Създаването на маркетингова кампания за Свети Валентин е задължително по това време от годината. След като коледните празници вече приключиха, а ние с радост посрещнахме новата година, денят на влюбените е първото най-голямо събитие, изискващо вниманието на маркетолозите. Причината за това е много проста – любовта управлява света, и както Бийтълс пеят, всичко, от което се нуждаем, е любов. И тъй като тя е способна да влияе на процеса на вземане на решения, е напълно нормално да предположим, че двойките (и не само) са готови да отворят портфейлите си, за да зарадват любимите си хора. Затова решихме да Ви споделим няколко маркетинг идеи за Свети Валентин, от които бизнесът Ви може да извлече значителни ползи.

Създайте ръководство за перфектния подарък

Една от най-трудните задачи за много двойки в днес е да намерят време, в което да помислят за оригинални идеи за подаръци и изненади, с които да зарадват половинката си на Свети Валентин. Потребителите често мислят, че любимият им човек има всичко, от което се нуждае и затова просто купуват цветя или шоколадови бонбони. Ето защо е добра идея да създадете ръководство за перфектния подарък, в което да опишете различни идеи за интересни подаръци, подходящи за празника на влюбените. Ако продуктите или услугите, които Вашата компания предлага са уместни за подовода, можете да включите и тях в наръчника си. Освен това можете да разнообразите съдържанието си, като добавите различни категории на базата на демографските особености и интересите на аудиторията Ви, като “подаръци за нея; подаръци за него; подаръци за семейството и приятелите; подаръци под 25 лв.; подаръци за хора, които обичат животни; подаръци за геймъри” и други.

Предложете неустоими оферти: 2 продукта на цената на 1

Въпреки че празникът на любовта е насочен и към приятелствата, семействата и другите значими емоционални връзки в живота ни, трябва да признаем, че на този ден на най-много внимание се радват влюбените двойки. Затова в кампанията си можете да включите оферти за 2 продукта на цената на 1. Опитайте се да свържете посланието на промоциите си, “купи един продукт, вземи два”, с празника и да създадете вълнение у клиентите си. Ако бизнесът Ви го позволява, можете дори да обвържете предложението си със събитие, подходящо за романтична среща. Например, ако работите в сферата на развлекателната индустрия, може офертата Ви да включва два билета за концерт на цената на един. Ако пък сте в ресторантьорския бизнес, можете да подготвите специални куверти за вечеря за двама (с предварително подбрано меню). Всичко, което трябва да направите е да погледнете креативно на нещата и да помислите за подходящи оферти за двойки, които са съобразени с бизнеса Ви и индустрията, в която оперира той.

Включете имейл маркетинг и пуш известия в кампанията Ви

Няма как да пропуснем да включим имейл маркетинга в списъка ни с идеи за промоции за Свети Валентин. Както може би знаете, имейлите имат специфичен „чар“ и могат да бъдат мощни инструменти за реализиране на повече продажби. Нещо повече, чрез празнични имейл кампании можете да отговорите на очакванията на клиентите си за празника. Помислете за креативно послание и дизайн, които са свързани както със Свети Валентин, така и с Вашия бизнес и продуктите, които предлагате. Друг подход, който можете да приложите, е да посветите имейла си на Вашите клиенти и да отпразнувате любовта и признателността на Вашата компания към тях. Още за писането на качествени имейли, можете да прочетете тук. А ако бизнесът Ви има разработено мобилно приложение, можете да помислите и за закачливо пуш известие, което би могло допълнително да подчертае специалния повод и да обогати осведомеността на клиентите Ви за Вашия бранд.

Накарайте аудиторията Ви да се влюби в каналите Ви в социалните мрежи

Друг инструмент за дигитален маркетинг, който Ви съветваме да използвате при изпълнението на кампанията Ви за Свети Валентин са социалните мрежи. Непременно „поръсете“ фийдовете на компанията Ви с щипка любов, за да създадете онази специална атмосфера. Можете да добавите празнични елементи към профилните снимки на бранда Ви и да смените кориците на страниците си, така че те също да носят духа на празника. Не забравяйте обаче, че дизайните за Свети Валентин трябва да са съвместими със стила на бранда Ви и да са последователни във всички комуникационни платформи, които компанията Ви използва. Освен това, е добре да измислите интересен график за споделяне на постове (различен от този, който обикновено ползвате) и да обвържете съдържанието си с празника на влюбените. Помислете какво би привлякло вниманието на аудиторията Ви, във връзка с 14-и февруари (нека Ви подскажем: това зависи от демографските особености и интересите на последователите Ви). Не забравяйте да споделяте информация за всички специални оферти, които предлагате в кампанията си.

Вдъхновете клиентите си и ги окуражете да създават съдържание за бранда Ви

Като говорим за социални мрежи, друг начин, по който можете да подобрите осведомеността на потребителите за Вашия бранд и да привлечете повече клиенти, е като поканите последователите си да създават съдържание, посветено на бранда Ви. Една от най-добрите идеи за кампания, посветена на Свети Валентин, е да вдъхновите клиентите си да разкажат за личните си любовни истории. Те могат да бъдат свързани както с интимните моменти, в които са се запознали с половинката си, така и с Вашия бизнес и причината, поради която обичат работата Ви (а защо не и с двете едновременно). Попитайте аудиторията си дали (и как) продуктите Ви или услугите Ви са били част от този специален момент. Например, някои двойки може да са се запознали докато чакат на опашка във физическия Ви магазин, или докато се радват на определена услуга, предоставена от Вашия бизнес (като например туристическа обиколка, организирана от Вашата компания). Отделете време да помислите за оригинални начини, чрез които да приканите клиентите си да споделят тази информация.

Организирайте игра с награда

За да мотивирате клиентите си да бъдат по-активни, когато става въпрос за ангажираността и интеракциите с Вашия бранд, можете да организирате тематична игра за празника на влюбените. Предложете значима награда, която да носи стойност за потребителите в светлината на предстоящия празник. Нещо повече, не забравяйте, че винаги трябва да имате предвид бизнеса си и целите, които сте си заложили, когато обмисляте идеите за играта и кампанията по случай Свети Валентин. Например, можете да изискате от потребителите да отговорят на следните въпроси: “Кой от нашите продукти Ви допада най-много и защо?”, или “Коя от нашите услуги бихте препоръчали на любим човек и защо?”, за да се включат в играта. Това би помогнало на бизнеса Ви не само защото ще подобри осведомеността на аудиторията Ви за Вашата компания, но и защото можете да използвате предоставената Ви информация, за да подобрите услугите си или да съсредоточите усилията си върху рекламиране на продуктите, които клиентите Ви най-много харесват.

Напишете блог пост посветен на Свети Валентин

Да напишете блог пост, който промотира продуктите Ви през призмата на празника на влюбените, е чудесна идея за маркетинг чрез съдържание. Както при всички други дейности, свързани със създаването на съдържание, и тук трябва да подготвите завладяваща история и да я представите на потребителите по атрактивен начин. Разликата в този случай обаче се крие в това, че трябва да се опитате да вмъкнете продуктите си в историята. Например, можете да напишете блог пост за перфектната романтична среща и да обвържете всяко действие, описано от Вас, с продукт, който предлагате. Ако компанията Ви продава кухненски уреди, можете да създадете съдържание за това, как потребителите могат да приготвят романтична вечеря за двама, като използват Вашите уреди. По този начин ще дадете идеи на клиентите си, за това как да прекарат специалната вечер, но и ще им покажете, че продуктите Ви могат да подобрят преживяването им.

Помислете за необвързаните потребители

Както вече споменахме, Свети Валентин не е празник само на влюбените двойки. Не забравяйте, че една част от Вашите клиенти и последователи са необвързани и няма с кого да прекарат празника. Затова е важно да създадете съдържание, което е насочено и към тези хора. Най-добрият начин, по който можете да постигнете това, е като сегментирате аудиторията си на база семейно положение. След това предайте различни послания на различните сегменти от хора. Съдържанието Ви към необвързаните потребители може да е свързано с начините, чрез които последователите Ви изразяват любовта си към член от семейството, към своите приятели и дори към домашните си любимци. А ако се чувствате достатъчно смели, можете дори да обмислите кампания, която бойкотира Свети Валентин и да създадете съдържание, промотиращо любовта към себе си. Това може да бъде наръчник за грижи за кожата или указания за това, как потребителите могат да организират специална нощ в града само за себе си. И отново, креативността и разчупеното мислене ще са Ваши верни приятели в тази задача.

Партнирайте си с други бизнеси или инфлуенсъри

Ако според Вас бизнесът Ви не може да се свърже със Свети Валентин по никакъв начин, то тогава може би е добре да обмислите възможността за партньорство с друга компания, или с инфлуенсъри. Помислете за подходящи такива, с които бихте могли да обвържете бизнеса си най-лесно (не се захващайте с първите срещнати). Например, ако продавате алкохол, можете да си партнирате с бранд, който предлага шоколадови изделия или ядки. По този начин ще можете да предложите ексклузивна оферта на потребителите, която е смислово свързана с деня на влюбените.

Покажете любовта си, като подкрепите благотворителна организация

Не на последно място, можете да „разпръснете“ малко любов и да зарадвате Вашата общност, като подкрепите благотворителна организация по Ваш избор. Свети Валентин е идеалният повод за това. Помислете за хубава кауза, която според Вас има връзка с този празник (например, организация, която подкрепя двойки, които не могат да имат деца) или просто изберете значима кауза за Вас самите. Можете да дарите определен процент от всеки продукт, продаден по време на кампанията Ви за Свети Валентин. Освен това, можете да напишете блог пост или пост в социалните мрежи, в който да обясните защо сте избрали именно тази кауза, какво значи тя за Вас и защо е добре повече хора да научат за нея.

Е, това бяха нашите предложения и идеи за съдържание за Свети Валентин. Не се притеснявайте да експериментирате и да изпробвате различни идеи, за да разберете кой подход работи най-добре за Вашия бизнес. Най-важното, което трябва да запомните, е че съдържанието, което споделяте, трябва да е последователно във всички комуникационни канали, които бизнесът Ви използва. Ако имате нужда от помощ при планирането и прилагането на кампанията Ви по случай празника на влюбените, или с цялостната маркетингова стратегия на Вашия бизнес, не се колебайте, а ни потърсете още сега. Екипът на Марксепшън е винаги насреща. Свържете се с нас за безплатна консултация.