви) за всичките профили на бизнеса Ви в социалните медии. Нещо повече, добре е името на Инстаграм акаунта Ви да е свързано с Вашия бизнес (но да не се различава значително от имената, които сте използвали за другите социални профили на компанията Ви). Поуката тук е: Последователността е ключова, защото ако сте разпознаваеми, имате по-голям шанс да бъдете открити.

 • Направете си график и споделяйте постове редовно

След като сте приключили с разкрасяването на профила си в Инстаграм, трябва да помислите за това, какви видове постове искате да споделяте и колко често бихте могли да качвате нов пост в акаунта на бизнеса Ви. С други думи, трябва да създадете (за предпочитане) детайлен график на видовете постове, които ще споделяте във фийда си (ще бъдат ли брандирани, споделени от чужди профили, на определена тематика или просто ще показват продуктите Ви в действие), колко често ще ги споделяте (всеки ден или няколко пъти седмично), както и в коя част на деня (трябва да разберете кога са най-активни Вашите последователи).

За да успеете да отговорите на тези въпроси, първо трябва да се запитате какво искате да постигнете. Хубаво е да започнете, като си поставите цел за определен период от време (например за 3 месеца) и помислите кои видове постове могат да Ви помогнат да я изпълните. Например, ако продавате часовници и бижута, но през следващите няколко месеца искате да се фокусирате върху увеличаване на продажбите на бижутата, е добре постовете Ви да говорят за мода, подходящи бижута за различни поводи, както и съвети за почистване и съхранение на бижута. Най-важното е стриктно да спазвате графика си, след като сте решили какъв ще е той. Ако го направите, не само показвате, че сте педантични и на Вас може да се разчита, но и да се надяваме, че създавате навик у последователите си да очакват и да търсят новите Ви постове.

 • Акценти (highlights)

Инстаграм Ви дава възможност да запазвате и да категоризирате истории (за тях ще говорим след малко), които преди това сте споделили в профила си. Това е прекрасна възможност да покажете какви са главните теми на канала Ви, както и какво съдържание могат да очакват последователите Ви. Както Later казва: Възприемайте акцентите като трейлър на Вашия Инстаграм фийд.  Хубавата новина е, че за разлика от обикновенните истории, които изчезват след 24 часа, тези могат да останат в профила Ви завинаги (или поне докато не решите да ги свалите) и могат да бъдат преглеждани по всяко време. Освен това можете да променяте визията им, така че да подхождат на стила на бранда Ви. Една хитринка от нас: когато сменяте кориците на акцентите, изберете акаунта на Ваш близък приятел за получател (може това да бъде и Вашият личен профил) преди да ги смените. Така няма да облъчвате всичките си последователи с излишни истории.

 • Покажете креативност при изграждането на стила на фийда Ви

Когато става въпрос за правенето на нещата по Ваш вкус, няма как да не споменем една от ключовите части от Инстаграм, за която трябва да помислите. Това е външният вид на фийда Ви. Както може би вече знаете, Инстаграм е изцяло фокусиран върху визуалното и това, как изглеждат нещата. Затова е много важно да решите коя тема би била най-подходяща за стила на фийда Ви. Има безброй възможности, от които можете да избирате и всичко зависи от това, колко сте креативни, както и кое решение би било най-подходящо за бизнеса Ви. Общо казано, изгледът на фийдовете в Инстаграм е доста семпъл – постовете са разделени в три колони, като всеки следващ измества предишните с едно място надясно. Въпреки че може и да звучи скучно, това Ви дава възможността да създадете външния вид на фийда си по Ваш вкус. Можете да споделяте постове по специална цветова схема или можете да създадете поредици от снимки, наподобяващи пъзели. Можете, също, да разкрасите фийда си в разцветките на шахматна дъска. Това, всъщност, е една от най-забавните стъпки при създаването на акаунта Ви. Покажете креативността си, вдъхновете се и мислете извън кутията, когато създавате стила на Инстаграм фийда Ви. Можете ли да отгатнете каква е последователността в този фийд?

Най-добрите практики в Инстаграм

Сега, след като акаунтът Ви е готов, е време да започнете да споделяте постове и да комуникирате с клиентите си. Едно от прекрасните неща, свързани с Инстаграм, е, че това е много ангажираща и интерактивна платформа. Това позволява на маркетолозите и собствениците на бизнес да използват интересни инструменти, чрез които могат да популяризират бранда си и да увеличат харесванията, коментарите и споделянията в профилите на компаниите си.

 • Използвайте истории и интерактивни стикери

Вече споменахме, че ⅓ от най-гледаните истории са създадени от бизнес акаунти. Това трябва да означава нещо, нали? Точно така, историите могат значително да Ви помогнат да увеличите достигането си и ангажираността, както и да допринесат за изпълнението на целите на бизнеса Ви. Историите в Инстаграм могат да бъдат гифове, снимки и видеа. Те остават видими на профила Ви за 24 часа. Най-хубавата част, обаче, е фактът, че има десетки стикери и функционалности, които можете (и трябва) да използвате, за да обогатите съдържанието си. И не говорим единствено за визуално обогатяване, защото можете да сложите линк към уебсайта Ви или към блога Ви в Инстаграм история във Вашия профил (ако имате повече от 10 000 последователи). По този начин не само предоставяте повече информация на клиентите си, но и насочвате трафик към онлайн магазина си (или към друга онлайн локация). Нещо повече, ако използвате стикери като “попитай ме въпрос” можете да комуникирате с клиентите си директно в историята. Още повече, вече има стикери, които Ви позволяват да приемате поръчки за храна от клиентите Ви. И кой знае още какви функционалности можем да очакваме за Инстаграм историите след време? Добре е да запомните, че когато говорим за истории, колкото по-ярки и интерактивни са те, толкова по-добре.

 • Използвайте хубави визуализации

Както Ви споменахме, Инстаграм е изцяло базиран на висококачествени изображения. Въпреки че има тенденции, свързани с автентичност на постовете и изображения без филтър, платформата все още е силно фокусирана върху визуалното съдържание. Затова, трябва да обръщате специално внимание на качеството на снимките и видеата си, когато създавате постовете. Не забравяйте, че това са първите неща, които последователите Ви виждат във фийда Ви и ако не им хареса изображението, те няма да кликнат на снимката и да прочетат текста.
Добре е да избирате подходящи изображения спрямо стила на бизнеса Ви и на фийда Ви. Нещо повече, опитвайте се да споделяте снимки, които биха заинтересували клиентите Ви. Трябва да ги накарате да продължат да се ровят в профила Ви за още подобно съдържание.

 • Използвайте Хаштагове

Ако правилно се използват, хаштаговете могат значително да увеличат достигането на постовете Ви. Това, което имаме предвид под “правилно”, определено не е да сложите всякакви нерелевантни хаштагове под текста. Винаги трябва да спазвате златното правило и да разделяте хаштаговете си в три категории, спрямо популярността им сред потребителите в мрежата: много популярни, много специализирани и някъде между двете. Така удължавате “живота” на постовете си. Нека да обясним, когато някои използва много популярен хаштаг, като #love (1,956,062,050 поста), например, постът бързо ще се изгуби сред милионите други, които използват същия хаштаг. Следователно, ако използвате много специализиран хаштаг, като #studentsinlove (38 поста) Вашият пост може да бъде лесно намерен и видян, тъй като не много от потребителите използват този хаштаг и по този начин позволяват на съдържанието Ви да стои в началото на страницата. Нещо повече, добра идея е да включите хаштагове, базирани на локация, особено ако имате локален бизнес. Максималният брой позволени хаштагове е 30 на пост, но ако желаете можете да използвате и по-малко. Постарайте се всички хаштагове, които използвате да бъдат свързани с бранда Ви или със съдържанието Ви. Добре е да използвате такива, които биха допринесли за изпълнението на бизнес целите Ви. Допълнително, ако не искате да разсейвате последователите си със странно и подозрително изглеждащите блокове от хаштагове, можете да оставите няколко празни реда преди тях или просто да ги “скриете” в коментарите.

 • Вдъхновете последователите си да създават съдържание за бранда Ви

Както може би знаете, един от най-успешните маркетингови инструменти е подходът от-уста-на-уста, който се базира на препоръки, затова винаги е добре да окуражавате последователите си да създават съдържание за Вашия бранд. Един от най-лесните начини, по които можете да го направите, е просто да ги помолите в края на постовете си. Добавете съобщение, което да провокира клиентите Ви да качват снимки или видеа, в които използват продуктите Ви. Нещо повече, можете да организирате игра с награда, в която участниците са задължени да качат снимка, на която държат Ваш продукт, за да могат да се състезават за наградата. Така не само популяризирате бранда си, но и предлагате нещо стойностно на хората, които го препоръчват (чрез участието си в играта).

 • Маркетинг с инфлуенсъри

Ако не успеете да накарате последователите си да създават съдържание за бранда Ви, винаги можете да отделите малко от бюджета си за работа с инфлуенсъри. Има 500, 000 активни инфлуенсъри в Инстаграм, които само чакат да се свържете с тях. Трябва да потърсите такива, които говорят за теми близки до индустрията, в която оперира бизнеса Ви. Обърнете внимание на броя на техните последователи, но най-вече на това, колко коментари и харесвания имат техните постове. Добре е да намерите инфлуенсъри с активна фен-база, така че продуктите Ви да могат да получат вниманието, което заслужават. След това обсъдете възможностите за съвместна работа с тях. Можете да ги помолите да направят спонсорирани постове във фийдовете си, да споделят история, която показва как те използват продуктите Ви или дори да напишат блог пост за Вас и Вашите продукти или услуги.

 • Комуникирайте с публиката Ви, отговаряйте на коментари, бъдете автентични

Ако искате да изградите дълготрайни отношения с Вашите последователи и съответно, Вашите клиенти, трябва активно да участвате в комуникацията с (и понякога помежду) тях. Не оставяйте неотговорени въпроси в коментарите, не само защото е проява на грубост, но и защото ако пишете отговори, Вие допълнително подсилвате ангажираността на постовете Ви. През последните години, текстовете под снимките в Инстаграм станаха по-дълги и сега някои брандове използват малката кутийка, за да пишат мини блог статии за трудностите и успехите им. И, тъй като автентичността е винаги ценена, можем да кажем, че това е добър подход, чрез който можете да помогнете на клиентите Ви да разберат през какви предизвикателства преминавате и да се опитат да се поставят на Ваше място. Нещо повече, когато поддържате добри отношения с клиентите си, Вие също научавате ценна информация за техните ежедневни премеждия и успехи. Така имате възможност да напишете статия за това как могат да се справят с някои от тях, като използват продуктите Ви, например.

 • Пускайте реклами

Ако имате бизнес акаунт в Инстаграм, то най-вероятно имате и Facebook страница за Вашия бранд. А ако имате Facebook страница, то най-вероятно имате профил във Facebook Ads Manager. И това е чудесно, защото ще направи рекламните Ви кампании в Инстаграм изключително лесни. Въпреки че можете пускате реклами директно от Инстаграм, имате опцията да го направите и чрез Facebook Ads Manager. Точно така, може да звучи страшно и объркано, но рекламните кампании в Инстаграм не са сложни за създаване. Тъй като Facebook е собственик на Инстаграм, платформите споделят едно и също студио за създаване на реклами. Както sproutsocial.com ни съветват, обаче, желателно е да създавате текстовете и изображенията на рекламите си отделно за всяка платформа, тъй като изискванията за формата им се различават. Нещо повече, рекламите в Инстаграм не са скъпи, което ги прави идеални както за малки бизнеси, така и за тестване на нови стратегии и креативни идеи.

Това бяха някои от най-ключовите инструменти и функционалности на Инстаграм, които могат да Ви помогнат да разраснете бизнеса си в дигиталния свят. Въпреки това, трябва да запомните, че Ви представихме само малка част от всичко, което можете да правите на платформата. Затова, ако искате да промотирате бизнеса си чрез Инстаграм, Ви съветваме винаги да следите последните тенденции, свързани със социалната мрежа.

Имате ли нужда от помощ?

Не се притеснявайте, ако се чувствате объркани или затрупани от информация. Обратно на вярванията на много хора, социалните мрежи не са просто забавно място в интернет и трябва да се възприемат много сериозно, особено когато става дума за изпълнението на целите на Вашия бизнес. Затова, може би е добра идея да потърсите професионален съвет за най-добрите и подходящи стратегии и инструменти за Вашия бизнес.

Ние сме тук, за да Ви помогнем. Марксепшън може да изгради социалното Ви присъствие в Инстаграм и във всяка друга социална платформа, която е подходяща за бизнеса Ви. Нещо повече, можете да се обърнете към нас ако имате нужда от помощ за всеки един аспект от маркетинговата си стратегия, включително имейл маркетинг, създаване на уебсайт, управление на социални мрежи, платена реклама, оптимизация за търсачки и изграждане на Вашата бранд идентичност.