Ако трябва честно да си признаем, малко се изморихме да повтаряме това, но то наистина е важна част от днешния бизнес свят, а именно че през 2020 е почти невъзможно да оперирате бизнеса си, яко нямате онлайн магазин. Знаете ли, че процентът на хората, които пазаруват онлайн се е покачил почти двойно за последните 10 години? Според Евростат през 2009г. пазаруващите онлайн в Европа са били 32%. Нещо повече, през 2018 г. тази цифра е скочила до 56%, а през 2019 е достигнала до 60%. Съгласни сме, че това е впечатляваща статистика. Поради тази причина, ако все още Вашият бизнес няма онлайн, трябва да започнете да планирате създаването му.

Не забравяйте, обаче, че създаването на онлайн магазин е времеемко начинание. А да разраснете присъствието на бизнеса си в онлайн пространството и да привлечете клиенти от дигиталния свят, ще Ви отнеме дори повече време. Никой не е казал, че дигитализацията и продаването на продукти онлайн са лесно постижими неща. Има милион малки детайли, за които трябва да помислите, за да сте успешни. Нещо повече, всеки онлайн магазин има ключови функционалности, които трябва безгрешно да изпълняват ролите си, за да са от помощ на бизнеса Ви. Ако направите грешка при настройването на някоя от тях, можете да загубите ценни потенциални клиенти. 

Въпреки това, не бива да се притеснявате, защото сме тук, за да Ви подскажем кои са десетте най-често допускани грешки от собственици на бизнес при настройването на техните онлайн магазини.

via GIPHY

1. Да не сте сигурни какви са разходите Ви

Собствениците на бизнес обикновено поемат крачка към дигиталното и създават своя онлайн магазин с цел да увеличат печалбата си, да генерират определен брой продажби или да привлекат нови клиенти. Затова е нужно да изчислите разходите си – за да можете да постигнете главната си цел, а именно да отбележите печалба. Много бизнеси, обаче, се озовават оплетени в изчисления и намират за трудно да определят какви цени е нужно да поставят на продуктите си, за да могат да генерират печалба. 

Поставянето на ниски цени на продуктите Ви (или както някои предпочитат да правят: да определят по-ниски цени от тези на конкурентите си) има два главни негативни аспекта,

които засягат не само Вас като собственици на бизнес, но и цялата ниша, в която работите. Първият е свързан изцяло и единствено с Вашия бизнес. Дори и да имате невероятен продукт, който провокира интерес у клиентите Ви и дори и да успеете да осъществите стотици поръчки само за седмица, пак можете да се окажете с празни джобове, в случай че сте оценили продуктите си по-ниско отколкото трябва. Ще се изненадате от това, колко много собственици на бизнеси пропускат изчисленията или забравят да прибавят към уравнението някои от разходите, свързани с онлайн продажбите.

Както Нийл Пател ни напомня, формулата е проста:

Печалба = Търсене x (Оборот – Разходи)

Въпреки това, помислете си дали не е нужно да добавите към уравнението и разходите за привличане на клиенти, маркетинг, изпращане на продуктите и всички странични инструменти, които използвате. Ако направите това, подсигурявате стабилна основа за Вашия онлайн магазин и можете смело да започнете да продавате и да отчитате печалба

Вторият проблем, свързан с грешно поставени цени, засяга цялата индустрия, в която работите. Въпреки факта, че цената на даден продукт може значително да повлияе на процеса на вземане на решения на Вашите клиенти, според нас е много лоша идея да се опитвате да “подбиете” цените на конкуренцията си. Когато оцените продуктите си по-ниско, отколкото го е направил Ваш конкурент, Вие започвате своеобразна война с него и това никога не може да свърши добре – нито за Вас, нито за Вашите клиенти. Нещо повече, дори и ако успеете да генерирате повече продажби, трябва да се запитате дали те ще Ви донесат печалба (нека Ви подскажем: отговорът най-вероятно е не).

via GIPHY

Затова, най-доброто, което можете да направите, за да превъзхождате конкурентите си, определено не е да намаляте цените си, а по-скоро да предложите по-високо качество. Вместо да се мъчите да генерирате печалба чрез нискокачествени стоки, изберете малко по-скъпите материали и предложете по-стойностни продукти на клиентите си. По този начин мотивирате конкурентите си също да подобрят качеството си.

2. Да изберете сложен дизайн

Да имате креативна визия за онлайн магазина си е едно нещо, но да комбинирате практичност и красота, е съвсем друго. Избирането на подходяща тема за Вашия онлайн магазин може да допринесе за успеха на бизнеса Ви. Ако обаче изберете красивия, но не толкова удобен дизайн, можете да отблъснете клиентите си. Голяма част от собствениците на бизнес правят грешката да добавят прекалено много опции и функционалности на грешните места в онлайн магазините си. Това често обърква потребителите и те се губят по пътя към дигиталната количка.

Потребителското преживяване (UX – user experience) е ключово, когато става дума за онлайн пазаруване. Има определени правила за това, как да подредите уебсайта си, така че да е лесен за навигиране от потребителите. Ако все пак решите да не спазвате тези правила, не бива да забравяте, че почти 80% от потребителите биха затворили даден уебсайт, ако съдържанието и дизайна му не им хареса. Ако не сте оптимизирали сайта си, така че той да е по-приятен, лесно и интуитивно да навигира Вашите клиенти, то може би бизнесът Ви страда от това.

Трябва да създадете онлайн магазина си, така че клиентите Ви да могат бързо и лесно да се ориентират в него. Подредете менюто си добре и озаглавете различните секции на уебсайта си подобаващо, за да е абсолютно ясно за какво служи всяка от тях и потребителите да знаят какво могат да очакват ако кликнат на дадено заглавие. Нещо повече, когато избирате тема за дизайна на Вашия онлайн магазин, е добре да вземете предвид дали тя поддържа различни инструменти и допълнения, които може да използвате в бъдеще.

3. Да оптимизирате онлайн магазина си само за десктоп потребители

Предположението на голяма част от търговците, че “ако даден уебсайт изглежда добре на десктоп устройство, то той ще изглежда по същия начин и на мобилно устройство” служи като оправдание да не оптимизират онлайн магазините си за мобилни устройства. Това, обаче, е абсолютно грешно! Въпреки че респонсив дизайнът набира все повече популярност, освен ако не имплементирате такъв преди да пуснете онлайн магазина си в действие, съдържанието няма да изглежда по един и същи начин на мобилни и настолни устройства. 

Нещо повече, ако изобщо не сте оптимизирали онлайн магазина си за мобилни устройства, значи най-вероятно имате проблем с маркетинговата си стратегия, тъй като все повече и повече потребители използват мобилни устройства, за да сърфират в интернет. Според thedrum.com, 63% от трафика към търговски уебсайтове и 53% от продажбите през 2019 г. са направени през мобилни устройства. Не е трудно да оценим колко впечатляваща е тази статистика. Затова Ви съветваме да започнете да развивате мобилната версия на уебсайта си още сега.

4. Да имате неправилни отношения с Вашите конкуренти

Не ни разбирайте погрешно. Не Ви окуражаваме да станете най-добри приятели с Вашите конкуренти, нито Ви молим да прекарвате свободното си време с тях на чаша кафе. Това, което искаме да кажем е, че е хубаво постоянно да следите какво правят те, без да копирате усилията им на сляпо. 

Ако редовно анализирате конкурентите си, то Вие успявате да следите тенденциите, свързани с нишата на Вашия бизнес. Нещо повече, когато разглеждате какво правят колегите Ви, както и какви сделки предлагат на потребителите, можете лесно да разберете кои оферти са привлекателни за клиентите Ви и кои – не. По този начин можете да прецените какво да избягвате в бъдеще.

Ако, обаче, харесате дадена кампания, изготвена от конкурентите Ви и според Вас тя успява да подтикне потребителите към действие и насочва вниманието им към бизнеса, не я копирайте просто така. Маркетинговите стратегии са сложни и често са много по-мащабни от това, което вижда крайният потребител. Ако просто правите същото, каквото и конкурентите Ви – използвате подобни визуализации и теми за съдържание, Вие дубликирате това, което е на повърхността на техните кампании, без да знаете какви са целите им и съответно защо използват именно тези методи и инструменти. Нещо повече, можете дори да навредите на бизнеса си ако споделяте съдържание близко до тяхното, без да знаете какви са нивата им на реализирани продажби, както и каква е стойността на разходите по тези кампании.

Така че ако искате да превъзхождате конкуренцията си, трябва да намерите златната среда между това да копирате действията им и това да не знаете какво правят изобщо. Вместо да мимикирате усилията им, е добре да анализирате Вашето собствено представяне и да създавате съдържание и визуализации спрямо резултатите. Например, ако видите, че има много поръчки за даден продукт, помислете какво от маркетинговата Ви стратегия или Вашия онлайн магазин е подтикнало потребителите да си го поръчат от Вас, а не от конкурентите Ви.

5. Да имате скучни описания на продуктите си

Прекалено често виждаме онлайн магазини, които неумело представят продуктите на бизнеса си. Много търговци избират да копират описанието на стоките си от сайта на производителя (особено валидно за магазините за електронна търговия) или просто да оставят полето празно. Нещо повече, докато оптимизацията за търсачки е доста добра идея, това да натъпчете описанието на продуктите Ви с ключови думи – не толкова. Ако не искате клиентите Ви да се чувстват измамени, не използвайте нерелевантни тагове и ключови думи в описанията на продуктите си. Още повече, когато използвате същото описание за стоките си, като това, което е написал производителя, вие допринасяте за ограничаването на органичната Ви видимост при търсене. Това може да се случи ако много търговци използват едно и също описание и по този начин стават преки конкуренти, когато говорим за позиция при резултатите от търсене в интернет. 

За да можете да привлечете правилните клиенти и да ги накарате да си купят продуктите Ви, трябва да представите стоката си в най-добрата светлина. Това означава да качите висококачествени снимки на Вашите продукти. Можете още да качите снимки на продуктите Ви в употреба. Така клиентите Ви ще разберат функционалностите им по-добре. Добре е да напишете забавни, ангажиращи и детайлни описания за стоките си. Добра идея е да използвате ясни и опростени заглавия за всеки от Вашите продукти, както и да упоменете предимствата им във формата на списък с точки. 

6. Страниците на уебсайта Ви зареждат бавно

Бавният уебсайт може да бъде една от причините, поради които не генерирате толкова продажби колкото Ви се иска. Според проучване на Google, ако зареждането на страница отнеме повече от 10 секунди, отскачането от нея (или нейният bounce rate) се повишава със  123%. Bounce rate означава процентът от хора, които са отскочили от Вашата уеб страница, отишли са в друга секция на уеб сайта Ви или са си тръгнали от него. От проучването на Google също ни става ясно, че при увеличаването на броя на елементите (текст, заглавия, картинки) на сайта Ви от 400 до 6, 000, вероятността за реализиране на покупка спада с 95% (повече елементи = по-бавен уеабсайт).

via GIPHY

Не е трудно да забележим, че последствията от бавен онлайн магазин могат да бъдат съкрушителни. Дори няма нужда да споменаваме, че бавен и забиващ уебсайт не би вдъхнал доверие на Вашите клиенти и няма да ги накара да Ви се доверят с картовите си детайли. За да избегнете проблеми с бързината на онлайн магазина си, трябва често да извършвате тестове (както на мобилно, така и на десктоп устройство) и да ги оптимизирате, така че да върви гладко и безпроблемно.

7. Сложен процес за приключване на покупка

Една от най-лошите грешки, която можете да допуснете, когато става дума за онлайн магазина Ви, е да създадете прекалено сложен процес за завършване на покупката. Наистина е голяма грешка, защото след като сте положили нужните усилия и сте успели да убедите потребителите, че се нуждаят от продукта Ви, Вие се саботирате, като ненужно усложнявате процеса на завършване. В крайна сметка в резултат на това, получавате само изоставени колички.

Според internetretailing.net, 87% от потребителите споделят, че ще изоставят количката си, ако процесът на плащане е сложен. А 55% от тях никога няма да се върнат към същия уебсайт. Това е страшна статистика, съгласни сме, но има начини, с които можете да избегнете този проблем. Най-лесното – спрете да изисквате прекалено много информация от клиентите си, която всъщност не Ви е нужна. Със сигурност трябва и да избягвате да ги карате да попълват една и съща информация отново и отново. 

Не предлагайте прекалено много допълнителни продукти на клиентите си преди да са приключили с покупките в количката си. Ако го направите, рискувате да раздразните потребителите с още допълнителни стъпки преди да достигнат до края. Това също може да е и предпоставка за объркване и по този начин затруднявате клиентите си да изчислят колко точно е нужно да платят накрая. Още нещо, ако позволите на нерегистрирани потребители да поръчват от онлайн магазина Ви, това може да Ви помогне да привлечете нови клиенти.

8. Липса на бранд персони и сегментиране на целеви аудитории

За да можете да се обръщате подобаващо към Вашите клиенти, трябва да разберете от какво се интересуват те, както и кои предимства и функционалности на Вашите продукти са най-атрактивни за тях. С други думи, трябва да разберете защо клиентите Ви купуват от Вас. Единственият начин, по който можете да го направите е, като определите ключовите характеристики на различните видове хора, които се интересуват (или биха могли да се интересуват) от това, което предлагате. 

Можете да постигнете това, като изпратите подходящи въпроси директно на клиентите си или като следите техните действия в социалните мрежи. Определете име, пол, интереси, хобита, семейно положение и работна позиция на Вашия идеален клиент. Можете дори да добавите снимка, която да представя как изглежда той (или тя). Създайте няколко бранд персони, кореспондиращи с различните продукти, които предлагате. Ключовият аспект, който трябва да разберете, е че различните хора могат да бъдат увещани с различни функционалности и предимства, затова е нужно да комуникирате с тях подобаващо. Това означава, че трябва да разделите целевата си аудитория на части, да определите трудностите и целите на потребителите от всеки сегмент и да ги таргетирате с подходящо съдържание.

9. Да не оптимизирате уебсайта си за търсачките

Вътрешен и външен линк билдинг, използването на подходящи ключови думи и качествени метаданни, всички тези неща ще помогнат на онлайн магазина Ви да се изкачи по стълбичката и да излезе на първата страница с резултатите от търсене в интернет.  Да оптимизирате уеабсайта си, така че да е в унисон с правилата за онлайн търсене, е ключово, когато става въпрос за привличане на нови клиенти. Според 99firms.com, Google се справя със 70,000 търсения в секунда. Авторът обяснява, че това се равнява на 5.8 милиарда търсения на ден и почти на 2 трилиона за една година (тук даже не сме сигурни колко нули има). С други думи, хората използват интернет търсачките доста често, следователно следващият път, когато им потрябва даден продукт, първото нещо, което повечето потребители най-вероятно биха направили е да потърсят информация за него в Google.

Затова е важно онлайн магазинът Ви да се появява възможно най-напред (първата позиция е за предпочитане) в страниците с резултати. Помислете за това, какви думи и фрази използват клиентите Ви, когато търсят продуктите или онлайн магазина Ви. По този начин можете да определите ключови думи, които когато се използват правилно, могат значително да подобрят SEO (search engine optimization – оптимизация за търсачки) представянето Ви.

Нещо повече, можете да създадете съдържание, оптимизирано за различни намерения за търсене (целите на хората, какво искат да постигнат с даденото търсене). Както ahrefs.com споделят, има три главни намерения за търсене в интернет. Те са: навигационни (когато потребителите искат да стигнат до определен уебсайт, който вече са си избрали), информациони (когато хората искат да научат повече за дадена тема) и транзакционни (когато потребителите искат да си купят даден продукт или услуга).

Не на последно място, трябва да обърнете внимание на темата на уебсайта си и да се запитате дали тя Ви помага да се изкачвате по-нагоре в страницата с резултати. Имайте предвид, че някои от темите за онлайн магазини генерират некачествен HTML код, което неминуемо ще навреди на SEO представянето на сайта Ви.

10. Да се фокусирате само върху онлайн магазина си и да пренебрегнете всички други комуникационни канали

Една от последните грешки е свързана с факта, че не можете да посветите цялото си внимание само на уебсайта си и на неговото оптимизиране. За да постигнете успех, най-вече е нужно да се грижите за бизнеса си и да работите за изпълнението на всички негови цели и проекти. На второ място – да, трябва да оптимизирате онлайн магазина си и да стоите настрана от всички грешки в нашия списък. Но ако наистина искате да вдъхнете смисъл на дигиталното си присъствие, трябва да създадете маркетингова стратегия и да използвате всички комуникационни платформи, до които бизнесът Ви има достъп.

Определете цел, която искате да постигнете за определен период от време (например едно тримесечие). Планирайте коя аудитория ще Ви е целева и помислете за креативни идеи за съдържание, които биха Ви помогнали да изпълните крайна си цел. Трябва да комуникирате с клиентите си чрез имейл, социалните медии и други дигитални платформи, с помощта на които можете да им предадете Вашето послание. Нещо повече, трябва да създадете рекламна стратегия за продуктите си и да изготвяте кампании във Facebook и Google. Не забравяйте да следите резултатите и да анализирате представянето си, за да знаете точно кои Ваши усилия са допринесли за успеха на бизнеса Ви.

via GIPHY

И това е, десетте най-чести грешки, които трябва да избягвате, когато става дума за онлайн магазина Ви. Знаете ли, че най-лесният начин, по който можете да го направите, е като възложите някои от маркетинговите си задачи на външни изпълнители. Ако се чувствате безсилни пред огромното количество детайли, за които трябва да мислите, когато оптимизирате уебсайта си, защо не го оставите на професионалистите. Тук в Марксепшън сме винаги готови да Ви помогнем.

Можем да се погрижим за целия процес по изграждането на онлайн магазина Ви. Ще планираме дизайна и разположението на менютата във Вашия уебсайт и ще го настроим както за мобилни, така и за десктоп устройства. Нещо повече, ще се уверим, че онлайн магазина Ви е оптимизиран за търсачките в мрежата. Допълнително, можем да Ви помогнем да определите главна цел за бизнеса си и ще Ви предложим най-подходящите маркетингови инструменти, с които можете да я постигнете. Винаги можете да разчитате на Марксепшън ако имате нужда от съвет за цялостната маркетингова стратегия на Вашия бизнес.