Мина доста време откакто не е достатъчно просто да споделиш статус във Facebook. С развитието на различните социални мрежи и с нарастващата конкуренция сред бизнесите, нуждата да правим нещата по различен начин става все по-забележима. За да пожънем успех, обаче, трябва да се снабдим не само със знания и аналитични умения, но и с полезни инструменти, с които успешно да управляваме както социалните мрежи, така и всички маркетинг канали, с които работим. Събрахме 6 безплатни инструмента за дигитален маркетинг, които са неизменна част от всекидневната ни работа с нашите клиенти. Днес решихме да ги споделим с вас, просто защото обичаме да споделяме знания и опит.

Canva

Първо място в нашия списък заема любимата ни Canva. Можем да говорим много за нея, но ако трябва да я опишем накратко това е един от най-добрите онлайн инструменти за дизайн. Дори и да не сте креативни по природа, с помощта на Canva ще се превърнете в същински мастър. Разбира се, този инструмент не предлага толкова сложни функционалности, колкото Photoshop, например, но ако търсите лесен и бърз начин за създаване на ефектни дизайни за профилите си в социалните мрежи, то той би бил перфектен. 

Непременно разгледайте платформата, особено ако за първи път чувате за нея. Ще се изненадате от това, колко много безплатни темплейта можете да използвате и променяте спрямо целите на бизнеса си. Можете да качите избрани от вас изображения, видео материали, да избирате цветовете, шрифтовете и елементите, които включвате в дизайните си, и още много. Платената версия също може да ви бъде от полза и според нас инвестицията си струва. За $120 на година получавате неограничен брой висококачествени снимки и допълнителни шрифтове, възможност за запазване на логата и бранд елементите ви в специално обособен “бранд кит”, за да не се налага да ги качвате и търсите постоянно. Екипът на Canva дори е създал и училище за дизайн, което може да подобри значително уменията ви и да ви превърне в мастър дизайнер.

В зависимост от нуждите ви, можете да избирате от осем главни категории при създаването на нов дизайн – социални мрежи, събития, маркетинг, документи и файлове за принтиране, видео, за училище и лични, както и от множеството подкатегории, от които са съставени те. Всички размери са предварително зададени, но имате възможността да направите дизайн по ваш размер.

Едно от нещата, които забелязахме при всекидневната си работа с Canva, е че не всички размери в платформата са абсолютно точни.

Например, размерът за пост във Facebook е настроен на 940x788px, но на практика, квадратните изображения работят най-добре, също както и в Instagram. Затова в тези канали е най-добре да използвате изображения с размер 1080х1080px. След някои от последните промени във Facebook, може да сте забелязали, че на част от визуализациите се виждат черни ленти от двете страни, когато потребителят използва десктоп. В пространството спекулират мнения, че това е бъг, който се е появил вследствие на новия интерфейс, но все още не сме сигурни какво точно се случва. 

През 2019 г. царят на социалните мрежи обяви промени и в процеса на създаване на реклами. Препоръчителният размер за (единична) снимка или видео в реклама, както и за карусел пост (няколко снимки, които се преместват настрани), отново е 1080х1080px. Ако изберете темплейт за Facebook реклама в Canvа, обаче, ще се натъкнете на файл с размери 1200x628px, което е старият формат. 

Canva е перфектният избор, когато искате да създадете визитни картички за бизнеса си (или за вас самите), брошури, флаери или красива и добре оформена корпоративна презентация, с която да впечатлите колегите си. Най-добрите ми приятели дори използваха Canva, за да направят сватбените си покани си и по този начин спестиха голяма част от бюджета си. Аз пък създадох професионалното си резюме с Canva и в момента имам бутикова автобиография (незначителна подробност е, че мразя “Europass” формата и винаги търся начин да направя нещо по-разчупено).  

Ето и какви функционалности предлага всяка от версиите на Canva:

Безплатна версия  Професионална Версия – $120 на година (включва всичко от безплатната версия)
250 000 + безплатни темплейта Възможност за създаване на бранд кит   (визуалната идентичност на вашия бизнес) с лога, цветове и шрифтове, за да не се налага да ги добавяте всеки път.
100 + вида дизайни (социални мрежи, презентации, писма и още) 420 000 безплатни темплейта
Стотици хиляди безплатни снимки, графики и елементи 75 милиона изображения, снимки, графики и елементи
  • Няма възможност за промяна на размера на дизайна
  • Възможност за бърза и лесна промяна на размера на дизайна
  • По-голямата част от видеата и изображенията не са безплатни
  • Възстановяване на изтрити по погрешка файлове

Lingo Jam

Замисляли ли сте се как някои инфлуенсъри успяват да персонализират описанието си в Instagram, като използват различни шрифтове и символи? Lingo Jam е безплатен, модерен текстови генератор. Просто напишете собствения си текст от едната страна, а след това копирайте новия, генериран отстрани. Толкова е лесно. Мистерията на инфлуенсърите най-накрая е разкрита. Единственият недостатък е, че за съжаление редакторът не поддържа кирилица на този етап.

Ако пък искате да създадете свой собствен шрифт и да бъдете уникални, няма проблем. Това също е възможно с Lingo Jam. Има милиони комбинации, които можете да създадете тук и ако следвате съветите ще се превърнете в същинско инста гуру.

Lingo Jam, обаче, не прави само готини шрифтове. Това е уебсайт, чрез който можеш да създадеш свой собствен “преводач”. Някои от най-известните, които съществуват в момента са “езикът на Йода”, “староанглийски”, “английски към Шекспиров стил”, огледален текст и дори има генератор за роботски глас. Все още не сте сигурни какво точно означава всичко това? Погледнете отдолу:

Внимание: Преводите от един език към друг в платформата са преувеличени, за да създават комичен ефект. Не е добра идея да ги използвате за превод на сериозни документи или текстове. Те са просто за забавление.

Следващият път, когато искате да промените нещо в имейл бюлетина си, в постовете в социалните мрежи или в представянето ви в Instagram, започнете с шрифта. По този начин ще имате по-голям шанс да бъдете забелязани.

Smartmockups

Smartmockups е полу-безплатен генератор за създаване на визуализации (мокъпи). Понякога не е лесно да намерим съдържание, което да споделим в социалните мрежи, в имейл кампании или реклами, особено когато клиентите ни не разполагат с реални снимки на продуктите си. Когато това се случва, Smartmockups ни идва на помощ. С него лесно можете да си “направите” хубава снимка на лаптоп, на чийто екран се вижда отворен вашия уебсайт, например. 

Този инструмент е също толкова полезен и за дизайнери, програмисти, както и за всеки, който има нужда да визуализира идеята си. Освен технологии (като лаптопи, смартфони и таблети) има и други категории, от които можете да избирате спрямо нуждите на бизнеса си. Това са принт материали (визитки, корици на книги, списания), опаковки (за козметика, храни и напитки), продукти за дома (като възглавници, свещи), облекло и дори социални мрежи. Просто качете снимка или скрийншот в темплейта, който сте си избрали, изтеглете в нужната резолюция и сте готови.

Платеният акаунт ще ви струва само $9 на месец (ако платите за цялата година), но определено си струва, ако често ви се налага да създавате висококачествени визуализации. Той ви дава достъп до всички налични мокъпи, както и до още много нови всяка седмица. Лесно можете да направите скрийншот на уебсайта си, като директно въведете линка му в обособеното поле. А най-доброто предимство е, че можете да сменяте фона на главния обект във визуализацията си и по този начин да видите как изглежда в различни ситуации. 

Не чакайте, а разгледайте възможностите, които предлага Smartmockups.

YouTube video builder

За никой не е тайна, че видео маркетингът е доста скъп и създаването на такова съдържание изисква много време и ресурси. YouTube video builder, обаче, позволява на бизнесите лесно да създават кратки видеа (с продължителност 6, 15 или 16 секунди), които могат да бъдат използвани в реклами. Има няколко различни темплейта, от които можете да избирате. Този инструмент е безплатен и много лесен за използване, независимо дали искате да промотирате мобилното си приложение, да представите бранда си или да презентирате посланието си. Всичко, което трябва да направите е да добавите лого, снимки, да изберете основен цвят, текст и бутон с призив към действие. Ако пък имате опит с Google реклами, ще ви бъде много по-лесно да създадете посланията във видеото си заради допустимия брой символи. Така че, ако имате малък или никакъв бюджет, този инструмент е перфектен за вас.

Има само един малък недостатък – форматът е хоризонтален (както всички видеа в YouTube), а не квадратен, което може да доведе до проблеми с изгледа на рекламите ви в социалните мрежи. Въпреки това, все пак има “вратичка” и можете да използвате видеото – просто трябва да го изрежете и оразмерите. 

YouTube video builder все още е в тестови период, така че ако искате да получите достъп до този инструмент трябва да попълните този формуляр и да си поискате.

Kapwing

Kapwing е онлайн платформа за обработка и монтаж на изображения, видеа и гифове, чиято мисия е да направи разказването на дигитални истории възможно. За нас това е платформата, към която се обръщаме доста често, защото инструментите ѝ са много лесни за използване. Затова и Kapwing е идеална, ако нямате уменията или финансовата възможност да работите с професионален софтуер като Adobe Premier, например. 

С Kapwing можете да променяте дължината на видеото си или размера му, можете да добавите субтитри, звук или допълнителни слайдове, елементи като лого, текст и цвят, можете още да комбинирате видео и снимки, и много други. Разгледайте всички инструменти, с които платформата разполага тук. Ние със сигурност все още не сме успели да го направим.

Освен всичко, което споменахме досега, Kapwing предлага и генератор за мемета. Готино, нали? Можете да започнете с основен темплейт, да добавите снимка по избор, както и текст, и това е всичко. Вече сте една стъпка по-близо до това, да създадете 9gag за новото поколение. 

Всеки, който работи в сферата на социалните мрежи, знае колко е важно да се слагат субтитри на видеата. Ако все още не сте чували за това неписано правило, причината е проста – повечето потребители гледат видеа в социалните мрежи без звук. Добавянето на субтитри никога не е било по-лесно, защото Kapwing има специална функционалност, която позволява автоматично генериране на такива, дори и на български език. Все още тази функция е в период на тестване и транскрипциите не са 100% точни, но е много по-лесно да направите няколко малки корекции, отколкото да пишете целия текст с тайминги в текстови файл, а след това да го качите (разбира се, може да използвате и този метод, ако предпочитате).

Друга добра новина е, че Kapwing има безплатна и платена версия, и нито една от тях не добавя воден знак върху видеото ви, за разлика от много други подобни инструменти. 

Ако се регистрирате с безплатен акаунт, получавате достъп до всичките им инструменти. Лимитът за големина на файла, който обработвате е 250МВ, а за дължина на видеото – 7 минути. Съдържанието, което създадете ще се пази в платформата 2 дни и през това време можете да се върнете към файла и да направите промени. Платената версия предлага някои допълнителни функционалности, за които можете да прочетете тук.

Later – Linkin.bio 

Понякога бизнесите и ние маркетолозите се ядосваме на факта, че Instagram не позволява добавянето на линкове към постовете. Трябва да признаем, че това е разбираемо, тъй като цялата мрежа е създадена с цел споделяне на висококачествени снимки и не се предполага, че те трябва да водят някъде. 

Всички знаем, че ако искате да насочите трафик към уебсайта си, можете или да разчитате на линка в описанието си, или да използвате опцията “плъзни нагоре” в сторита. За да отключите тази възможност, обаче, Instagram профилът ви трябва или да е верифициран, или да има над 10 000 последователи.

За щастие, и тук има странична вратичка и тя е безплатна.

Опцията linkin.bio на платформата Later ви позволява да насочвате трафика от Instagram към сайта си или към което и да е друго онлайн пространство. Можете лесно да превърнете фийда си в страница с линкове, като всяка снимка може да води към различна онлайн дестинация. По този начин можете да си осигурите повече от един линк в профила и не е необходимо да избирате дали да “заведете” потребителите на уебсайта си, в блога или някъде другаде. Още повече, няма да ви се налага да сменяте линка в описанието всеки път щом трябва да правите някакви промени.

Ето как изглежда:

Всичко, което трябва да направите, е да се регистрирате в сайта на Later (който е линкнат по-горе), да свържете акаунта си и да активирате опцията linkin.bio. Платформата ще генерира URL, чието име можете да промените, за да пасва на бизнеса ви. След това трябва да го добавите в описанието си в Instagram. Остава само да започнете да добавяте линкове към снимките във фийда си и всеки, който попадне на профила ще може да ги последва като кликне върху съответния пост. 

*Едно уточнение – добавянето на линкове към постове става през Later.com, а не през Instagram.

 

Всички тези инструменти правят ежедневната ни работа много по-лесна. Ако знаете как да ги използвате правилно, това определено би било предимство за вас. Понякога създаването на съдържание и послания за клиентите ви може да ви се стори като предизвикателство, особено ако не се поставяте на тяхно място или ако отказвате да приемете, че различните хора мислят по различен начин. Ако използвате услугите на професионална маркетингова агенция, няма да има нужда да се тревожите за това. Отне ни години да усъвършенстваме уменията си за управление на социални мрежи и други дигитални канали, но можем гордо да заявим “Успяхме!”, така че ако се възползвате от нашите услуги, автоматично ще получите и целия ни опит и знания. Работата с външна маркетингова агенция ще ви помогне да подобрите връзката с клиентите си и да се съсредоточите върху бизнеса. Ние не искаме просто да продадем определени продукти или услуги веднъж, а да задържим клиентите и да ги връщаме обратно към бранда ви отново и отново. Много по-ценно е да имате 100 клиента, които си купуват от вас всеки месец, отколкото да имате 1000, които го правят веднъж и никога не се връщат.

Готови ли сте да поговорим? Разкажете ни историята си на office@markception.com и с радост ще се свържем за безплатна консултация.

За още съвети и трикове от нашите маркетинг нинджи, се абонирайте за блога ни и последвайте нашата Facebook страница.