2020 се предполагаше, че трябва да е началото на една нова глава от нашия живот. И беше. Или поне за малко. След това избухна световната пандемия Covid-19, която промени всичко – начинът по който работим, учим, говорим с лекаря и пазаруваме. Ежедневието вече не е скучно, а по-скоро предизвикателно. Оцеляването на малките бизнеси е поставено на кръстопът и трябва да се адаптират към новото десетилетие бързо, ако искат да продължат да работят.

Затова, ако все още не сте сигурни дали имате нужда от уебсайт или Facebook страница, помислете отново и продължете да четете.

Във времена на несигурност, карантини и забрани, все пак има начин да успеете и да продължите да правите това, което правите. Разбира се, ако никога не сте се замисляли да преместите бизнеса си онлайн, може да изглежда страшно и да се чувствате изгубени. Но не се притеснявайте!

Това, че не знаете как да направите сами някои неща, не ви прави по-малко професионалисти.

Защо трябва да си блъскате главата и да се затормозявате с дигитални кампании, лендинг страници, оптимизация на реклами и т.н., когато има хора като нас, които са експерти в онлайн маркетинга и така си изкарват прехраната?

via GIPHY

Ние можем да създадем вашия уебсайт или онлайн магазин, да го оптимизираме така, че да се покаже на първа страница в Google и клиентите ви да го намират по-лесно. Можем да ги ангажираме в социалните мрежи, да им рекламираме бизнеса ви и какво ли още не. И всичко това – от комфорта на собствения ни дом.

Знаем, че управлението на един бизнес онлайн отнема време, консистентност и доза креативност.

Така че, ако ви липсва някое от трите, просто седнете и се отпуснете.

Причините да преместите бизнеса си онлайн са много, но тук сме събрали само няколко, за да ви е по-лесно да помислите над тях.

1. Бъдете там, където са вашите клиенти и конкуренти

Много е вероятно конкурентите ви вече да се промотират онлайн – чрез уебсайт, блог или обикновена Facebook страница. Една грешна стъпка и лесно могат да откраднат клиентите ви, защото на тях ще им отнеме само едно бързо търсене, за да намерят някой като вас, който предлага подобни продукти или услуги. Обратното също важи с пълна сила. Кой не би искал да спечели малко допълнително пари? Наглеждайки какво прави конкуренцията е също от изключително значение, защото ще ви помогне да прецените къде сте в момента и къде искате да бъдете след 3-6 месеца. Може да ви даде идеи как да подобрите продуктите или услугите си, за да имате повече показвания и конкурентни предимства. Четенето на ревютата на другите компании и използването на тяхната клиентска обратна връзка пък е могъщо средство да промените шансовете в своя полза. Или както обичаме да казваме, това е “Изкуството на войната” (Сун Дзъ).

via GIPHY

2. За дигиталния свят няма почивен ден

За разлика от традиционните бизнеси (които имат само физическа локация), за дигиталния сват няма почивен ден. Той няма работно време и никога не спи. Яко! Представяли ли сте си някога някой да работи за вас 24/7 без да има нужда от сън или храна и то за минимална сума? В допълнение на това, можете да говорите с клиентите си по всяко време на денонощието, дори и в полунощ, без да се налага да присъствате физически някъде.

Да кажем, че продавате градински инструменти от понеделник до петък, от 09:00 – 17:00. Сега се замислете какво ще се случи с продажбите ви, ако имате онлайн магазин или Facebook магазин, където клиентите могат да направят поръчка независимо, че е след работното ви време или живеят в друг град. Всичко, което трябва да направите е просто да им я изпратите с куриер до желаната точка.

3. Покажете по-лесно какво предлагате

В България има практика продавач-консултантите да предлагат допълнителни продукти, които всъщност не ви трябват. И в това няма нищо лошо. Но когато са изключително натрапчиви, по-скоро сме склонни да останем с горчиви чувства. Със сигурност не искате и вашите клиенти да се чувстват така, нали? Затова по-лесното нещо, което може да направите, е да бъдете креативни и да споделите в социалните мрежи като пост, стори или да представите новия си продукт във видео на живо. По този начин, хората ще имат време да вземат информирано решение без да се чувстват стресирани да си купят от вас веднага. В същото време ще избегнете и негативната обратна връзка. Всички печалят.

4. Рекламирайте на правилните хора

Когато стане въпрос за реклама, вечният въпрос е „Офлайн или онлайн маркетинг?“ Кой от двата е по-ефективен?

  • Онлайн маркетингът включва най-различни канали и платформи, които могат да се комбинират за разработването на стратегията ви. Имейл бюлетин, Google реклами, социални мрежи – опциите наистина са много. Това са местата, където потенциалните ви клиенти прекарват най-много от свободното си време.
  • Докато офлайн маркетингът включва традиционните принтирани реклами във вестници и списания, флаери, радио, телевизия и т.н.

Та, кой от двата предпочитате повече?

Не казваме, че сме против офлайн маркетинга, защото все още има хора, които го предпочитат, особено по-възрастните. Но нека бъдем честни:

Колко често проверявате пощенската си кутия пред вкъщи и се възползвате от някоя от офертите там? Моята със сигурност е постоянно задръстена.

Може би пък сте чули реклама по радиото докато сте били на път за работа но не сте успели да запишете телефонния номер от нея, защото сте шофирали? Преди 20 години в зората на „Дот ком“ може би изобщо нямаше да задаваме тези въпроси и нямаше да се колебаем кое да изберем. Но в днешно време, потребителите прекарват изключително много време в интернет на телефоните, компютрите и таблетите си. В тази връзка, да рекламирате бранда си онлайн, е не само по-бързо, по-ефективно, много по-евтино, но също опазва и природата като не хабите хартия, която след това ще бъде изхвърлена в кошчето за боклук. Позволява ви да преодолеете бариерата на разстоянията и невъзможността да говорите с хора лице в лице, когато си останат вкъщи.

Просто да рекламирате онлайн, обаче, не е достатъчно, защото със сигурност не искате случайни хора да видят рекламите ви. Таргетирането на правилната аудитория е вече съвсем различно нещо и това е трудната работа, защото има толкова много технически подробности, които да вземете предвид. Започвайки от демографските характеристики на хората, които купуват вашите продукти или услуги, като години и пол, е ключово. Естествено, можете да насочите рекламата си към всички между 18 и 65 години, но ще бъде ли ефективно, ако продавате натурална козметика, например? Дали 60 годишни мъже биха се интересували от това, което предлагате? Вероятно не.

via GIPHY

Затова е важно първо да сегментирате аудиторията си, а след това да добавяте интереси.

Създайте си така нареченият идеален клиент (buyer persona от английски). Дайте му име, години, пол, семейно положение, образование, професия и бъдете колкото се може по-детайлни в описанието. Това упражнение ще ви помогне да си представите как изглеждат клиентите ви, как мислят, какво чувстват, какви са техните болки и проблеми, и как вашите продукти ще ги решат. Само тогава продължете с допълнителните интереси. Опциите са безкрайни и може да влезете толкова на дълбоко, колкото искате.

Да бъдете онлайн, просто защото конкурентите ви са там, и да публикувате неща веднъж на няколко месеца, няма да бъде толкова ефективно, колкото си го представяте. Пишете кратки и разпознаваеми текстове за постовете си, които дават стойност на последователите ви – това ще ви помогне да максимизирате усилията си. Но за да го направите, трябва да знаете кой седи от другата страна на екрана и какви проблеми има. Трябва да се научите да мислите и говорите като него. Трябва да слушате и да се включвате активно в разговори, за да видят и другите хора, че наистина се интересувате. Употребата на различни маркетинг инструменти и техники също е решаваща, ако искате да ви забележат. Никой не обича постоянно да вижда постове за продажби или прекалено много изскачащи прозорци на някой сайт. Това е по-скоро дразнещо и отвличащо вниманието, отколкото би накарало потребителя да извърши дадено действие.

В Марксепшън вярваме, че потребителското изживяване трябва да е изключително и затова се фокусираме върху детайлите.

Поставяме си цели, които можем да измерим, за да гарантираме постигането на очакваните резултати. Анализирането на данните пък ни помага да предвидим вероятните изходи на бъдещи кампании, за да можем да намалим разходите и да увеличим продажбите. През годините сме се научили как да бъдем ефективни и да се адаптираме бързо. Затова с лекота се грижим за компании, опериращи в различни сфери като здравни и медицински услуги, туризъм и хотелиерството, недвижими имоти, красота и много други.

Ако сте прочели цялата статия, браво! Значи добре сме се справили. Можем да направим същото и за вашия бизнес. Знаем, че изпитвате затруднения и сме готови да ви помогнем. Инвестицията в уебсайт и онлайн реклама най-вероятно ще бъде най-доброто решение, което сте взимали за бизнеса си. Победете конкуренцията като използвате нови методи за привличане на клиенти.

Готови ли сте да поговорим? Споделете ни историята си, страховете и притесненията си, а ние ще бъдем повече от щастливи да ви дадем съвет. Свържете се с нас.