Кой не обича петъците? Да не говорим за Черния петък (по-познат като Black Friday). Няма как да отречем, че всички го чакаме с нетърпение, защото всеки печели нещичко от него. Потребителите се изкушават от сезонни намаления и добри сделки. Бизнесът се радва на тълпи от хора, които нахлуват в магазините и търговските центрове, за да купят подаръци за предстоящите празници. А що се отнася до маркетолозите…Те просто са затрупани от работа по планирането на едно от най-големите ежегодни маркетингови събития, още преди Black Friday да почука на вратата.

Любопитен факт, свързан с Черния петък, е че терминът става популярен през 80-те години на 20-ти век. По това време се е използвал като нарицателно за деня, в който търговците отчитат печалба и по този начин излизат от “червената зона” на банковите си сметки и се озовават в по-сигурната черна такава. Докато тогава хората не са имали интернет и затова са формирали километрични опашки пред търговските центрове, днес, животът в дигиталната ера ни позволява да се възползваме от намаленията на Black Friday от удобството на дивана вкъщи. Всъщност, където и да се намираме.

Тази малка особеност на новата ера прави Black Friday дори по-голям феномен, когато става въпрос за продажби. Това е така, защото не е нужно потребителите физически да отидат до магазина, за да купят желаните от тях продукти. Всичко, което се изисква от тях е да скролнат във Facebook фийда си и да кликнат върху някоя от стотиците реклами, промотиращи Black Friday намаления. Това ни навежда на друга особеност, свързана със събитието – ако преди 30 години Black Friday кампаниите бяха препоръчителни, то те сега са абсолютно необходими, просто защото всеки бизнес организира такава и конкуренцията е голяма. Ако имате собствен бизнес, а все още не сте помислили за Black Friday, Ви съветваме да я планирате възможно най-скоро.

Ще превърне ли Ковид-19 Черния петък във втори Кибер понеделник?

Друго подобно събитие, свързано с продажби, което се състои малко след Черния петък е така нареченият Кибер понеделник (Cyber Monday). Както Ню Йорк Таймс пише: “Името Кибер понеделник произлиза от наблюдението, че традиционно продуктивните работещи хора в Америка, които тъкмо се връщат на работа след Деня на благодарността, използват бързия интернет на работните си места в понеделник, за да купят всичко, което са си харесали по време на празничния уикенд.”

Можете да възприемете Кибер понеделника като еквивалент на Черния петък в дигитална среда. Не се притеснявайте ако това звучи объркващо, защото всъщност никак не е сложно. Двете събития си приличат изключително много. И двете предлагат на потребителите намаления и празнични сделки, а на бизнеса – възможност за увеличаване на продажбите и привличане на нови клиенти. Все пак, можем да забележим една голяма разлика между двете – Кибер понеделникът е онлайн събитие, а Черният петък традиционно се фокусира върху интеракции между брандове и клиенти в реалния свят.

Въпреки това, през последните години виждаме все повече намаления за Черен петък в онлайн пространството. Нещо повече, с настоящата Ковид ситуация, има голям шанс вместо на един, тази година да се радваме на два празника на продажбите (ако ни позволите да ги наречем така), опериращи основно в интернет. Според предсказанията на blackfriday.com, въпреки че продуктите им ще бъдат предлагани във физически магазини, търговците тази година ще окуражават клиентите си да пазаруват онлайн.
Още повече, след като Ковид все още присъства в ежедневието ни, предпразничното пазаруване може би ще изглежда доста по-различно спрямо предишни години. Не само заради социалното дистанциране, което ни се налага да спазваме все повече, но и поради пострадалата икономика. Това означава, че цените на предлаганите продукти през 2020 ще имат по-голямо значение от всякога и потребителите наистина ще търсят най-добрата оферта на пазара.

via GIPHY

Традиционно, дните на намаления служили на хората да се поглезят с луксозни продукти, от които най-вероятно не са имали нужда, като си позволявали това удоволствие само веднъж в годината. През 2020, обаче, нещата са малко по-различни, така че не се изненадвайте, ако потребителите се въздържат от правенето на големи, пищни покупки. Пазарувайки за празниците, хората тази година най-вероятно ще купуват продукти, които биха им били от полза, а не лъскави, но безполезни стоки. Освен това, тази година потребителите е възможно да предпочетат да купят неща, които ще подобрят дома им или пък за развлечение. Все пак всички имахме време да забележим недостатъците вкъщи по време на карантината и осъзнахме, че ни трябват средства, с които да убием скуката, в случай, че отново се озовем в подобна ситуация (дано не се озовем).

Тази година, датите за голямото пазаруване по време на Черния петък и Кибер понеделника, са 27-ми и 30-ти ноември.

Много бизнеси, обаче, вече са започнали да имплементират своите маркетингови кампании. Според blackfriday.com, търговците ще анонсират намаленията си за Черен петък по-рано от всякога. Под “по-рано” имаме предвид поне месец преди самия Black Friday. Някои компании, като JCPenney, започнаха да предлагат офертите си за Черен петък от средата на октомври, което е цял месец и половина преди шопинг уикенда. Нещо повече, според Statista, 38% от американските граждани искат да купят празнични подаръци преди края на октомври, а 23% от тях – преди Деня на благодарността, което допълнително измества датите, през които има намаления.

Не е нужно да казваме, че ако искате да преборите конкурентите си (или поне да имате същата начална точка като тях), трябва определено да се захванете с маркетинговата кампания на Вашия бизнес.

Планирайте стратегията си за Черния петък от сега

Както вече обсъдихме, бизнесите променят тенденциите и вече започват да представят празничните си оферти на клиентите. Те, от своя страна пък, започват да купуват подаръци за празниците по-рано. Именно поради тези причини е важно собствениците на бизнеси да следят всички тенденции, свързани с Черния петък тази година и да започнат да планират маркетинговата си стратегия възможно най-бързо.
Ако все още нямате идея какви намаления да предложите на клиентите си, значи сте на правилното място. Продължете да четете, за да разберете кои са петте най-важни елемента на кампаниите за Черен петък, на които трябва да обърнете специално внимание при планирането на стратегията си през 2020.

Определете желания резултат

Първото нещо, което трябва да направите при планирането на всяка маркетингова кампания е да определите нейната цел (или цели). Празничните кампании не правят изключение. Чрез тях някои компании избират да промотират стари продукти, за да могат да разчистят складовете си. Други, пък, насочват вниманието на клиентите си към най-новите си продукти, за да подсилят продажбите си.

Каква трябва да бъде Вашата цел? Това изцяло зависи от целите на бизнеса Ви и от самите Вас. Трябва да мислите, обаче и за това, че много от предпразнично пазаруващите ще се фокусират върху купуването на необходими продукти и със сигурност ще търсят най-добрата цена на пазара. Когато предлагате смислени продукти на Вашите клиенти, избягвате възможността те да отидат при Вашата конкуренция. Нещо повече, когато става въпрос за цената на предлаганите стоки, колкото по-големи са намаленията, толкова по-добре. Повечето хора очакват цените по време на Черния петък да са с поне 20% по-ниски. Ако не можете да намалите толкова сумата, помислете как да направите предложенията си по-атрактивни. Например, можете да предложите на клиентите си 10% отстъпка при всяка следваща покупка или някакъв допълнителен предмет, свързан с продуктите Ви (Обикновено по време на Black Friday, подаръците на търговците към техните клиенти са по-скъпи, така че не забравяйте да следите какво правят Вашите конкуренти).

via GIPHY

Планирайте времевата рамка на кампанията си

Както вече споменахме, през изминалите години много бизнеси постепенно започнаха да представят празничните си намаления все по-рано, така че през 2019г. беше нормално кампаниите за Черен петък да протичат в рамките на седмица преди Деня на благодарността (Денят на благодарността в САЩ е четвъртъкът преди Черния петък). Тази година, обаче, правилата на играта се променят напълно и виждаме все повече и повече компании да обявяват своите намаления месеци преди уикенда за предпразнично пазаруване. Поради тази причина, трябва внимателно да премислите кога е добре да изпълните всеки етап от Вашата кампания. Колкото по-рано започнете, толкова по-добре. Трябва да решите дали искате малка кампания за Черен петък, с намаления, валидни само на 27-ми Ноември, или (за предпочитане в случая на 2020) да намалите цените за по-дълъг период от време, например за седмица. Ако изберете първия вариант, Ви съветваме да започнете да изкушавате клиентите си поне няколко седмици преди деня. От друга страна, ако следвате модата тази година, трябваше да започнете да пускате реклами за намаленията Ви още в края на октомври.

Можете да определите различни намаления за няколко продукта и постепенно да ги представяте на вашите клиенти през целия месец ноември.

Не забравяйте, че по време на Черния петък и Кибер понеделника много бизнеси използват социалните мрежи, за да промотират продуктите или услугите си. Нещо повече, някои търговци се възползват от социалните платформи само по това време от годината (или по време на подобни събития, свързани с празнично пазаруване). Затова времето, необходимо за преглед на рекламите във Facebook, става много по-дълго, понякога достига и до 3-4 дни (преди рекламите във Facebook да бъдат одобрени, те трябва да бъдат прегледани от автоматизиран софтуер или, в някои случаи, от членове на екипа на социалната мрежа за потенциални нарушения на политиките за рекламиране). Още повече, тъй като маркетолозите показват своите реклами на еднакви аудитории (което означава повече конкуренция), не трябва да се изненадвате, че рекламите по време на Черен петък или Кибер понеделник са малко по-скъпи от обикновено.

Възможностите за определяне на времеви диапазон на Вашата кампания са безкрайни, но най-важният аспект, който трябва да следвате е да се уверите, че продуктите, които предлагате, както и моментът, в който ги предлагате, допринасят за изпълнението на целите на кампанията ви.

Изберете платформите, в които ще промотирате продуктите си

Избирането на подходящите платформи, в които да предлагате продуктите си, може да бъде от голямо значение за успеха на вашата кампания. На първо място: трябва да се уверите, че използвате всички комуникационни канали, до които имате достъп, за да увеличите разпространението на кампанията.

В това число:

 • Социални мрежи: Те са добро решение в случай, че имате ограничен бюджет за реклама. Освен това, тези канали предоставят добри способи за измерване на успеха на вашата кампания, както и имат висока възвръщаемост на инвестицията (ВНИ). Не пропускайте да ги използвате по време на Черния петък и Кибер понеделника.
 • Имейл Маркетинг: Ако добавите имейл маркетинг фуния като един от инструментите на Вашата кампания, само ще спечелите, защото чрез нея можете лесно за подготвите клиентите си за предстоящите намаления. Нещо повече, чрез този инструмент можете да таргетирате клиенти, които не са приключили покупката си, а и освен това, имейл маркетингът няма да натежи на портфейла Ви.
 • Google Ads: Чрез тези реклами (Search и Display ads) не само можете да получите висока ВНИ, но и бързи и лесно достъпни резултати. Google Ads Ви позволяват лесно да оцените представянето на кампанията си чрез таблото за управление на платформата. От там в реално време можете да видите кое работи и кое – не. Освен това, рекламите там Ви помагат да достигнете до първите позиции при търсене в Google. Но имайте предвид, че традиционно са по-скъпи от рекламите в социалните мрежи.
 • Пуш нотификации: Ако бизнесът Ви има разработено мобилно приложение, то пуш нотификациите могат да ви бъдат много полезни. Нещо, за което трябва да внимавате, обаче, е да не прекалите с използването им, защото никой не обича да бъде непрекъснато обезпокояван от натрапчивия звук и вибрацията на телефона си.
 • Флаери, които провокират интерес: Може да помислите за често посещавани от Вашите клиенти места в града, където управлявате бизнеса си, и да оставите флаери. Ако продавате хранителни добавки, например, можете да се обърнете към фитнесите в околността и да помолите собствениците да оставите флаерите си там. Може да им предложите същото в замяна.
 • Радио реклама: Това е чудесен канал, чрез който можете лесно да популяризирате бранда си, но при използването му е трудно да проследите как се представя Вашата кампания. Ако решите да го използвате, може да пуснете реклама с лесен за произнасяне код за намаление. По този начин ще можете да различите кои поръчки са направени благодарение на радио рекламата.
 • Билбордове: Ако управлявате локален бизнес и имате магазин в търговски център, помислете как можете да се възползвате от рекламните табла там, както и от билбордовете в близост до сградата. По този начин неминуемо ще увеличите осведомеността за вашия бизнес и ще подобрите онлайн и офлайн трафика към Вашия магазин.

Не забравяйте, че всеки от тези канали има отличителни качества и заради това е добре съдържанието, което споделяте да се съобразява с техните изисквания. Въпреки това, последователността е ключова, когато става дума за маркетинг, така че цялостното съобщение на Вашата кампания трябва да е еднакво и ясно комуникирано на всяка от платформите, които използвате. Това е моментът, в който трябва да освободите креативността си и да помислите за идеи как да предадете посланието си. Не се притеснявайте да вземете лист хартия и да надраскате всичко, което Ви идва на ум, защото никога не знаете коя от Вашите идеи може да се окаже успешна.

В допълнение, друг изключително важен детайл, за който трябва да помислите, са видовете аудитории, на които ще показвате Вашето съдържание. Трябва да разберете какви са интересите и демографските данни на хората, които биха си купили Вашите продукти. Нещо повече, ако се стремите към успех, трябва да създадете различни таргет групи за различните продукти, които предлагате, докато мислите как те ще ви помогнат да изпълните целта на кампанията си. Например, ако клиентите ви са предимно жени, а тази година целта Ви е да привлечете потребители от мъжки пол, трябва непременно да помислите какви теми биха били интересни за тях и какво би ги накарало да купят продуктите Ви.
В този случай, разбира се, е нужно да създадете публика, съставена само от мъже, например.

Уверете се, че онлайн магазинът Ви може да издържи на високия трафик

Същото важи за всичките Ви онлайн инструменти. Тази година Черният петък ще се проведе най-вече в дигиталното пространство, така че трябва да се подготвите за много трафик не само на Кибер понеделник. Всъщност, трябва винаги да оптимизирате онлайн магазина си, защото според Abstracta, дори и 100 милисекундно забавяне по време на плащане на стоката може да понижи реализирането на поръчките Ви със 7%. Така че е важно да поддържате гладко работещ онлайн магазин. Тествайте представянето на уебсайта Ви и обърнете повече внимание на процеса на плащане, както и на капацитета на сървъра. Трябва да отбележим, че тази задача може да отнеме повече време, отколкото предполагате, така че е добре да започнете рано. Ако имате само няколко дни на разположение, разберете кои са рисковите компоненти от Вашия уебсайт и тествайте само тях.

Фокусирайте се върху мобилните устройства! Според Shopify, 69% от покупките през платформата са направени през мобилни устройства, а само 31% от потребителите са пазарували през настолни компютри. Поради тази причина, не трябва да забравяте да оптимизирате кампанията си и Вашия онлайн магазин за мобилни устройства. Ако не искате да изгубите продажби, разбира се.
Имайте предвид факта, че въпреки че тази година се провеждат за по-дълъг период от време, Черния петък и Кибер понеделника са ежегодни, еднодневни събития. Това, което искаме да Ви кажем е – не пропускайте възможността да разраснете бизнеса си и да постигнете целите си, само защото не сте тествали и оптимизирали уебсайта си и процеса на пазаруване.

Следете резултатите

Дано в крайна сметка (или по-скоро в края на едномесечните усилия, широко популярни като Черен Петък или Кибер понеделник) да успеете да постигнете целите на бизнеса си, свързани с това събитие. Когато това се случи, не позволявайте на еуфорията от успеха да ви спре да запишете ключовите индикатори за представяне на Вашата кампания. Можете да проследите коя част от нея е успешна и коя не е, като преглеждате резултатите. След това, планирането на следващата Ви кампания за Черен петък ще е много по-лесно, тъй като ще знаете какво най-много са харесали клиентите Ви.

via GIPHY

Ако не сте успели да постигнете целите си тази година, е дори по-важно да проследите представянето на кампанията Ви. По този начин можете да видите какво се е объркало и в кои елементи е добре да фокусирате усилията си, за да подобрите представянето си догодина. Тъй като Черният петък и Кибер понеделникът са събития, насочени към пазаруването, целите на кампанията Ви най-вероятно включват метрики като процент на реализирани поръчки, брой продадени продукти или размер на генерирани приходи. Не забравяйте да изготвите таблица (или да изтеглите от интернет вече оформена таблица за записване на ключови индикатори за представяне) и да записвате данните по време на цялата кампания. По този начин може да придобиете представа за това колко успешни са били различните етапи от кампанията, както и кой елемент най-много е повлиял на крайния резултат.

Бонус съвети:

 • Следете тенденциите за популярни Ковид продукти и (ако можете) предложете стоки, които са били желани от потребителите по време на карантината. Според Shopify, някои от най-преглежданите категории на платформата по време на домашната изолация са били: Мебели за дома и за градината, Аксесоари и оборудване за домашен офис, Настолни игри и пъзели, Фитнес уреди, Продукти за красота и грижа за себе си, както и Удобни дрехи.
 • Позволете на продуктите си да изпъкнат. Знаете ли, че 7 от 10 пазаруващи по време на Черен петък/Кибер понеделник не са сигурни какво точно искат да си купят. За да привлечете повече клиенти, трябва да използвате подходящи ключови думи и да пишете описания на продуктите си, които провокират вълнение и неотложност, като: продукт с високо търсене, последен шанс, лимитирана оферта, намален за кратък период от време и други.
 • Опитайте се да продавате допълнителни продукти. По време на предпразничното пазаруване, потребителите често разглеждат допълнителни продукти, свързани с тези, които вече са купили. Това е така, защото са дошли на сайта Ви с единствената цел да пазаруват (а не защото случайно са кликнали върху реклама, например). Можете да се възползвате от това, като предлагате пакетни оферти или като просто сложите всички смислово свързани продукти на определена лендинг страница.
 • Отличете се от тълпата. Пишете смели текстове и предлагайте неустоими оферти. Създайте стойност за клиентите си, измисляйте хитри теми за имейлите си и осъществете забавни, наподобяващи игри намаления. (Можете да създадете колело на късмета, с възможност за спечелване на различни по стойност намаления). Най-важното е да използвате креативността си, да знаете какво правят конкурентите Ви и да мислите извън наложените рамки.

След като преминете през всички тези стъпки, ще сте напълно готови за Черен петък и Кибер понеделник. Въпреки това, ако многото детайли, за които трябва да мислите при планирането на кампанията, Ви карат да се чувствате затрупани от работа, винаги можете да се обърнете към нас.

Екипът на Марксепшън може да Ви помогне да постигнете целите на бизнеса си като планира, имплементира и анализира резултатите от представянето на Вашата кампания. Като специалисти в дигиталния маркетинг с години опит, работейки в международни компании, можем да Ви дадем най-добрия съвет за Вашия бизнес. Ще работим рамо до рамо с Вас, за да можем заедно да сътворим Вашата успешна история.