Как изобщо може да съществува вариант, в който правите нещо грешно във Facebook? Всъщност, светът на социалните мрежи е толкова обширен, че често обичаме да му казваме, че е цяла наука. За много хора изглежда сравнително лесно да поддържат сами профилите на компанията си в социалните мрежи и да постват тук и там. Обаче, истината е, че има някои неща, които трябва да вземете предвид всеки път, когато решите да споделите някой ъпдейт. Ако сте попаднали на тази статия, това означава, че сте стигнали до прозрението, че не е толкова просто, колкото изглежда. Затова ви представяме 6 неща, върху които да помислите, че е много вероятно в момента да правите грешно. Ако пък имате нещо друго на ум, винаги може да се свържете с нас за безплатна консултация.

И така, нека видим какви са най-често срещаните грешки при упралението на Facebook страници.

via GIPHY

 

1. Публикуване на един и същи тип съдържание отново и отново

Оо, имам дежавю. Чакай, не, това всъщност го видях вчера.

Фокусирането само върху продукти и услуги и постоянното им споделяне, не носи нищо добро за феновете ви. Ако ви следват, то те трябва да са наясно с какво се занимавате. Разбираме, че отчаяно искате да увеличите продажбите си, но вие също трябва да разберете, че Facebook е платформа, в която хората прекарват свободното си време и се забавляват с неща като това:

(това всъщност може да работи добре за почистваща компания)

Вместо това, създавайте и споделяйте съдържание, което има смисъл и носи стойност на последователите ви.

Дайте им съвети и препоръки, свързани с индустрията, в която се развивате. Образовайте ги как да направят определени неща. Със сигурност сте експери във вашата сфера и знаете трикове, които биха били изненадващо интересни или забавни за аудиторията ви. Не мислете, че им давате прекалено много информация и заради това не биха се възползвали от услугите ви. Точно обратното – по този начин ще представите себе си като истински „мастър“ и ще покажете, че наистина разбирате от нещата, за които говорите.

Друго важно нещо, което също трябва да имате предвид е: адаптирайте съдържанието според платформата, за която е предназначено. Избягвайте автоматичното публикуване на едно и също нещо във Facebook, LinkedIn и Instagram. Целите и изискванията и на трите платформи са различни, така че си представете какво би си помислил даден потребител, ако види котката отгоре в LinkedIn. Не подценявайте и важността на размерите на снимките, които споделяте, за да не бъдете изненадани, ако нещо е отрязано накрая. А ето и най-популярните:

 • LinkedIn пост: 1200x627px
 • LinkedIn хедър (корица): 1128x191px
 • LinkedIn лого: 300x300px
 • Facebook & Instagram пост (квадрат за оптимална визуализация): 1080x1080px
 • Facebook & Instagram стори: 1080x1920px
 • Facebook пост с линк (споделен линк): 1200x628px или карусел с квадратни снимки
 • Facebook корица: 830x350px – ако имате някакъв текст на нея, то погрижете се той да е центриран, тъй като Facebook ще отреже корицата на мобилно устройство, за да пасне

2. Избягвайте прекалено много текст в картинките

Визуалната част е първото нещо, което грабва вниманието в социалните мрежи и имате само около 3 секунди (или дори по-малко). Facebook все още има правило за 20% текст, използван в снимки. Разбираме, че имате много за казване, но ако текстът ви е повече от 20%, алгоритъмът ще ограничи органичното и платеното ви достигане до хората. Има слухове, че това правило скоро ще се промени. Дори някои портебители вече не са подложени на тези мъчения. Но докато се промени за всички, се фокусирайте върху създаването на красиви картинки с малко или за предпочитане с никакъв текст, и добавете всичко останало в копито си (текста на публикацията или рекламата). За да избегнете главоболията с появата на оранжеви банери, които ви казват „too much text“, препоръчваме да избирате снимка или серия от снимки, които са очевидни в значението си.

3. Не пишете прекалено дълги копита

Да бъдем честни, никой няма време да чете всички онези 20 и няколко реда текст, за които ви трябваха няколко часа да ги измислите. Както вече споменахме, Facebook е платформа предимно за забавление. И ако визуалната част е първото нещо, което грабва вниманието, то копито е второто, което ще накара човека да извърши дадено действие. Според Statista, през 2020 година, 96% от всички потребители, използващи социални мрежи в България, се свързват през телефоните си. Затова, винаги мислете за мобилните си потребители и какво биха си помислили, ако видят публикацията ви в техния фийд. За повечето мобилни устройства, текстът се отрязва до третия ред, а след това се показва „вижте повече“.  В този случай, напишете въздействащо първо изречение и го направете да звучи като наистина да искат да прочетат повече. Използвайте емоджита като визуална репрезентация на думите. Това ще помогне на читателя да навигира и да се ориентира по-лесно през редовете.

4. Използването на прекалено много # в един пост

За разлика от Instagram, където използването на хаштагове е задължително за бизнес профилите, за да достигнат до по-широка аудитория, същото не важи за Facebook. Изглежда прекалено странно и спамарско, когато видиш 20+ хаштага в един пост.

via GIPHY

Въпреки че можете да търсите теми използвайки ги, не е толкова популярно за Facebook, колкото за Instagram (където дори може да следвате #) или Twitter. Опитът ни показва, че използването на 1 или 2 всъщност е окей и работят добре, ако искате да наблегнете на някоя дума или фраза, и да привлечете внимание. Ако решите да създавате персонализиран хаштаг (който не е използван от други хора до сега), може да започнете разговор с него, да провеждате игри или състезания, в които хората трябва да го използват в публичните си постове, за да можете да ги намерите след това. Ето и няколко точки, които да имате предвид, ако искате да включвате # в копитата си.

 • не използвайте пунктуация
 • не оставяйте празни места между думите, пишете ги слято
 • опитайте се да ги включите в изречение, за да изглежда възможно най-естествено
 • не прекалявайте с използването на много хаштагове за една тема, за да не объркате последователите си

5. Споделяне на видеа от YouTube

Google е един от най-големите конкуренти на Facebook по големина и влияние. Затова има логика, че социалната мрежа не иска да споделяте линкове от YouTube. Една от политиките на Facebook е да ви задържи в платформата колкото се може по-дълго време. Затова, както при споделянето на всеки друг външен линк, и тези ще бъдат филтрирани и показани на по-малко хора в сравнение с това, ако качите видеото си директно в бизнес страницата.

Качването на видеото във Facebook страницата ви, обаче, не е достатъчно. Постарайте се да го оразмерите за оптимална визуализация.

Задължително добавете и субтитри, ако някой говори в него.

Това се налага, защото повечето потребители в социалните мрежи гледат видеа без звук, особено на телефоните си. А вие не искате усилията ви да са напразни. Все пак, видео маркетингът е доста скъп и трябват достатъчно ресурси за него.

6. Не натискайте “Boost post” бутона

Толкова е изкушаващо да „промотирате“ постовете си като ги „подсилите“. Съжаляваме, че ви разочароваме, но си хвърляте парите на вятъра по този начин, защото нямате конкретна цел. А избирането на цел за рекламата ви е първото нещо, за което трябва да помислите, когато решите да инвестирате в спонсорирани постове (или платени реклами). Друг недостатък на буустването на постове е, че не избирате спецификите на аудиторията си, а по-скоро Facebook я генерализира. Не можете да ремаркетирате отново на хората, които са посетили сайта ви или тези, които са се записали във вашия имейл бюлетин. Допълнително, не може да вървят 2 промоции на един и същи пост едновременно, ако изпозлвате „boost post“ бутона (*за българската версия на Facebook е „подсилване на публикация“). Вместо това, отделете малко време и създайте рекламата си в рекламния акаунт. Помислете каква е целта ви с нея и какво действие искате клиентите ви да предприемат. Изберете си аудитория, а Facebook ще я оптимизира така, че да покаже рекламата ви на хората, които е най-вероятно да се ангажират с нея и да предприемат действие.

Рекламирането в социалните мрежи е също толкова сложно, колкото и ядрената физика.

Трябва да се съобразявате с много неписани правила и регулации, ако искате да сте успешни онлайн. Но практиката ни прави перфектни. За щастие, в Марксепшън има нинджи, които вече са усвоили безкрайния свят на социалните мрежи. С някои стилни ходове, ние сме готови да ви помогнем да стигнете звездите. Защото небето не е нашата граница.

Просто ни изпратете съобщение във Facebook (ама разбира се, къде иначе) или ни разкажете историята си на office@markception.com.