Нека бъдем честни, в днешни дни е просто задължително да имате добра маркетингова стратегия. След като толкова много бизнеси започнаха дигиталното си пътешествие и за първи път направиха крачка към онлайн пространството, умението да изпълнявате безупречни дигитални кампании става все по-ценено. Нещо повече, ако се възползвате от услугите на маркетингови специалисти, сега, при високата конкуренция сред брандове и компании, ще имате шанса да изпъкнете и да надминете конкурентите си. И тъй като много от днешните собственици на бизнес мислят по този начин (и са напълно прави), търсенето на опитни маркетингови специалисти нараства.

Ако се опитаме да си отговорим на въпроса, какво всъщност е дигиталният маркетинг, ще стигнем до извода, че е комбинация от редица онлайн маркетингови инструменти и тенденции на пазара, които се изменят динамично всеки ден. Управлението на социални мрежи, имейл маркетингът, оптимизацията за търсачки, платената дигитална реклама, маркетингът чрез съдържание и дори уебсайтът на Вашия бизнес. Всички тези дейности и компоненти са част от света на дигиталния маркетинг. Целта на онлайн специалиста е да предаде посланието на бранда Ви на правилната аудитория (като използва горепосочените инструменти) и да насочи клиентите Ви по пътя към страницата за покупка на уебсайта, като през цялото това време, той трябва да се увери, че процесът е приятен и лесен за потребителите.

 

via GIPHY

Така че ако имате собствен бизнес, трябва постоянно да следите тенденциите и (ако все още не сте) трябва да помислите за маркетинговата си стратегия. Има три опции, които можете да изберете. Първо – можете да жертвате свободното си време, да се запишете на няколко онлайн курса, да запретнете ръкави и да вземете всичко в свои ръце. Вторият Ви избор е да наемете екип от маркетолози (или един маркетинг специалист, в зависимост от бюджета Ви). Не на последно място, можете да се свържете с дигитална маркетинг агенция. Ще разгледаме всяка от трите алтернативи и ще Ви обясним какви трудности и ползи може да очаквате от всяка от тях.

Направете го сами

Ако сте решили да вземете нещата в свои ръце и да се справите сами, трябва да Ви споделим някои от най-големите проблеми, които ще имате (или може би трябва да кажем няма да имате) – и това е времето. За да изготвяте качествени маркетингови кампании, Ви е нужно време за подготовка. Не се шегувахме също, когато казахме, че най-вероятно ще са Ви нужни уроци по дигитален маркетинг. В днешни дни, дори ако имате вроден талант, винаги изниква някой нов инструмент или функционалност, които трябва да познавате в детайли. Нещо повече, трябва да прилагате новостите в дигиталния свят дори докато говорим в момента. Всъщност, технически, докато четете тази статия. Което ни навежда на следващата точка – от Вас ще се изисква да покажете „Наполеонови качества“ и често да правите по няколко неща едновременно.

Ако никога преди не сте се занимавали с маркетинг, това ново задължение със сигурност ще изисква от Вас да промените вече изградения ви ред на работа и да правите по много неща наведнъж. До сега сте имали определен график – за това как преминава седмицата Ви, какви дейности сте планирали за всеки един ден и най-вероятно сте разграфили всяка минута от дните си, за да можете да изпълните целите на бизнеса Ви. Когато обаче, трябва да мислите и за маркетинговата си стратегия, да я приложите и да анализирате резултатите от нея, така че поне да знаете, че не вредите на бизнеса си, изведнъж всичко това може да Ви се стори като ужасно много усилия и дори може да се почувствате в безизходица.

via GIPHY

Нещо повече, дори и бизнесът Ви да има активни маркетингови канали – като профили в социалните медии, имейл бюлетин или блог, трябва да помислите как можете да обогатите дигиталното си присъствие. Както вече споменахме, трябва да следите постоянно променящите се тенденции. Освен това, понеже Covid-19 принуди много бизнеси да се пренесат в онлайн пространството, най-вероятно ще имате повече конкуренти в дигиталния свят, отколкото преди.

Ако искате да се фокусирате върху целите на бизнеса си и успешно да го разраствате, няма как едновременно с това да се справяте и с управлението на профилите му в социалните мрежи, с отговарянето на имейли от клиенти, с изпълнението на онлайн рекламни кампании, със създаването на съдържание, както и с поддръжката на онлайн магазина Ви. Няма как да го кажем по-добре от wisworld:

Защото в крайна сметка, времето е пари и докато прекарвате часове наред, занимавайки се с маркетинг, губите време, в което можехте да представяте нови продукти или услуги.

Дори няма да споменаваме, че освен на кариерата си, трябва да обърнете внимание и на менталното си здраве и да практикувате добър баланс между личен живот и работа.

Наемете маркетингов(и) специалист(и)

Втората Ви опция, чрез която можете да оптимизирате представянето на бизнеса си в дигиталния свят, е да наемете екип от маркетолози във Вашата компания. Всъщност, зависи от бюджета Ви дали ще успеете да се възползвате от услугите на цял екип или само на един маркетолог. Все пак, трябва да предоставяте месечно възнаграждение на Вашите служители, не забравяйте за това, когато взимате решението дали да наемете един или повече специалисти. Въпреки че неотдавна само един маркетолог можеше да се справи с всички рекламни дейности на даден малък бизнес, сега, както Нийл Пател пише: без значение колко опитен e един професионалист, той просто няма достатъчно ръце или часове в денонощието, за да изпълни всичко.

Културата и ценностите на компанията Ви ще бъдат по-добре опознати и разбрани и следователно предадени по-детайлно и ясно на клиентите Ви от някой, който работи изцяло и само за Вас. Въпреки това, наемането на маркетингов екип може да се окаже не само по-скъпо, но и по-времеемко начинание. Първата причина за това е, че процесът на наемане на специалисти отнема време. Трябва да се срещнете с кандидатите и да проведете интервюта. След това трябва да анализирате представянето на всеки един от тях и най-накрая Ви остава да започнете с оформянето на документите. Нещо повече, както при всеки нов служител, маркетинговият Ви екип ще има нужда от време да се адаптира към компанията преди да покаже пълния си потенциал.

Друг детайл, който трябва да вземете предвид, когато наемате маркетолози, е конкретното направление в маркетинга, в което те са най-опитни. Не казваме, че е невъзможно да откриете „еднорог“ – професионалист, който може да планира и изпълнява маркетингови кампании на няколко комуникационни платформи едновременно, като имейл, съдържание в социални мрежи, създаване на реклами в Google и Facebook, както и да е запознат със спецификите на оптимизацията за търсачки. Това, на което обръщаме внимание, е, че тези специалисти често изискват по-привлекателно заплащане и много трудно могат да бъдат открити.

via GIPHY

По-лесно се намират, обаче, както обичаме да ги наричаме “човекът-оркестър” маркетолозите, които твърдят, че могат да се справят с всичко сами, но в крайна сметка се оказва, че това, което са направили е да изхарчат бюджета Ви без да постигнат конкретни резултати в замяна. Това, определено е сценарий, който бихте искали да избегнете. Един от начините, чрез които можете да го направите, е да наемете няколко маркетолози, които специализират в различни области от маркетинга. Така наистина ще създадете своя малък маркетингов екип, който ще се фокусира изцяло върху нуждите и целите на бизнеса Ви. Ще можете лесно да се свържете с екипа си, когато имате нужда да поговорите с тях, защото (освен ако Covid-19 не ни прикове в домашния офис отново) те ще бъдат при Вас през работното си време и ще бъдат под Вашето директно ръководство. Още повече, ако работата при Вас им харесва, професионалистите в екипа Ви ентусиазирано ще полагат усилия за успеха на бизнеса Ви. Тъй като те ще оперират в същата фирма като Вас, заплатите им най-вероятно ще зависят от постиженията на бизнеса Ви, което ще им дава допълнителен стимул.

Според нас, ако наистина настоявате да наемете маркетолог във Вашата компания, най-доброто решение е да наемете цял екип от професионалисти. Както вече споменахме, обаче, това е и най-скъпият начин, чрез който можете да оптимизирате онлайн присъствието си. Освен месечните разходи за заплати, трябва още да предвидите бюджет за различни семинари и обучения за Вашите служители, тъй като може би ще отнеме време докато те достигнат най-високото си нивото на продуктивност. Нещо повече, няма как да имате маркетинг екип, ако нямате подходящо за целите оборудване. Трябва да предоставите техника на Вашите служители, като например лаптопи, таблети или смартфони, както и нужен софтуер, например програми за обработка и монтаж на видео и аудио съдържание или абонамент за различни допълнителни платформи и онлайн инструменти. Не е трудно да забележим, как разходите се увеличават, след като се замислим малко по-обстойно по темата.

Свържете се с агенция за дигитален маркетинг

Не на последно място, можете да потърсите услугите на агенция за дигитален маркетинг и да подобрите стратегията на бизнеса си с тяхна помощ. На пръв поглед, тази опция си прилича с това да наемете екип от професионалисти в компанията си (наистина имаме предвид цял екип, а не просто един маркетолог, който върши всичко). Това е така, защото в повечето агенции има специалисти, които се занимават с различни сфери на маркетинга. Често обаче партньорството с агенция би Ви струвало по-малко. Ако наемете цял екип от специалисти, това ще Ви коства 5 месечни работни заплати (ако екипът Ви се състои от пет човека), но за същото количество “мозъци” (или дори повече, тъй като в агенциите обикновено работят около 10+ професионалисти) можете да плащате значително по-малко.

Едно от големите предимства на използването на агенциите за дигитален маркетинг е, че получавате маркетингова стратегия, изградена специално за нуждите на бизнеса Ви. По-важното обаче е, че на края на всяка кампания получавате отчет с постигнатите резултати.

Маркетолозите в такива агенции често имат многогодишен опит при работата с различни брандове и индустрии. Затова е много вероятно те да са работили с разнообразни аудитории и кампании през годините. Нещо повече, дори и професионалистите от агенцията да са правили кампания, подобна на Вашата, преди, те внимателно ще Ви изслушат и ще Ви предложат най-доброто решение спрямо целите и бюджета Ви.

Тъй като Covid-19 накара много бизнеси да преминат онлайн и търсенето на опитни маркетолози започна да нараства, професионалистите по света полагат повече усилия и стават все по конкурентноспособни. Така че ако търсите опитни хора, които прилагат последните тенденции и инструменти в дигиталния свят, то тогава да работите с агенция е правилният избор. Това е така, защото при всички бедствия, произлизащи от Covid-19, които се случват в днешни дни (включително икономическата криза), маркетолозите не могат да си позволят да правят грешки.

Ако решите да работите с дигитална агенция, ще пропуснете времеемкото начинание по наемане на специалисти във Вашата компания. Нещо повече, можете много лесно да разберете коя агенция предлага качествени услуги – просто чуйте какво говорят хората за нея. Обикновено когато наемате нови служители, не можете веднага да прецените дали Вашата компания е правилното място за тях. Това понякога отнема няколко седмици. Освен това, единствената Ви информация за тези хора произлиза от пристрастното им портфолио и от техните препоръки (които рядко са негативни). И така, Вие наистина няма как да разберете дали човекът, който наемате е добър служител. Когато става въпрос за маркетинговите агенции, обаче, е много лесно да направите кратко проучване в Google и да прочетете информацията, която Ви се предоставя. Често агенциите имат и акаунти в платформи като Trust Pilot, така че можете лесно да намерите клиентски отзиви за работата им.

Друго предимство на дигиталните маркетингови агенции е факта, че когато работите с такава, имате възможността да получите и друга гледна точка, когато става въпрос за продуктите и бизнеса Ви.

Понеже екипът на агенциите не е изцяло фокусиран само върху Вашия бизнес, те ще могат да ви предоставят свежа перспектива за нещата, които правите. Освен това, тъй като не са напълно замесени във Вашата компания и не участват в ежедневните дейности, могат да Ви предложат любопитни идеи, за които иначе може би не бихте се сетили. Когато става дума за разрастване на бизнеса Ви, те ще Ви помогнат с по-пищни стратегии, отколкото сте очаквали (или планирали), просто защото те търсят най-доброто решение и Ви предлагат възможност за избор от няколко варианта. По този начин заедно градите маркетинговата стратегия на бизнеса Ви.

via GIPHY

Както вече споменахме, агенциите за дигитален маркетинг са главно фокусирани върху резултатите. Това означава, че Вие ще имате ясна представа какво получавате в замяна на бюджета си. В края на съвместната Ви работа, екипът на агенцията ще анализира представянето на кампаниите и комуникационните платформи на бизнеса Ви. След това маркетолозите ще изготвят отчет, който ще покаже резултатите Ви, често във визуална форма, и ще Ви информира за успешните маркетингови похвати, както и за тези, които не са допринесли за изпълнението на целите Ви. Нещо повече, екипът на агенцията ще изчисли нивата на възвръщаемост на инвестицията Ви и ще ви даде предложения за подобрения и промени.

Кое е правилното решение за Вашия бизнес?

Коя от трите опции трябва да изберете, зависи изцяло от нуждите на бизнеса Ви. Но ако питате нас, със сигурност ще Ви препоръчаме да не се опитвате да поддържате маркетинговата си стратегия сами. Това е просто прекалено много работа за един човек, особено ако той не е маркетолог. Според нас, маркетолог, който може и прави всичко също няма да Ви е от полза, защото би било много трудно за един човек да се справя с всички комуникационни платформи на бизнеса Ви, да планира, да имплементира и да анализира качествено кампаниите.

Така че двете опции, които трябва внимателно да обмислите, са да наемете маркетингов екип или да работите с агенция за дигитален маркетинг. Според zaplatomer.bg, маркетинговите специалисти на пълно работно време в България получават месечно трудово възнаграждение на стойност (в зависимост от това, колко са опитни) между 1 054лв. и 2 215лв. От друга страна, portokalena.com споделят, че докато преди години стандартен месечен пакет от дигитална агенция за маркетинг за поддръжка на социални медии щеше да Ви струва около 800лв. на месец, то сега можете да намерите тази услуга и за 100лв. месечно. Не забравяйте, обаче, че ако наемете екип от петима маркетолози във Вашата компания, ще трябва да отделяте по минимум 5 270лв месечно за заплати (и това е в случай, че наемете неопитни служители, което не би трябвало да е първият Ви избор, ако трябва да бъдем честни).

Ние бихме Ви посъветвали да изберете да работите с дигитална маркетингова агенция, просто защото това ще Ви струва по-малко, ще имате възможността да работите с няколко специалисти едновременно, които ще Ви подкрепят и ще Ви дават ценни съвети за това, как да разраснете бизнеса си. Нещо повече, ще получите ясни и измерими резултати и предложения за подобрения при бъдещи кампании, така че да постигнете по-високи нива на ВНИ (възвръщаемост на инвестицията). Още повече, когато работите с агенция, ще имате повече време да завършите всички проекти на бизнеса си и ще можете да продължите да го развивате. Освен това, докато се фокусирате върху него, ще имате също и невероятно представяне в дигиталния свят, без да има нужда да правите каквото и да е било.

Ако сте убедени, че трябва да си партнирате с дигитална маркетингова агенция, екипът на Марксепшън ще се радва да Ви помогне да изпълните целите на бизнеса си. Не се колебайте да се свържете с нас, ако имате нужда от помощ с всеки аспект от Вашата маркетингова стратегия. Готови сме да дефинираме целите на компанията Ви заедно с Вас и да планираме успеха Ви.

Вярваме в силата на креативността и чрез нея изграждаме здрави, “човешки” взаимоотношения между клиенти и брандове в онлайн пространството. Позволете ни да станем част от дигиталното Ви пътешествие, свържете се с нас сега.